Жіночий бізнес: як заробити на Шугарінгу

Зміст

Бізнес у сфері краси – стабільне джерело прибутку. Якщо у вас є 50 тис. гривень на бізнес, ви можете відкрити студію Шугарінгу. Як відкрити свою справу з нуля – читайте у статті.

В останні роки однією з найпопулярніших послуг на б'юті-ринку є шугарінг. Досвідчені фахівці в Україні заробляють близько 50 тис. гривень на місяць, а повноформатні студії можуть розраховувати на прибуток до 250 тис. гривень. Одним словом, студія Шугарінгу є прибутковим і перспективним бізнесом. Але головна проблема цієї ніші – висока конкуренція. Щоб досягти успіху, підприємцю потрібно ретельно продумати свій проект, оцінити ринок, визначити конкурентні переваги, спланувати усі етапи бізнесу. У статті розберемо, як відкрити студію Шугарінгу з нуля.

Оцінка ринку та складання бізнес-плану

Бьюті-бізнес – це перспективний напрямок, який чудово почувається навіть у період кризи. Напрямок дуже затребуваний, адже жінкам різного віку важливо доглядати за собою.

Почати б'юті-бізнес можна з невеликим капіталом та згодом розвиватися. Наразі популярні міні-формати закладів, які спеціалізуються на окремому виді послуг. Як правило, такі студії відкриваються у житлових районах, поряд зі своїми потенційними клієнтами. Формат вимагає мінімум площі та грошей. Але тут, як і в будь-якому бізнесі, є підводне каміння.

Складнощі в бізнесі на Шугарінгу:

  1. По-перше, треба розуміти специфіку діяльності – інакше є ризик зазнати невдачі.

  2. По-друге, більшості бьюті-послуг потрібні спеціалізовані майстри, від яких залежить успіх справи.

  3. По-третє, специфіка діяльності вимагає від власника постійної участі та залучення: він повинен контролювати якість сервісу, витрату матеріалів, стежити за трендами у б'юті-сфері, піклуватися про підвищення кваліфікації своїх співробітників, а в більшості випадків – самостійно виконувати замовлення.

  4. По-четверте, на ринку багато конкурентів - тому вам доведеться поборотися за клієнта.

Вижити зможуть лише ті компанії, які запропонують якісний сервіс та зроблять вигідну пропозицію для своєї цільової аудиторії.

Косметологія сьогодні розвивається дуже динамічно – з'являються нові продукти та послуги. В останні роки популярністю користується послуга Шугарінг. Майстри працюють вдома та відкривають цілі студії. Поріг входження до бізнесу дуже низький – достатньо пройти курси, знайти місце та купити недороге обладнання.

Щоб оцінити рівень конкуренції у своєму місті, зверніться до Google Maps. Ви побачите не лише приблизну кількість конкурентів, а й їхню геолокацію. Це допоможе вам вибрати розташування для свого бізнесу.

Зрозуміло, що відкриватися поруч із конкурентом – ризикова ідея. Але також не забувайте, що є багато майстрів, які працюють на дому. Оцінити цю категорію конкурентів можливо, якщо вивчити оголошення на сайті "OLX", через який приватні майстри зазвичай шукають клієнтів.

Планування бізнесу

Будь-який комерційний проект необхідно розпочинати зі складання бізнес-плану. Чим краще ви пропрацюєте усі етапи проекту, тим простіше вам буде відкрити свою справу. Бізнес-план включає аналіз ситуації на ринку, опис концепції, розрахунок витрат і очікуваних доходів проекту, перелік заходів щодо просування, оцінку ризиків. Чим більше практичної інформації ви зберете, тим простіше вам рухатиметься далі. Грамотно складений бізнес-план дозволить уникнути помилок на старті та оцінити перспективи бізнесу.

Визначення своєї цільової аудиторії

Важливо розуміти, хто є вашою цільовою аудиторією. Адже вам доведеться враховувати її інтереси та вимоги, рівень доходів та залучати за допомогою реклами. Якщо ви чітко представлятимете портрет свого потенційного споживача, то ви зможете простіше приймати бізнес-рішення.

Цільова аудиторія студії шугарінгу – дівчата віком від 20 до 50 років. Орієнтовний портрет клієнта: дівчина, що має середній рівень доходу, що стежить за собою; користується соц. мережами, цікавиться косметикою.

Маючи уявлення про свою цільову аудиторію, можна визначити, що послуги шугаринга краще просувати через інтернет, а розташовувати студію краще у житлових районах, так як працюючі та зайняті дівчата шукатимуть майстрів поблизу.

Вибір формату бізнесу

Далі визначаємо формат студії.

Робота на дому. Якщо ваш бюджет обмежений і ви не хочете ризикувати, можете почати з прийому клієнтів на дому. Такий формат – це мінімальні витрати і для самого майстра, і для клієнтів. Але у клієнта менше довіри до майстрів вдома. І поки ви не нагромадили свою клієнтську базу, ви можете зіткнутися з труднощами з пошуком замовлень. Робимо висновки: приймати клієнтів вдома можна, доки ви отримуєте досвід, але ставити це на потік та розраховувати на серйозний бізнес не варто.

Кабінет у погодинну оренду. На "ОЛХ" ви можете знайти безліч пропозицій погодинної оренди офісів. Вони вже мають ремонт, обладнання, вони відповідають усім санітарним вимогам. Можна приходити з клієнтом та працювати. Такі кабінети можна орендувати, в середньому за 150 гривень на годину, або 600 гривень на добу. Але, безперечно, ціни варіюються залежно від регіону.

Кабінет із орендою на місяць. Незручно щоразу шукати новий кабінет. Це не тільки забере у вас час, а й може відлякати клієнтів, для яких важлива локація поряд із будинком. Вихід із цієї ситуації – орендувати робоче місце в салоні краси або запропонувати спільну оренду іншому майстру-напарнику, наприклад, бровісту. Тоді ви розділите витрати та графік роботи, орендуючи один кабінет на місяць. За таких умов можна працювати на старті. Для студії із постійним потоком клієнтів це не підійде.

Свій салон чи студія. Найзручніший, але витратний варіант – відкриття власного салону чи кабінету. Для цього потрібно орендувати приміщення, закупити все обладнання та пристосувати простір під свій бізнес. Оренда на місяць коштуватиме приблизно 5-10 тис. гривень. Враховуйте, що додатково можуть знадобитися витрати на ремонт приміщення. Тому краще вибирати готові варіанти, куди можна просто в'їхати зі своїми речами – працювати.

Приміщення для роботи

Якщо ви вирішили працювати в кабінеті, що орендується, то необхідно підібрати приміщення, що відповідає всім вимогам. Детально ви можете дізнатися про санітарно-епідеміологічні вимоги з офіційних документів.

Основні моменти щодо підбору приміщення:

  • виключено розміщення у підвальному приміщенні; пріоритет – перший поверх житлової чи торгової будівлі;

  • площа робочого приміщення не менше ніж 12 кв.м.;

  • наявність всіх підведених комунікацій (електрика, вода, каналізація), також передбачена вентиляція приміщення;

  • ізольованість приміщення. Якщо в кабінеті кілька робочих місць - потрібно буде зонувати їх один від одного;

  • температура у кабінеті від +21 до +25 С;

  • місце для дезінфекції інструментів;

  • наявність санвузла;

  • оздоблення приміщення має передбачати дезінфекцію та вологе прибирання.

Головне, студія має бути зручною, чистою та затишною. Атмосфера дуже впливає враження клієнта від послуги.

Що ж до геолокації, краще підібрати приміщення у жвавому районі. Обов'язкова умова – висока прохідність. Біля студії має бути передбачена міні-парковка, щоб забезпечити клієнту зручний під'їзд. Також слід враховувати віддаленість від прямих конкурентів.

Купівля обладнання

Наступним завданням буде облаштування кабінету для шугарінгу. Бізнес досить простий і обладнання коштує недорого. Загальна сума витрат становитиме 20-40 тис. гривень, залежно від обраного устаткування й розхідників. Вам буде потрібно закупити меблі, спеціальні інструменти та витратні матеріали. Зразковий перелік необхідного обладнання:

  • косметологічна кушетка для шугарінгу, можна використовувати масажний стіл (від 10 тис. гривень);

  • шафа чи стіл для зберігання інструментів (від 3 тис. гривень);

  • нагрівач для цукрової пасти (від 1 тис. гривень);

  • очисник воску (від 1 тис. гривень);

  • стерилізатор для інструментів (від 1 тис. гривень);

  • лампа-лупа (від 2 тис. гривень);

  • витратні матеріали: цукрова паста для шугарінгу; смужки та шпатель для проведення процедури; простирадла, рукавички, одноразові серветки; лосьйон для шугарингу та тальк (вся стаття витрат близько 8 тис. гривень).

Пошук постачальника, закупівля витратних матеріалів

Для шугарінгу важливо підібрати якісні витратні матеріали. Часта помилка новачків – вибір недорогої пасти для шугарінгу. Але використання дешевих матеріалів зазвичай негативно впливає на якість послуг. Тому не варто гнатися за економією. Краще придбати хороші матеріали та завоювати клієнтуру, яка потім окупить ваші витрати.

Сьогодні ринок пропонує різні види паст для шугарінгу, але головна вимога – безпека та якість. Це означає, що витратні матеріали потрібно купувати у перевірених продавців.

Декілька порад як вибирати пасту для шугарінгу:

Знайдіть офіційний сайт від дистриб'юторів відомих брендів, наприклад Gloria, Dolce Vita, Saona, Riviere Sucre, Cannaan. Домовитеся з постачальником про постійні закупівлі, по можливості домовтеся про лояльні умови та знижки.

Орієнтуйтесь на склад. Головна відмінність – цукрова паста із застосуванням лимонної кислоти та без. Паста з лимонною кислотою більш тягуча та липка, але вона алергенна. У деяких складах замість лимонної кислоти застосовують глюкозу та фруктозу. Така паста гіпоалергенна, але дорожча. Також зверніть увагу на добавки.

Зверніть увагу на колір пасти. Краще вибирати світліші, т.к. темна паста означає перепалена і містить токсичні сполуки, на які в деяких людей може бути алергія.

Вивчіть відгуки та рекомендації фахівців, які вже перевірили у роботі ті чи інші марки пасти.

Підбір персоналу

Зазвичай студії з шугарінгу відкривають самі майстри. Тож наймати персонал, особливо на старті, для них недоцільно. А ось обов'язкова умова – навчання.

Як і будь-яка послуга, Шугарінг передбачає наявність певних навичок для успішної роботи. Технологія досить проста, проте наявність досвіду обов'язкова. Медична освіта для шугарингу не потрібна. Буде достатньо сертифікату про проходження курсу. Вартість таких курсів від 3 до 7 тис. гривень, а тривалість – від 1 до 5 днів.

Якщо хочете зекономити гроші, можна освоїти навички самостійно. Однак для багатьох клієнтів дуже важлива наявність сертифіката у майстра, тому краще все-таки придбати такий документ, що підтверджує ваші вміння.

При розширенні бізнесу вам може знадобитися допомога. Ведення бухгалтерії та прибирання можна передати на аутсорсинг, а на постійну основу взяти другого майстра з шугарингу, якщо ви вже не справлятиметеся з потоком клієнтів.

Просування послуг шугарінгу

Для залучення клієнтів обов'язково потрібна реклама. Без продуманої кампанії ви просто загубитеся на ринку серед багатьох конкурентів.

Як залучити клієнтів:

  • Правильно продумана локація. Якщо ви розмістите свою студію в прохідному місці і розмістите велику вивіску, привернете увагу перехожих, серед яких можуть бути ваші потенційні клієнти.

  • Ви можете розміщувати оголошення: у соціальних мережах, на ОЛХ, на дошках оголошень у ліфтах, у поштових скриньках. Або скористатися старим способом – роздавати флаєри у місцях скупчення вашої цільової аудиторії.

  • Ви можете створити аккаунт у соціальній мережі та вести блог, в якому розповідатимете про нові послуги та акції, публікуватиме відгуки відвідувачів, розміщуватимете корисну інформацію тощо.

Найкраща реклама для студії шугарінгу – це «сарафанне радіо». Задоволений клієнт порекомендує вас іншому та повернеться до вас знову. Тому так важливо стежити за якістю послуг і підтримувати його на високому рівні. Однак, враховуйте, що для ефективної роботи «сарафанного радіо» потрібні місяці.

Фінансовий план

Після всіх організаційних питань настав час переходити до фінансової складової. Розрахуємо, приблизну суму вкладень та прибуток студії шугарінгу.

Для старту потрібно 50-100 тис. гривень. Кошти підуть на покупку меблів, обладнання, витратних матеріалів, а також на навчання, реєстрацію бізнесу та рекламу.

Планувати потрібно як початкові вкладення, так і щомісячні витрати. В даному випадку вони становитимуть:

  • Оренда – 7 тис. гривень

  • Витратні матеріали – 12 тис. гривень на місяць

  • Податки - ≈ 2 тис. гривень

  • Реклама - 1 тис. гривень

Разом, щомісячні витрати становлять 22 тис. гривень.

Тепер розрахуємо очікуваний прибуток.

За один робочий день майстер зможе обслужити 8-10 клієнтів. На старті бізнесу навряд чи вдасться забезпечити таку відвідуваність. Тому в розрахунках виходитимемо з того, що в день студію відвідуватиме 5 осіб, кількість робочих днів становитиме 22, а середній чек – 600 гривень. За таких умов виручка становитиме 66 тис. гривень.

Це оптимістичний прогноз. На практиці такий результат можна досягти, проте не варто чекати його з перших місяців роботи. Щоб забезпечити постійний потік клієнтів, необхідно активно просуватися. На формування клієнтської бази може піти 3-4 місяці.

Також слід розрахувати точку беззбитковості, щоб визначити обсяг замовлень, у якому щомісячні витрати окуплятимуться. Щоб вийти у нуль, нам необхідно виконати 40 замовлень із середнім чеком 600 гривень, тобто. на день у нас має бути хоча б 2-3 клієнти. Для студії шугарінга, яка знаходиться в прохідному місці, це цілком реально.

Підіб'ємо підсумок, визначивши ключові показники:

  • Початкові вкладення: 50 тис. гривень

  • Середній чек: 600 гривень

  • Число відвідувачів за місяць: 110 осіб (або 5 осіб на день)

  • Точка беззбитковості: 40 осіб (або 2-3 особи на день)

  • Щомісячний оборот: ≈ 60 тис. гривень

  • Щомісячні витрати: 20 тис. гривень

  • Чистий прибуток: ≈ 40 тис. гривень

  • Термін окупності: 3-6 місяців

  • Рентабельність: 30-45%

Скільки заробляють студії шугарінгу

У перші три роки роботи закриваються майже 70% студій шугарінгу. Чому? Здебільшого причина у відсутності планування. Майстри просто відкривають бізнес, але не розуміють, як залучати клієнтів, мінімізувати витрати тощо. Інші 30% досягають успіху і заробляють від 50 до 300 тис. гривень на місяць (обсяг прибутку залежить від міста та цінової політики). Тож перспективи у бізнесу є. Головне, ретельно продумати усі нюанси. І особливо правильно керувати ризиками.

Ризики бізнесу

Як би добре ви не підготувалися, будь-який бізнес схильний до ризиків. Розглянемо основні ризики, які можуть виникнути у цій ніші:

  • Високий рівень конкуренції над ринком. Зменшити ризик допоможе хороший сервіс, робота над залученням постійних клієнтів, зниження цін.

  • Підвищення вартості оренди. Щоб уникнути цього ризику, заздалегідь обговоріть фіксовану вартість на тривалий термін.

  • Падіння платоспроможного попиту. Підтримати попит можна за допомогою різних акцій знижок.

  • Несумлінні постачальники та неякісна продукція. Щоб уникнути неприємних ситуацій, необхідно перевіряти сертифікати, що підтверджують якість витратних матеріалів. Не заощаджувати, купуючи найдешевше, а вибирати перевірені марки.

  • Зниження репутації студії Шугарінгу. Щоб унеможливити такий ризик, постійно контролюйте якість послуг, прислухайтеся до думки клієнта, працюйте над покращенням сервісу.

Висновок

Шугарінг - відносно нове явище в б'юті-індустрії, яке вже встигло завоювати свого споживача. Ця послуга користується попитом, тому у студії з якісним сервісом та гарною рекламою проблем із замовленнями не буде.

Щоб стати тією успішною студією, необхідно налагодити бізнес-процеси і сформувати свої конкурентні переваги. На початковому етапі не варто чекати від студії великого прибутку. Формування клієнтської бази потребує часу. Але невеликі стартові вкладення здатні окупитись протягом півроку. Для бізнесу у б'юті-сфері це хороший показник.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

613.3KПрочитань
11Автори
459Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається