7 безплатних способів, щоб визначити своїх конкурентів

Зміст

Дізнатися своїх конкурентів можна безпосередньо у пошуку Google або за допомогою спеціальних сервісів.

Як знайти конкурентів у пошуку Google?

Найпростіший спосіб, який не потребує реєстрації у професійних програмах та спеціальних навичок, — пошук у ґуґл. Для визначення сайтів-конкурентів введіть ключове слово з семантичного ядра у пошуковий рядок Google. 

Отримані результати будуть містити похибку — персоналізацію з врахуванням місця знаходження та вподобань користувача. Щоб скоригувати, змініть налаштування пошуковика:

  1. У розділі «Конфіденційність і безпека» видаліть історію пошуку та вимкніть персоналізацію контенту. 

  2. У вкладці «Інші налаштування» оберіть потрібний регіон та мову.

Досягнути повністю неупереджених результатів навряд чи вийде. 

Як визначити сайти конкурентів у Serpstat?

Serpstat — український сервіс для відстежування показників власного вебсайту та основних SEO-показників прямих та непрямих конкурентів.

Пошук схожих сайтів на Serpstat доступний у базовій безкоштовній версії після реєстрації:

  1. На головній сторінці сервісу введіть назву вебресурсу, який потрібно проаналізувати. 

  2. У боковому меню ліворуч перейдіть в «Аналіз домену» — «Конкуренти».

  3. Перегляньте перелік сайтів, а також відсоток збігу з кожним вебресурсом та ключові слова конкурентів, які відсутні на вашому вебсайті. 

  4. За потреби оберіть конкретну сторінку для порівняння. У верхньому меню натисніть «Домен з піддоменами» — «Точний URL».

Замість адреси вебресурсу у рядок пошуку Serpstat можна ввести ключове слово. Тоді у боковому меню слід обрати — «Аналіз ключових слів» — «Сумарний звіт».

Як знайти конкурентів компанії в Ahrefs?

Keyword Rank Checker — трекер ранжування від Ahrefs. Інструмент дозволяє дізнатися рейтинг сайту за конкретним ключовим словом та показує Топ-10 сайтів у безплатній версії. Щоб розпочати:

  1. У рядок пошуку Keyword Rank Checker введіть ключове слово, URL та регіон.

  2. Натисніть «Chek rankings» та дізнайтеся конкурентів.

Як шукати конкурентів у Netpeak Checker?

Netpeak Checker — сервіс для аналізу SEO-пераметрів вебсайту. Перед початком роботи необхідно зареєструватися та завантажити програму на комп’ютер або ноутбук. Зробити це можна безкоштовно. Але інструмент доступний тільки на Windows.

Після інсталяції:

  1. У програмі перейдіть до інструменту «Парсер ПС».

  2. Введіть список запитів, за якими хочете знайти конкурентів сайту.

  3. Оберіть пошукові системи (наприклад, Google).

  4. Натисніть «Старт» та перегляньте результати.   

Як знайти своїх конкурентів у Similarweb?

Similarweb — це міжнародна онлайн-платформа вебаналітики та цифрового аналізу. Деякі функції доступні після реєстрації безплатно, у тому числі пошук прямих конкурентів. 

  1. Введіть назву сайту у пошуковий рядок сервісу та перейдіть до звіту.

  2. Система покаже 10 сайтів та відсоток збігу з досліджуваним вебресурсом. 

Розширений перелік завантажиться після платної підписки.

Як знайти своїх конкурентів через SE Ranking?

SE Ranking — повністю платна SEO-платформа для аналізу характеристик вебсайту. Після реєстрації надається безкоштовний доступ на 7 днів без попереднього введення даних картки. 

Порядок роботи аналогічний з іншими інструментами:

  • Введіть назву домену сайту, який потрібно дослідити, у рядок пошуку.

  • Подивіться звіти «Конкуренти в органічній видачі» та «Конкуренти в платній видачі».

Як знайти конкурентів у своїй ніші на прайс-агрегаторах?

Прайс-агрегатори — це вебмайданчики, на яких можна порівняти ціну на конкретний товар. Для пошуку на price.ua або hotline.ua:

  • Введіть конкретну модель, яка має популярність у вашому магазині, наприклад Apple iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium.

  • Проаналізуйте результати, видані агрегатором. 

Тут відображаються прямі та непрямі конкуренти. На прикладі того ж смартфона — система покаже і великі універсальні магазини техніки, і мономагазини Apple, і невеликі вебсайти, що спеціалізуються на мобільних телефонах.

Пошук конкурентів актуальний не тільки для бізнесів-початківців, а й для великих компаній. Це необхідно, щоб відстежувати появу нових гравців, зміни тенденцій на ринку та визначати вектори власного розвитку. 

Які конкуренти бувають?

Результатом проведеного аналізу стане список вебсайтів компаній в ніші. Всі проєкти у цьому списку краще поділити на декілька категорій:

  1. Прямі конкуренти — компанії, з якими ваш бізнес має найбільше точок перетину. Серед них доцільно виділити лідерів галузі (5 або 10) — найпопулярніші ресурси, які не лише займають топпозиції у пошуковій видачі, а й мають найбільші продажі. На них можна орієнтуватися як на еталон.

  2. Непрямі конкуренти — компанії з продуктами, які перетинаються лише частково. Наприклад, ваш сайт продає столовий посуд та інше кухонне начиння. Мережа магазинів товарів для дому з посудом, меблями, рішеннями для ремонту та облаштуванням оселі буде непрямим конкурентом. 

  3. Неявні конкуренти — бізнеси, які націлені на таку ж аудиторію та мають суміжні товари/послуги й теоретично можуть скласти безпосередню конкуренцію у майбутньому. Ці компанії також доцільно використовувати для колаборації. Наприклад, магазини косметичної продукції часто співпрацюють з салонами краси, надаючи взаємні знижки.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Бізнесмен
Український Бізнесмен@ukr_businessman

2.6KПрочитань
1Автори
28Читачі
На Друкарні з 17 травня

Більше від автора

  • SMM нашвидкуруч: як підприємцю вести соцмережі

    Соціальні мережі є важливим інструментом для підприємств різних розмірів, але не всі власники бізнесів можуть дозволити собі послуги SMM-менеджера. Готові шаблони для соцмереж розв’язують цю проблему.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • 20 ідей з вкладеннями до 10 000$

    Відкрити свою справу під час війни? Можна й потрібно. Не буде моменту краще, ніж зараз. А якщо говорити про насущне, саме малий бізнес – це підтримка державної економіки та робочі місця для українців.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається