ЗМІ показали, як працюватимуть альтернативні магазини додатків на iOS

Після ухвалення ЄС у березні 2024 року закону про цифрові ринки у 27 європейських країнах дозволили завантажувати застосунки з альтернативних магазинів. The Verge підготувало цікавий матеріал, який я вирішив коротко переказати.

Зараз на стадії схвалення перебуває AltStore. Але де ж інші? Анонсовано магазини від Epic Games (для Fortnite) і MacPaw (цікавий магазин, що дає доступ до застосунків за передплатою), але вони досі не відповідають високим стандартам Apple.

Одна з причин, через яку наразі ми не бачимо нових магазинів застосунків, частково полягає в тому, що Apple робить це занадто дорого. Наприклад, плата за основні технології (Core Technology Fee - CTF) вимагає, щоб розробники платили Apple 50 євроцентів за кожну установку застосунку (1 раз на рік на 1 користувача), що перевищує 1 мільйон, але розробники сторонніх магазинів застосунків повинні платити CTF за кожну першу щорічну установку свого app marketplace. Іншими словами, кожне завантаження AltStore і Mobivention обходиться їхнім розробникам у 50 євроцентів — плата, яка може швидко стати непосильною. Наприклад, поточний AltStore було завантажено понад мільйон разів.

Каллум Бут
Автор The Verge

Саме ці правила заважають будь-кому завантажити ipa (.ipa це не тільки пиво, а й аналог .apk, тільки в iOS) на ваш новенький 15 Pro Max. Аналітики схиляються до того, що ці магазини дають можливість дати імпульс розвитку саме B2B-рішенням.

AltStore зі свого боку має бібліотеку емуляторів для ігор Nintendo, що дає надію пограти в умовний Super Metroid на екранах "яблучних" гаджетів. Тільки уявіть, як було б зручно завантажити образи улюблених ігор зі свого iCloud drive і просто насолоджуватися пригодами героїв свого дитинства дорогою на роботу.

Автор також відзначає зручний буфер обміну, реалізований через додаток Clip. Він створює централізоване сховище того, що ви копіюєте на своєму телефоні. Це полегшує роботу з повторним копіюванням різних елементів, що економить багато часу і свайпів. Але якщо підійти до питання з погляду безпеки, то стає не дуже спокійно від того, що Clip стежить за всією взаємодією з текстом.

Ще однією потенційною перешкодою на шляху широкого впровадження сторонніх маркетплейсів є їхня складність, оскільки для встановлення в кожному магазині потрібно близько десятка екранних взаємодій. Це відбувається так: ви починаєте з переходу за посиланням у браузері, щоб завантажити альтернативний магазин. Після цього ви побачите спливне вікно, яке інформує вас про те, що в налаштуваннях вашої інсталяції заборонені торгові майданчики від цього розробника. Потім ви заходите в "Налаштування", вмикаєте торговельний майданчик, повертаєтеся до свого браузера, знову натискаєте посилання для завантаження й отримуєте ще одне запрошення підтвердити встановлення. Нарешті, ви можете відкрити магазин і переглянути доступні застосунки.

Каллум Бут
Автор The Verge

Встановлення магазинів те ще задоволення. Ясно, що в Купертіно вирішили зробити цей процес неінтуїтивним. Підтвердження завантаження з'являється неодноразово, водночас в App Store достатньо ввести пароль від акаунта. Вони так само знищують конкуренцію на своїй платформі, просто тепер інакше: пропонують кращий досвід і мінімум часових витрат. А що, якщо застосунки, які ви скачаєте в умовному "НеЕпп Стор" не запрацюють? Хто вам поверне за нього гроші, з кого вимагати працездатність заявлених функцій?

Очевидно, що такий децентралізований підхід відрізняється від універсального App Store від Apple і може ще більше відлякати широку публіку. Для більшості людей це трохи складно. Можу посперечатися, що багато ентузіастів радісно потирають руки з приводу такого нестримного підходу до поширення застосунків.

Каллум Бут
Автор The Verge

Потрібен сайт? Weblium - це український конструктор сайтів з віртуальним AI-помічником

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion_shkurko

11.2KПрочитань
14Автори
83Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається