Зростання світової економіки буде найслабшим з часів пандемії – Dr.Kryvopust

Світовий банк попереджає, що темпи зростання світової економіки будуть найповільнішими з часів пандемії.

Він прогнозує зростання лише на 2,4% у 2024 році та заявляє, що вищі процентні ставки є основним фактором.

Глобальна торгівля та інвестиції й надалі будуть придушуватися конфліктами в Україні та на Близькому Сході, йдеться в повідомленні.

Поза пандемією зростання на 2,4% було б найслабшим з часів фінансової кризи 2009-09 років.

Зазначається, що стійкість економіки США означає, що торішнє зростання, ймовірно, становитиме 2,6%.

Індерміт Гілл, головний економіст Групи Світового банку, сказав: «У найближчій перспективі зростання залишатиметься слабким, у результаті чого багато країн, що розвиваються, особливо найбідніші, застрягли в пастці».

Проблеми, які він пояснив, включають «паралізуючий рівень боргу та слабкий доступ до їжі для майже кожної третьої людини».

Глобальне зростання знаходиться на історично «посередньому» рівні, а зростання світової торгівлі залишається млявим, додав він.

Двічі щорічний прогноз попереджає, що наслідки ізраїльського конфлікту ХАМАС “різко підвищили геополітичні ризики”. Зазначається, що порушення ключових судноплавних маршрутів, спричинене нападами на судна в Червоному морі, збільшило ймовірність «вузьких місць інфляції».

Політичну стурбованість зростанням цін висловив держсекретар США Ентоні Блінкен під час свого поточного туру в регіон у понеділок. Він написав у Твіттері, що атаки «порушили або скерували майже 20% глобальних перевезень. Це збільшує вартість і час транспортування продовольства, палива, медикаментів і гуманітарної допомоги».

Це відбувається в той час, коли центральні банки в усьому світі починають відчувати, що вони переживають кризу вартості життя. Майже два роки постійного зростання вартості запозичень наблизили інфляцію до цільового рівня в 2% у США, Великобританії та єврозоні, і цього року очікується зниження ставок.

Однак ці вищі процентні ставки в найбільших економіках світу також роблять запозичення дорожчими в бідніших країнах, і Світовий банк особливо стурбований тим, наскільки це доступно для 75 найбідніших країн світу.

Це один із способів того, як звіт підкреслює, що багатші країни краще оговтуються від пандемії, ніж бідніші.

«Наприкінці 2024 року ми прогнозуємо, що всі розвинені економіки матимуть дохід на душу населення, який буде вищим, ніж у них був до COVID», — сказав пан Гілл.

Однак він додав, що середній дохід людини в економіці, що розвивається, становитиме 75% від рівня до COVID-19, тоді як у найбідніших країнах він може бути лише 66%.

Існує особливе занепокоєння щодо вартості продуктів харчування для найбідніших людей у ​​світі, особливо враховуючи торішнє підвищення ціни на рис на 27%, яке було пов’язане з жорстким обмеженням експорту Індією . Проте великі запаси інших культур, таких як зернові, означають, що середні ціни на продовольство цього року впадуть на 1%.

Є ще одне нагадування про те, що Китай, друга за величиною економіка світу , продовжує страждати від небажання споживачів витрачати гроші в магазинах, що призвело до падіння цін. У поєднанні з величезними боргами в його проблемному секторі нерухомості прогнозується зростання економіки лише на 4,5%.

Це було б найнижчим показником за десятиліття і навіть нижче скромних 5%, встановлених урядом на 2023 рік. Крім того, що іноземні компанії інвестують менше, деяка частина цього сповільнення пояснюється довгостроковими тенденціями, такими як старіння населення та труднощі у підтримці темпи розвитку за останні 20 років.

«Це уповільнення зростання в Китаї є зустрічним вітром для інших розвинутих економік, особливо для тих, для яких Китай є основним торговим партнером», — сказав пан Гілл.

Загалом Світовий банк прогнозує, що за п’ять років до кінця 2024 року світове економічне зростання буде найповільнішим за останні 30 років.

Проте існує оптимізм, що цю тенденцію можна покращити, якщо уряди докладуть більше зусиль для заохочення інвестицій, особливо з приватного сектора, які знадобляться для подолання викликів, включаючи зміну клімату та енергетичний перехід.

За матерілами Dr. K.Kryvopust

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.2KПрочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається