Автори: Кармелія Скотт-Скіллерн та Пітер Сінгер для War on the Rocks

Оригінальний допис був опублікований 29 квітня 2024 року

Про авторів: полковник (у відставці) Кармелія Скотт-Скіллерн - логіст армії США, яка служила на різних посадах, від командування бригадою польової підтримки операцій Центрального командування під час розгортання в Іраку до керівника відділу програм в офісі начальника відділу зв'язків із законодавчими органами. Вона є старшим науковим співробітником програми «New America’s Future Security»

П.В. Сінгер - спеціаліст з питань стратегії у «New America’s Future Security», професор Університету штату Арізона та керуючий партнер компанії «Useful Fiction LLC». Автор численних бестселерів з художньої та науково-популярної літератури.

Як сказав генерал Омар Бредлі: «Аматори говорять про стратегію. Професіонали - про логістику». Дійсно, від Американської революції до сучасних конфліктів в Афганістані і Україні здатність американської армії ефективно управляти ресурсами, транспортувати війська і припаси і адаптуватися до мінливих обставин була не просто інструментом, а основною перевагою союзників над своїми супротивниками, яка виявилася різницею між поразкою і перемогою.

На жаль, коли йдеться про те, як американське оборонне співтовариство планує і обговорює майбутнє конкуренції і конфліктів в Тихоокеанському регіоні, воно не відповідає метриці Бредлі. Наприклад, на щорічних зборах сухопутних військ міністр оборони виголосив потужну промову про те, що «ми повинні ставити складні питання і приймати складні рішення про те, з чим нашим військам доведеться воювати в майбутньому». Проте не було жодної згадки про «логістику», а про «забезпечення» йшлося лише в контексті ремонту казарм.

Це не аномалія, а норма буквально тисяч промов лідерів, свідчень у Конгресі, заяв про бачення і інтерв'ю про майбутнє війни, конкуренцію і конфлікт з Китаєм. Якщо логістика взагалі згадується, що трапляється рідко, то це вже не є нормою.

Те ж саме можна сказати і про наукові та політичні видання. Із сотень статей, опублікованих на War on Rocks за останнє десятиліття про китайський виклик, лише дві - одна в 2018 році, а інша в 2019 році - безпосередньо стосувалися логістики в Тихоокеанському регіоні. Як і у випадку з ілюстрацією заяв армійського лідера, справа не в тому, щоб критикувати саме це видання. Така ж прогалина існує в кожному іншому великому і малому виданні, присвяченому міжнародним відносинам, обороні і безпеці, а також в нещодавній хвилі великих статей в ЗМІ, присвячених як загрозам в Тихоокеанському регіоні, так і військовим реформам.

І, що не дивно, логістика - це також тема, якій не приділяється жодної уваги в кустарній індустрії «військових ігор» аналітичних центрів, що з'явилася за останні кілька років. Для нердів дуже весело (і корисно для організаційного фінансування та уваги ЗМІ) переміщати уявні кораблі по карті і запускати уявні ракети. Але питання про те, як реальні війська будуть заправлятися, забезпечуватися, перезаряджатися і ремонтуватися після першого дня, постійно залишаються поза увагою сценаріїв і звітів, що випливають з них.

Так само, як і реальні військові ігри намагаються вирішити це питання. Як зазначено в розсекреченому звіті про військові навчання UNIFIED PACIFIC 2022 року, ці навчання «висвітлили брак практичної ясності щодо того, як Об'єднані сили здійснюватимуть спільну логістику на підтримку нових концепцій служби в Індо-Тихоокеанському регіоні».

Проте ця відкрита тема має вирішальне значення як для розуміння, так і для розвитку нашої політики. Адже роль армії в логістиці має вирішальне значення для будь-якого успіху, який Сполучені Штати можуть мати в конкуренції і конфліктах в регіоні. Або, якщо збройні сили не вирішать проблеми, які варіюються від нових загроз американським лініям постачання до подвійних вимог десятиліть занедбаності і покоління нових технологій, логістика може стати центральною частиною історії майбутньої поразки.

Логістика в Тихоокеанському регіоні і «хребет» армії

Сухопутні війська відігравали центральну роль в операціях Центрального командування протягом останніх двох десятиліть, але багато хто припускає, що вони відіграватимуть більш обмежену роль в Індо-Тихоокеанському регіоні, який влучно описали як «театр, названий на честь двох океанів». Проте війна залишається справою людських рук, а це означає, що той самий водний театр також визначається 36 країнами, що знаходяться на ньому, населення яких налічує приблизно 50 відсотків усього населення світу на суші. Таким чином, роль армії на театрі воєнних дій найкраще розглядати як «основу американських об'єднаних операцій». Сухопутні війська не лише мають захопити або утримати територію, в тому числі порти і аеродроми, на які покладаються інші види збройних сил, але й надають іншим видам збройних сил і силам союзників низку критично важливих функцій, які уможливлюють їхні власні операції. Ці функції варіюються від протиповітряної і протиракетної оборони до зв'язку, розвідки, гвинтокрилої авіації та інженерного забезпечення.

Серед найбільш важливих - логістика і забезпечення, які армія надає не лише власним військам (які зараз налічують чотири дивізії і численні інші бригади і підрозділи, в тому числі дві нові «багатопрофільні оперативно-тактичні групи», призначені для поширення сухопутних сил на інші території за допомогою далекобійних вогневих і кібернетичних засобів), але і решті об'єднаних сил.

Підтримка і координація на рівні театру бойових дій, транспортування пального і наземний транспорт загального користування - все це завдання, що покладаються на Сухопутні війська. 8-е командування забезпечення театру бойових дій і такі підрозділи, як 599-та транспортна бригада, 593-тє експедиційне командування забезпечення, 402-га бригада польової підтримки сухопутних військ і 413-тя бригада підтримки за контрактом, можливо, не такі вражаючі, як літаки F-35 або ракети ППО «Петріот», але саме вони підтримують боєздатність всіх сил в боях. Армія також несе відповідальність за низку інших неймовірно важливих допоміжних функцій, таких як медична евакуація з театру бойових дій, а також медична логістика, наприклад, постачання лікарняних засобів і навіть крові. І саме «армійські системи водного транспорту» (Army Watercraft Systems) здійснюють розподіл [ресурсів] в межах театру бойових дій та внутрішні/морські операції.

Тихоокеанське командування Сухопутних військ США у своєму новому стратегічному баченні визначило логістику як одну з чотирьох ключових «об'єднаних внутрішніх ліній» (Joint Interior Lines) домінування США в регіоні. Проте, незважаючи на це, логістика не лише недооцінена, але й знаходиться під загрозою, як ніколи раніше. Якщо Сполучені Штати сподіваються зберегти свою позицію стримування в Індо-Тихоокеанському регіоні, вони повинні подолати три ключові перешкоди: унікальні географічні вимоги регіону; нові, розширені загрози для їхніх ліній постачання; і сили, які змінилися, але недостатным чином, у своєму оснащенні і практиці забезпечення.

Тиранія відстані

В той час як технології і політика можуть змінюватися, географія не змінюється. Тихоокеанський театр залишається таким же величезним, яким він і був. Якщо порівняти з нинішнім конфліктом в Україні, то від центру логістики і забезпечення НАТО в Жешуві, Польща, до українського кордону - 70 миль по шосе. На противагу цьому, від американського хабу на острові Гуам до Тайваню, куди можна дістатись лише літаком або морським шляхом за 1700 миль від західного узбережжя США - відстань у 5800 миль.

Йдеться не лише про лінії постачання, довжина яких збільшилася буквально на порядки, а й про значно більш обмежену інфраструктуру. У деяких районах Тихоокеанського регіону немає добре розвинених портів, аеродромів і мереж автомобільного та залізничного транспорту, що вимагає додаткових зусиль для створення і підтримки логістичного потенціалу.

Цей набагато більший виклик, ніж той, до якого армія звикла під час операцій у «Глобальній війні з тероризмом» або навіть у підтримці України, вимагає набагато більшого масштабу комплексного логістичного планування. Це вимагатиме складного управління ланцюгами постачання, попередньо створених складів і координації з численними партнерськими або союзницькими відомствами та країнами.

Для початку необхідно значно більше інвестицій для створення передових логістичних центрів і заздалегідь розміщених критично важливих предметів постачання, обладнання і запасних частин. Вони мають бути розпорошені по різних локаціях регіону, щоб зменшити залежність від довгих ліній постачання в разі конфлікту, а також забезпечити швидке реагування і спроможність до підтримання життєдіяльності.

Армія також повинна краще налагодити оперативну сумісність і багатонаціональну співпрацю з питань логістики, щоб посилити свої колективні можливості. Спільні стандарти, процедури і протоколи зв'язку полегшили б спільні логістичні операції, розподіл ресурсів і координацію. Це має бути підкріплено надійними комунікаційними та інформаційними системами, які сприятимуть координації та обміну інформацією між різними партнерами в режимі реального часу. Така основа може бути не такою захоплюючою, як спроби змусити союзників купувати американські ракети чи літаки, але вона забезпечить набагато більш скоординовані операції і прийняття обґрунтованих рішень.

Маючи таку структуру до початку кризи, Армія США може адаптувати гнучке управління ланцюгами постачання, щоб забезпечити своєчасну доставку ресурсів до підрозділів, розгорнутих у Тихоокеанському регіоні, під час будь-яких подій, що потребуватимуть цього. Це передбачає ефективне управління запасами, координацію постачальників і використання предиктивної аналітики. Це також вимагає інвестицій в транспортні засоби на театрі бойових дій, необхідні для переміщення особового складу, обладнання і вантажів на величезні відстані через Тихий океан. Основною частиною цих засобів є флот плавзасобів, які використовує Армія, а не ВМС, для виконання різних завдань з логістики в межах театру бойових дій і на суші, які він виконує не лише для себе, а й для інших родів військ. Під час останньої великої війни в Тихому океані Армія мала приблизно 127 000 одиниць плавзасобів різних типів. Сьогодні вона має 134. Часи і технології змінились, але, можливо, не настільки сильно.

Логістика під загрозою

Китай добре усвідомлює важливість логістики і, очевидно, доклав чимало зусиль і часу до того, щоб американські лінії постачання зазнали безпрецедентного тиску у випадку конфлікту. НВАК здатна завдавати ударів по логістичних мережах США як на відстані, так і в масштабі, досягаючи цілей за тисячі кілометрів від лінії фронту за допомогою ракетних і кібернетичних ударів.

У світлі цих загроз загальною метою збройних сил США має стати створення стійких і резервних ланцюгів постачання. Кілька транспортних маршрутів диверсифікують ланцюги постачання, підвищуючи їхню гнучкість і забезпечуючи доступність критично важливих ресурсів, навіть якщо один з них буде заблокований. Своєю чергою, численні і навіть надлишкові запаси для різних непередбачуваних ситуацій запобігають зриву місії, якщо один з вузлів мережі буде заблокований або зруйнований.

Для цього потрібно починати задовго до будь-якого конфлікту. Заздалегідь підготовлені запаси критично важливих матеріалів, обладнання і запасних частин повинні бути розподілені в різних місцях Тихоокеанського театру військових дій, де відомства зазнають найбільших втрат матеріальних засобів і систем озброєнь. Ці запаси забезпечать швидкий доступ до необхідних ресурсів навіть у складних умовах і ускладнять ворогу вибір цілей, зокрема, змусивши його потенційно розширити конфлікт, завдавши удару по інших державах. Заходи із зміцнення інфраструктури також необхідні для посилення захисту критично важливої логістичної інфраструктури, зокрема портів, аеродромів і мереж зв'язку.

Йдеться не лише про інвестиції, але й про планування альтернативних маршрутів постачання, резервних систем зв'язку та адаптивних структур логістичної підтримки. Ці плани можуть бути реалізовані лише за умови постійних навчань і тренувань. Також корисними були б більш реалістичні навчання, які моделюють складні логістичні сценарії для перевірки можливостей реагування, перевірки планів і визначення сфер, які потребують вдосконалення. Це може включати відправку бригад тилового забезпечення до центрів бойової підготовки, таких як Форт Ірвін і Форт Джонсон (колишній Форт Полк). Реалістичні навчання в умовах високого тиску, які імітують ворожі атаки і дають уявлення про нещодавні війни, можливо, не повинні обмежуватись лише маневреними підрозділами.

Таким програмам може допомогти багатонаціональна координація з тих самих спірних питань логістики, які кидають виклик партнерам США. Американські збройні сили можуть зробити набагато більше для посилення координації і оперативної сумісності з союзниками і країнами-партнерами в Тихоокеанському регіоні не лише за допомогою тих самих спільних навчань, які вони проводять роками, а й за допомогою нових, спрямованих на гармонізацію логістичних процедур задля посилення колективних спроможностей і реагування.

І тут логістика пропонує недооцінений шлях не лише до підтримки американських збройних сил, а й до досягнення ширших цілей стримування. Сполучені Штати мають п'ять угод про взаємну оборону в регіоні - з Австралією, Японією, Філіппінами, Південною Кореєю і Таїландом. Проте, вони мають Угоди про спільну логістичну підтримку з 14 іншими країнами, що знаходяться в різних точках регіону, від Індії до Тонга, і Сполученим Штатам було б корисно налагодити тісніші зв'язки з усіма з них. Ці угоди передбачають подальшу підтримку при здійсненні закупівель за програмою Foreign Military Sales, а також надають можливість партнеру стати учасником системи постачання Міністерства оборони, включаючи спільну роботу сторін над забезпеченням наявності запасів запчастин і деталей для ремонту. Вони повинні отримати більше інвестицій і пріоритет в американській дипломатії, а також стати вузлом для спільного планування і тренувань з відпрацювання спірних логістичних сценаріїв.

Важливо також пам'ятати, що у логістики є дві сторони медалі. Руйнування логістичних мереж противника відігравало вирішальну роль у перемогах США, починаючи з Американської Революції і Громадянської війни і закінчуючи обома театрами Другої світової війни, проте наступальним діям, спрямвоаним проти логістики, не надається достатнього пріоритету в поточному плануванні. Збройні сили США повинні докладати набагато більше зусиль, щоб запобігти укладанню Китаєм подібних логістичних угод в рамках його зусиль з розбудови інфраструктури і створення альянсів по всьому світу, а також планувати відмову або підрив китайської логістики під час будь-якої кризи чи конфлікту. Це може включати мінування ключових морських шляхів, перехоплення конвоїв постачання, відключення мереж зв'язку і нанесення ударів по критично важливих об'єктах китайської військово-морської логістичної інфраструктури.

Змішана модернізація обладнання

Третій виклик пов'язаний із сукупною спадщиною двох десятиліть боротьби з повстанцями, нагальними проблемами сьогоднішньої боротьби і зусиллями з підготовки до майбутнього поля бою у 2040-х роках.

Зусилля збройних сил із закупівлі і модернізації, безперечно, принесли позитивні результати. Але вони також ускладнили будь-який логістичний план. Хоча зусилля з модернізації зосереджені на впровадженні нового обладнання, все ще існують проблеми з підтримкою і обслуговуванням старих або довговічних систем, що призводить до того, що ланцюги постачання повинні підтримувати кілька типів і поколінь обладнання. Якщо додати до цього зусилля з модернізації, які докладають різні служби і міжнародні партнери, то виникають серйозні проблеми з оперативною сумісністю через різні можливості обладнання, системи зв'язку і оперативні доктрини.

Із впровадженням нових систем спроможності збройних сил можуть суттєво зрости, але водночас зростуть і проблеми логістики. Модернізоване обладнання, як правило, є більш технологічно складним, що вимагає нової, спеціалізованої підготовки і підвищення кваліфікації з технічного обслуговування. Це може створити проблеми з людськими ресурсами, прогалинами в навичках і навантаженням на технічне обслуговування. Впровадження нового обладнання в ланцюг постачання може також порушити існуючі логістичні процеси, такі як управління запасами, наявність запасних частин і координація ланцюга постачання.

Нові системи також означають, що планувальники стикаються з дефіцитом даних для розуміння того, як найкраще їх підтримувати. За визначенням, вони не мають історії попиту і майже не мають історичних даних або попередньої інформації про використання або продуктивність обладнання. Без історичних даних про попит на обладнання стає складно точно прогнозувати і планувати необхідні ресурси, такі як запасні частини, технічний персонал і логістичну підтримку. Така невизначеність може призвести до неефективного розподілу ресурсів і потенційних прогалин у можливостях підтримки.

Без даних про моделі використання або потреби в технічному обслуговуванні стає складно визначити належний рівень запасів, що потенційно може призвести до їх нестачі або надлишку. Це також обмежує здатність логістичних систем приймати обґрунтовані рішення щодо управління життєвим циклом обладнання, його заміни або модернізації. Дані про використання в минулому необхідні для оцінки терміну служби обладнання, визначення оптимального часу для заміни або модернізації та відповідного розподілу ресурсів. Як наслідок, організації можуть зіткнутися з тривалими термінами ремонту та збільшенням витрат на обслуговування, особливо після закінчення гарантійного терміну обслуговування за контрактом.

Проактивно вирішуючи проблему відсутності історії попиту, армія може отримати краще уявлення про використання обладнання, його продуктивність і потреби в технічному обслуговуванні, що призведе до більш ефективного розподілу ресурсів, покращення управління запасами і прийняття обґрунтованих рішень.

Продовжуючи модернізацію, армія має зосередитись на підтримці техніки в робочому стані і управлінні ланцюгами постачання. Army Futures Command нещодавно створило Міжфункціональну групу з питань технічного забезпечення, яка може стати ключовою ланкою в цих зусиллях. Дуже важливо, щоб вона співпрацювала з іншими відомствами, виробниками і постачальниками, щоб гарантувати, що нове обладнання відповідає суворим стандартам і специфікаціям організації, і що армія має надійне, стабільне джерело постачання. Перед тим, як впроваджувати нове обладнання, команда також повинна враховувати здатність солдатів обслуговувати обладнання та частоту відмов обладнання. Такий підхід гарантує, що солдати матимуть доступ до інструментів, необхідних для обслуговування обладнання, і водночас мінімізує ризик його поломки.

Вирішення проблеми технологічної складності вимагає комплексних навчальних програм для забезпечення кваліфікованої експлуатації та обслуговування обладнання. Партнерство з промисловістю та науковими колами може зробити більше для забезпечення безперервного навчання логістичного персоналу.

Довговічні системи також потребують комплексного плану технічного обслуговування, що забезпечує доступність ресурсів, запасних частин і технічної підтримки. Визначення пріоритетів має ґрунтуватися на критичності обладнання та ризиках старіння. Найголовніше, армія повинна підтримувати справність свого обладнання, виявляти надлишки і прогалини, а також перерозподіляти обладнання відповідно до потреб армії і об'єднаних сил в регіоні.

Армія також може вирішувати ці завдання за допомогою абсолютно нових підходів, таких як модель предиктивної логістики, за допомогою якої кращий збір і використання даних революціонізує прогнозування потреб в обладнанні і оптимізацію ланцюгів постачання. Прогнозуюча логістика підтримує довготривале постачання запасних частин і технічне обслуговування, а також прогнозує несправності обладнання, що дає змогу проводити планове технічне обслуговування і мінімізувати час простою. Крім того, вона оптимізує ланцюжок поставок, знижуючи витрати і забезпечуючи доступність обладнання в разі потреби.

У цьому випадку різноманітне коло зацікавлених сторін, в тому числі Командування матеріального забезпечення Сухопутних військ і Командування перспективних озброєнь Сухопутних військ, вимагає синхронізованої превентивної логістичної стратегії. Це ставить на перше місце кращі можливості зберігання даних і впровадження предиктивної логістики в датчики платформи. Точні дані з датчиків, регулярне технічне обслуговування, перевірки калібрування і системи резервного копіювання мають важливе значення для забезпечення надійності даних, точних прогнозів і своєчасної технічної підтримки.

Успішне впровадження предиктивної логістики неминуче супроводжується логістичними проблемами. Вони включають як навчання особового складу, так і системну інтеграцію. Безпека даних і конфіденційність також мають бути пріоритетними, що передбачає надійні протоколи безпеки, шифрування, контроль доступу і регулярний аудит. З цією метою Командування сухопутних військ планує стандартизувати управління ланцюгами постачання, використовуючи дані і прогнозний аналіз для зменшення вразливостей і адаптації до перебоїв у постачанні. Це покращить процес прийняття рішень і дозволить більш ефективно задовольняти потреби Об'єднаних сил.

Висновки

Ландшафт війни і геополітики невпинно змінюється, вимагаючи адаптації стратегії, доктрини, структур і обладнання. Він також вимагає адаптації того, що робить все це можливим: логістики. Оскільки Збройні сили США дивляться на майбутнє армії і її вирішальну роль у стримуванні і обороні в Тихоокеанському регіоні, набагато більше зусиль і уваги слід приділяти питанням постачання, підтримки і утримання збройних сил.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248.2KПрочитань
22Автори
587Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається