YouTube Shorts чи Instagram Reels: що обрати?

Зміст

Сьогодні в статті розповім про всі особливості Shorts і Reels, поділюся важливою статистикою і поясню, для яких офферів який формат більше підійде.

Основна статистика YouTube

YouTube є другим за відвідуваністю сайтом у світі. У 2023 році відеохостинг щомісяця набирає близько 14,3 млрд відвідувань, а це більше, ніж у Facebook та Instagram.

Таке охоплення дає змогу веб-майстрам знайти на майданчику аудиторію будь-якої демографії та майже з будь-якими інтересами.

Аудиторія YouTube

На Shorts припадає близько 50 млрд переглядів на день. При цьому аудиторія короткометражок приблизно така ж, як і у довгих відео YouTube.

  • Щомісяця відеохостинг використовують понад 2,5 млрд осіб. У статистиці не враховуються користувачі молодше 18 років, але вони становлять досить велику рекламну аудиторію. Тому через YouTube Shorts цілком можна лити на дитячі товари. Але в креативах і підходах потрібно враховувати, що ЦА дитячих товарів все одно дорослі. Наприклад, батьки, які зможуть перейти за партнерським посиланням, ввести персональні дані та оплатити покупку.

  • 36,9% усіх людей у світі старше 18 років використовують YouTube. Якщо до цієї статистики додати Китай, де відеохостинг доступний тільки з VPN, ця цифра збільшиться приблизно до 46,2%.

  • 54% користувачів відеохостингу - чоловіки. Причому найбільшу рекламну аудиторію (і демографічну групу) складають чоловіки віком від 25 до 34 років.

  • Індія - найбільша аудиторія YouTube. При цьому шортси тут мають величезну популярність: країна посідає перше місце у світі за створенням і переглядами короткометражок.

  • Користувачі YouTube щодня переглядають понад 1 мільярд годин відео. Крім того, рівень залученості в YouTube вищий порівняно з іншими сайтами, такими як Facebook і Twitter.

  • 22% аудиторії YouTube відвідують платформу з мобільних пристроїв. Користувачі смартфонів відвідують удвічі більше сторінок на YouTube, ніж користувачі комп'ютерів.

  • Користувачі проводять у мобільному додатку YouTube майже 24 години на місяць, а щодня витрачають на відеохостинг близько 20 хвилин.

  • 33% користувачів купують товари, які побачили на YouTube. Ба більше, зростає популярність теми шопінгу: час перегляду відео про покупки зі словом "розпродаж" у назві збільшився на 400% за останній рік.

На що лити через Youtube Shorts

Згідно зі статистикою SimilarWeb, частка користувачів від 35 до 44 років становить лише 18,3%. І це доволі неактивна аудиторія: вони рідше роблять онлайн-покупки і загалом набагато менше часу витрачають на перегляд відео. Тому попит на вікові офери на кшталт масажерів, тонометрів та інших подібних товарів досить низький.

Вік аудиторії YouTube

Найбільш підходящими офферами для Shorts вважаються трендові дрібнички, схуднення (курси, БАДи), креми для омолодження, засоби від випадіння волосся, від прищів тощо.

Також добре заходять геймінг-офери, такі як комп'ютерні та мобільні ігри. У 2020 році користувачі переглянули понад 100 млрд годин ігрового контенту на платформі.

На YouTube заборонено просувати гемблу, дейтинг і фінансові послуги, але за правильного підходу цілком можна отримати трафік під ці офери.

Переваги реклами на YouTube

Отримати трафік від Shorts можна двома способами: запустити платну рекламу в стрічці з шортсами (зробити це можна через Google Ads) або оптимізувати ролики під УБТ (Умовно безкоштовний трафік). Рекламні можливості YouTube загалом досить широкі:

  • Величезне охоплення і залученість. Платформа підходить практично для всіх демографічних груп. Фактично 95% користувачів інтернету по всьому світу дивляться відео на цій платформі.

  • Можна налаштувати недорогу рекламу. Середня ціна за перегляд реклами на платформі становить від $0,010 до $0,030. Плюс через Shorts можна отримувати й умовно-безкоштовний трафік.

  • Різноманітність форматів оголошень. YouTube пропонує кілька форматів реклами: карусель, повноекранний перегляд, заставки тощо. Є також окремий формат для реклами в стрічці Shorts.

  • Цільова аудиторія. Користувачі YouTube зазвичай самі шукають контент, який хочуть подивитися. Тому вебам варто звернути увагу на SEO-оптимізацію короткометражок.

  • Платоспроможні користувачі. У 2021 році YouTube посів третє місце серед неігрових додатків за глобальними споживчими витратами. Це означає, користувачі готові купувати товари/послуги/підписки на YouTube.

  • Можливість таргетуватися. Платна реклама Google дає змогу налаштувати таргет за безліччю параметрів: демографія, мова, інтереси тощо.

  • Детальний аналіз. YouTube збирає статистику за переглядами, кліками, демографією аудиторії шортсів. Використовувати сторонні сервіси для аналізу не потрібно, все доступно у вкладці Analytics.

Технічні можливості YouTube Shorts

Одне з головних оновлень платформи - YouTube Select Run of Shorts. Цей формат дає змогу рекламодавцям публікувати свої креативи між найпопулярнішими та найрелевантнішими шортсами. Серед інших технічних особливостей сервісу веб-майстрам варто звернути увагу на такі:

  • Можна публікувати шортси від 15 до 60 сек. Завантажити їх можна як з галереї, так і обрізати та унікалізувати вже готові ролики.

  • Співвідношення сторін Shorts - 9:16. Довжина назви ролика не може перевищувати 100 знаків. Також можна додати хештеги, а в описі відео вказати активне партнерське посилання.

  • Обмежень за розміром файлу для короткометражок немає. Але є загальне правило: ролики не повинні важити більше 256 Гб.

  • Під час публікації кожного ролика веби повинні будуть налаштовувати параметри аудиторії, а також вибирати віковий ценз.

  • У YouTube є вбудовані фільтри. Вони дають змогу підкоригувати колір, ретушувати відео, а також вирізати з ролика зайві моменти.

  • Наявний горизонтальний креатив можна адаптувати для вертикальних екранів прямо в YouTube.

Який тип контенту вибрати на YouTube Shorts

Одна з головних переваг YouTube - різноманітність. На відміну від Reels і TikTok на платформі затребувані всі формати відео: гумор, кіно, психологія, огляди на техніку тощо. Завдяки цьому веб-майстри можуть знайти трафік в YouTube практично під будь-яку нішу, аудиторію і ГЕО.

Основна статистика Instagram

Instagram є восьмим найбільш відвідуваним сайтом у світі. Щоденна кількість активних користувачів у 2023 році склала 1,38 млрд осіб.

Аудиторія Instagram

Instagram доводить, наскільки потужними є вертикальні відеоролики для залучення аудиторії. Останні статистичні дані показують, що Reels на 22% ефективніші, ніж звичайні відеопости, розміщені в стрічці.

  • У 2023 році Instagram налічує близько 2 млрд активних користувачів на місяць. Це робить його четвертою за популярністю соцмережею у світі.

  • 52,8% рекламної аудиторії Instagram Reels становлять чоловіки. Жіночої аудиторії менше - 47,2%, але вона дуже активна. А загальна потенційна рекламна аудиторія вертикальних відео становить 758,5 млн користувачів.

  • 61% дітей віком від 12 до 17 років щотижня користуються Instagram.

  • Найбільша аудиторія Instagram і окремо рілсів в Індії - понад 263,8 млн користувачів. Слідом ідуть США - 153,6 млн, Бразилія - 119,6 млн та Індонезія - 97,6 мільйона.

  • Реклама в Instagram може охопити 76% населення Туреччини. Це найвищий рівень проникнення реклами у світі. За ним ідуть Аргентина - 66,5% і Бразилія - 65,9%.

  • Користувачі проводять в Instagram в середньому 11,7 годин на місяць. При цьому близько 30% цього часу люди дивляться рілси.

  • Згідно зі статистикою SimilarWeb, близько 34% користувачів відкривають Instagram через десктоп.

На що лити через Instagram Reels

У Instagram (як і у YouTube) основна аудиторія - люди від 18 до 34 років. Вони становлять близько 61% від загальної кількості користувачів.

Вік аудиторії Instagram

З цією віковою групою найпростіше працювати, оскільки їм цікаві товарка (одяг, аксесуари для гаджетів, товари для спорту), нутра (декоративна косметика, БАДи, засоби від прищів тощо).

Гемблінг і крипту лити буде складніше. Наприклад, у креативах не можна буде використовувати рулетки і слоти.

Через Reels також непогано заходять мобільні ігри. Причому вони однаково затребувані у всіх вікових груп.

Переваги реклами в Instagram

Meta має один з найбільш просунутих рекламних кабінетів, завдяки чому можна запускати точно таргетовані РК. А з появою Reels отримати УБТ (Умовно безкоштовний трафік) з Instagram стало набагато простіше.

  • Великий вибір форматів реклами. Є банерна, вона відображається внизу відео. Є Post-loop Reels - це короткі циклічні відео. Також можна додати CTA-кнопки.

  • Також у рекламі в Instagram Stories доступні інтерактивні стікери, "наклейки опитування" та інші елементи, які збільшують залученість аудиторії.

  • Широкі можливості таргетування. Соцмережа дає змогу налаштувати максимально таргетовану рекламу: можна вибрати стать, вік, ГЕО, інтереси, соціальний статус, наявність дітей/тварин тощо. Завдяки цьому веби можуть успішно лити трафік навіть на товари вузького споживання.

  • Величезне охоплення і залученість. Instagram має понад 2 млрд унікальних користувачів. А рівень залученості у відеопости становить 1,5%. Це досить високий показник, для довідки загальний рівень залученості в Instagram у 2020 році склав - 4,49%.

  • Custom Audience - один з найкращих інструментів для арбітражу трафіку. Він призначений для таргетингу і являє собою новий алгоритм, який будується на використанні ШІ та охоплює як вже існуючу, так і потенційну, але найбільш релевантну ЦА.

  • Статистика. Instagram надає всю необхідну статистику, щоправда тільки бізнес-акаунтам і авторам. Але для збору більш детальної інформації доведеться використовувати сторонні сервіси.

Технічні можливості Reels

Instagram постійно розширює можливості Reels. Наприклад, у 2023 році можна завантажувати контент до півтори хвилини, хоча спочатку довжина відео не могла перевищувати 15 секунд.

  • У редактор Instagram підключено можливість вибору музики, фільтрів, наклейок, підписів, геотегів.

  • Час життя Reels залежить від якості ролика і кількості реакцій (лайків, коментарів, переходів на канал). Основний обсяг переглядів припадає на перші 2-3 дні після публікації, потім кількість показів ролика в стрічці знижується.

  • Instagram також додав дві нові метрики для статистики Reels: загальний і середній час перегляду.

  • Максимальний розмір Reels становить 4 Гб. Якщо враховувати, що довжина ролика не перевищує 90 сек, а довжина рекламного відео 60 сек, то цього розміру більш ніж достатньо.

  • Instagram рекомендує співвідношення сторін 9:16 для Reels. Вертикальні відео - це формат, орієнтований насамперед на мобільні пристрої, тому ідеальний розмір ролика буде 1080x1920 пікселів.

  • Розширюється ГЕО подарунків для відео Reels (додадуться Австралія, Канада, Франція, Мексика, Нова Зеландія та Велика Британія).

  • Віртуальні подарунки в Reels - це спосіб монетизації контенту. Користувачі можуть купити стікер і відправити його автору вподобаного рілса. Instagram щомісяця виплачуватиме частину доходу з подарунків авторам відео. Детальніше про роботу функції можна прочитати на сайті Help.instagram.

  • Instagram спростив редагування рілсів. Платформа об'єднає відеокліпи, аудіо, стікери і текст в єдиний інтерфейс редагування. Завдяки цьому креативи можна буде створювати одразу в соцмережі.

  • Можливість пошуку популярних ідей для контенту. Можна буде переглядати найпопулярніші пісні, дізнатися скільки разів використовувалося аудіо, а також зберігати звуки у своїй бібліотеці.

Який тип контенту в Instagram Reels

На відміну від YouTube контент Reels більш обмежений. За форматом рілси ближче до TikTok, ніж до Shorts. Тому для креативів потрібно вибирати максимально прості формати:

  • для гемблінг-оферів можна показати розкішне життя;

  • геймінг - процес гри;

  • товарка - як спрощується життя;

  • під нутру можна робити креоси "до/після". Але тут потрібно бути обережними, легко полетіти в бан. Найбезпечніший спосіб лити на нутру - оформити креативи під нативну рекламу.

Інфо-офери лити буде складніше, потрібно буде розбиратися не тільки з картинкою, а й із текстом, посилом тощо.

Порівняння Youtube Shorts і Instagram Reels

Головна схожість між Shorts і Reels - формат (9:16) і алгоритми ранжирування короткометражних відео. І хоча механізм підбору рекомендацій платформи не розголошують, маркетологам відомі три основні фактори, які впливають на формування стрічки:

  1. Історія переглядів і дій користувача (лайки, дизлайки, коментарі, переходи на акаунт/канал, збереження).

  2. Тривалість перегляду.

  3. Зовнішні елементи (інтереси користувача, конкуренція в ніші та сезонна релевантність).

Відмінності між сервісами теж здаються незначними, однак під час проливу трафіку вони можуть мати вирішальне значення. Наприклад, можливість додавати партнерське посилання в опис відео може принести відчутний дохід.

Підсумок

Instagram Reels і YouTube Shorts можуть бути однаково ефективні для арбітражу трафіку. Вибір платформи залежить від оффера і рекламного бюджету. Наприклад, для просування товарів для дітей краще підійде YouTube, оскільки тут величезна дитяча аудиторія.

Instagram ідеально підійде для реклами б'юті-товарів. Рілси з чудо-тональниками і засобами для росту волосся набирають величезну кількість переглядів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

454.5KПрочитань
11Автори
387Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Дякую, за корисний контент для маркетологів, Цікаво було дізнатися яка кількість якої вікової пудиторії

Вам також сподобається