«Зюдтироль»: незвичне відкриття сезону

«Зюдтироль» потрапив до плей-офф Серії B, і це маленька сенсація: команда досягнула такого результату свого першого сезону в турнірі. Головний тренер команди П’єрпаоло Бізолі так і сказав: «Це фантастика, ніхто і не думав, що ми змагатимемося за путівку в Серію А». Почавши в серпні з останнього місця в турнірній таблиці, команда більшість чемпіонату провела на четвертій позиції і лише в останньому турі прикро опустилася на шосте місце. «Зюдтироль» зовсім не фаворит у плей-офф, але й досягнення цього етапу дає привід сказати про нього.

Італійський клуб з німецьким акцентом

«Зюдтироль» грає на маленькому стадіоні на 5500 місць, хоча середня відвідуваність 4200 глядачів. За трибунами видніються гори. Клуб почав у 1995-му з аматорського рівня, у 2000-х піднявся до професіоналів у С2, у 2010-х грав уже в Серії С. П’ять років тому відкрив новий спортивний центр із сучасним обладнанням, і от успіх останніх кількох сезонів.

First team from Trentino Alto-Adige to play in Serie B
Рік тому. «Зюдтироль» перемагає у своїй групі в Серії С і стає першою командою в Серії В з регіону Трентіно-Альто-Адідже

«Зюдтироль» фактично представляє не конкретне місто Італії, а цілий регіон з населенням у півмільйона чоловік, який приваблює ще 33 мільйони туристів щороку.

Модель його функціонування більше німецька, ніж італійська, і зосереджується на партнерстві. У клубу немає президента-власника або мажоритарного акціонера. Президент тут є лідером серед 32 акціонерів, які призначають раду директорів.

Цей сезон загалом коштував «Зюдтиролю» трохи більше 12 мільйонів. Він посідає 18-те місце в чемпіонаті за рівнем заробітної плати, а 40% його бюджету покривають 245 спонсорів. Вони зустрічаються раз на місяць і налагоджують одне з одним бізнес-контакти. Інтерес спонсорів саме в такій комерційній мережі, а також у розвитку і впізнаваності бренду.

Є ще інші організації, які спонсорують клуб за розміщення свого бренду на футболках. Матчі Серії В транслюються в понад 50 країнах світу. Це становить привабливість для інвесторів, а значить і результати команди набувають комерційної ваги. Керівництво клубу веде свою роботу діже розважливо, з холодним розумом і не женеться за моментальним успіхом.

«Клуб має структуру справжньої компанії, яка не піддається емоціям, що можуть зіграти у футболі злий жарт, — каже виконавчий директор «Зюдтироля» Дітмар Пфайфер, один з найголовніших менеджерів у клубі. — Я не розумію, коли італійські клуби продаються іноземним фондам: було б краще створити групи з кількох партнерів, щоб гарантувати клубам стабільність, вести бізнес і зосередитися на навичках, яких не бракує. Головне — не залізти в борги. Якщо ви втрачаєте ясність, це кінець. Ми знаємо, що спорт такий, але ми ніколи не змінимо спосіб роботи».

Le FC Südtirol, un ovni footballistique et culturel en Serie B - Le Corner
«Стадіо Друзо» — домашня арена клубу

Ходили чутки, що «Зюдтироль» хоче придбати «Ред Булл», але це були лише чутки. У керівництві італійського клубу кажуть, що він не може бути проданий, навіть за мажоритарну частку.

«Інтерес полягає в тому, щоб розвиватися, навіть з міжнародними партнерами, а не спекулювати, — каже Пфайфер. — Наша сила в тому, що ми можемо мислити в довгостроковій перспективі, а не рік за роком. Зараз ми можемо потрапити до Серії А, дуже складного чемпіонату. Це те, з чим ми ніколи не стикалися, але якщо це станеться, ми постараємося підготуватися».

Новий Верон, вихованець «Інтера» і чарівні бутси Лукаку

На цей сезон «Зюдтироль» не витратив на трансфери й мільйона євро. Клуб або підсилювався вільними агентами, або орендував гравців. Наприклад, у першій половині сезону в «Зюдтиролі» виблиснув Ханс Ніколуссі Кавілья, орендований у «Ювентуса». Він став витривалішим і забив чудовий гол з 60 метрів, за що отримав від головного тренера порівняння з Вероном. У січні Ханс піднявся у Серію А і теж забив — уперше в цьому турнірі. Також в основу клубу увійшли футболісти, орендовані в «Аталанті», «Інтері», «Емполі».

«Зюдтироль» мало забивав у чемпіонаті. Свого результату він досяг всього з 38 голами, пропустив 34. Це команда без яскравих імен, але кількох гравців можна відзначити.

Найкращим бомбардиром команди з 9 голами став 32-річний Рафаел Одогву, для якого цей сезон у Серії В також був дебютний. До цього нападник грав у третіх і четвертих лігах, а кілька років тому через травми і невдачі в нього розвинулася депресія. Футболіст набрав зайву вагу і хотів покинути грати. Написав у це в соцмережах. На його пост відреагував ніхто інший як Ромелу Лукаку. Відправив Одогву підписану футболку «Інтера» і пару бутс, у якій нападник «Зюдтироля» грає й досі.

Cagliari Sudtirol, il miglior marcatore dei biancorossi è Raphael Odogwu -  Cagliari News 24
Рафаел Одогву

Також у клубі слід відзначити 24-річного вихованця «Інтера» Маттео Ровера, яким уже цікавлять клуби найвищої ліги Італії. Цього сезону він забив 5 голів. У захисті «Зюдтироля» зіграв 37-річний Андреа Масьєлло, знайомий за виступами в «Дженоа» та «Аталанті».

Тактик і автомобіліст 

«Зюдтиролю» пощастило з головним тренером П’єрпаоло Бізолі, який очолив команду на початку чемпіонату після невдач свого попередника. Бізолі робить значний акцент на тактиці, що було важливим для такої команди.

«Команду, яка щойно підвищилася в класі, потрібно вивести на певний фізичний рівень, — казав фахівець, — але весь футбол рухається в такому напрямку, що без тактичного порядку ти нікуди не підеш. Я часто міняю схему, виходячи з того, які гравці найбільше готові. Тому я божеволію від радості, що можу зробити п’ять замін».

Sudtirol-Genoa 0-0, Bisoli: "Bella prestazione contro una squadra che andrà  in Serie A"
П’єрпаоло Бізолі

Тактика тактикою, а от коли команда на тренуванні пропускає гол, то Бізолі відправляє її захисників віджиматися. У цьому сезоні «Зюдтироль» шість матчів зіграв із рахунком 0:0 і не пропускав у 16 турах.

Бізолі в якості тренера провів майже 300 матчів у Серії В і вдесятеро менше в Серії А. Він уже перемагав у плей-офф за вихід у найвищу лігу в 2014 році з «Чезеною». Тепер має шанс повторити цей успіх. Бізолі — автолюбитель і тому вдався до відповідних асоціацій:

«Я би порівняв “Зюдтироль” зі старим 112-м Abarth, — каже тренер. — Якщо його добре зібрати, він може дошкулити будь-кому, навіть на складних трасах, як-от ця Серія B. Тут кожна гра — небезпека, певні повороти доводиться проходити... на першій передачі! Чи куплю я новий автомобіль після виходу в Серію А? Недавно я придбав Porsche Macan GTS на бензині. Якщо я знову зміню автомобіль, дружина вижене мене з дому! Але все може бути...»

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Зона трекварті
Зона трекварті@trequarti_calcio

264Прочитань
9Автори
10Читачі
На Друкарні з 11 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається