Як написати ідеальний бізнес-план за 9 кроків

Зміст

Не кожен успішний бізнес починається з формального бізнес-плану, але багато засновників знаходять час зробити крок назад, вивчити свою ідею та ринок, на який вони хочуть вийти, і зрозуміти масштаби та стратегію, яка стоїть за їх тактикою. Ось де на допомогу приходить написання бізнес-плану.

Що таке бізнес-план?

Бізнес-план — це документ, що описує бізнес, його продукти чи послуги, те, як він заробляє (або зароблятиме) гроші, його керівництво та персонал, його фінансування, його операційну модель та багато інших деталей, необхідних для його успіху.

У нас був досвід роботи в маркетингу, але не так багато досвіду в інших сферах, необхідних для ведення бізнесу у сфері електронної комерції, таких як операції, фінанси, виробництво та технології. Складання бізнес-плану допомогло нам виявити «невідомі» та полегшило виявлення прогалин, у яких нам буде потрібна допомога або, принаймні, самостійні навички. - Джордан Барнетт, Капоу Меггінс

Навіщо писати бізнес-план?

Інвестори покладаються на бізнес-плани з метою оцінки здійсненності бізнесу перед його фінансуванням, тому бізнес-плани зазвичай асоціюються з отриманням кредиту. Але є кілька вагомих причин подумати про написання бізнес-плану, навіть якщо вам не потрібне фінансування.

Стратегічне планування

Складання плану - безцінна вправа для уточнення ваших ідей, вона може допомогти вам зрозуміти масштаби вашого бізнесу, а також кількість часу, грошей та ресурсів, які вам знадобляться для початку роботи.

Оцінка ідей

Якщо ви маєте на увазі кілька ідей, приблизний бізнес-план для кожної з них допоможе вам зосередити свій час і енергію на тих з них, які мають найбільші шанси на успіх.

Дослідницька робота

Щоб написати бізнес-план, вам потрібно вивчити свого ідеального клієнта та своїх конкурентів – інформацію, яка допоможе вам приймати більш стратегічні рішення.

Рекрутинг

Ваш бізнес-план — один із найпростіших способів донести своє бачення до потенційних нових співробітників та допомогти зміцнити їхню довіру до підприємства, особливо якщо ви перебуваєте на ранніх стадіях зростання.

Партнерські відносини

Якщо ви плануєте звернутися до інших компаній з проханням про співпрацю, маючи чітке уявлення про ваше бачення, вашу аудиторію та вашу бізнес-стратегію, їм буде набагато простіше визначити, чи підходить ваш бізнес для їхнього бізнесу, особливо якщо вони більш далі, ніж ви в своєї траєкторії зростання.

Змагання

Існує безліч конкурсів бізнес-планів, які пропонують такі призи як наставництво, гранти або інвестиційний капітал. Щоб знайти відповідні конкурси у вашій галузі та області, спробуйте пошукати в Google «конкурс бізнес-планів + [ваше розташування]» та «конкурс бізнес-планів + [ваша галузь]».

Якщо ви шукаєте структурований спосіб викласти свої думки та ідеї та поділитися цими ідеями з людьми, які можуть вплинути на ваш успіх, бізнес-план — відмінна відправна точка.

Формати бізнес-планів

Бізнес-плани можуть займати від однієї до кількох сторінок із докладними графіками та звітами. Немає єдиного способу створити бізнес-план. Мета - донести до читачів найважливішу інформацію про вашу компанію.

Загальні типи бізнес-планів, які ми бачимо, включають, але не обмежуються таким:

  • Традиційний. Це найпоширеніші бізнес-плани. Нижче ми розглянемо стандартні елементи бізнес-плану та детально розглянемо кожний розділ. Традиційні бізнес-плани пишуться довше та можуть займати десятки сторінок. Фірми венчурного капіталу та кредитори запитують цей план.

  • Короткий. Ощадливий бізнес-план - це скорочена версія традиційного бізнес-плану. Він слідує тому ж формату, але включає тільки найважливішу інформацію. Компанії використовують цей план для набору нових співробітників чи зміни існуючих планів певного цільового ринку.

  • Некомерційний. Некомерційний бізнес-план призначений для будь-якої організації, яка працює для суспільної чи соціальної користі. Він охоплює все, що ви знайдете у традиційному бізнес-плані, а також розділ, що описує вплив, який планує зробити компанія. Наприклад, бренд динаміків та навушників, покликаний допомогти людям із порушеннями слуху. Донори часто запитують цей план.

Ознайомтеся з реальними прикладами різних бізнес-планів, прочитавши книгу «Бізнес план: технологія розробки».

Як написати бізнес-план за 9 кроків

  1. Складання виконавчого резюме

  2. Опишіть вашу компанію

  3. Проведіть аналіз ринку

  4. Опишіть управління та організацію

  5. Перерахуйте свої продукти та послуги

  6. Виконувати сегментацію клієнтів

  7. Визначити маркетинговий план

  8. Надайте план логістики та операцій

  9. Складіть фінансовий план

Мало що може бути страшнішим, ніж порожня сторінка. Почати свій бізнес-план зі структурованого плану та ключових елементів того, що ви включите в кожен розділ, це найкращий перший крок, який ви можете зробити.

Оскільки нарис є таким важливим кроком у процесі написання бізнес-плану, ми склали загальний огляд, який ви можете скопіювати у свій порожній документ, щоб розпочати роботу (і уникнути страху перед порожньою сторінкою).

Тепер, коли у вас є нарис бізнес-плану, настав час його заповнити. Ми розбили його по розділах, щоб допомогти вам скласти план крок за кроком.

1. Накидайте резюме

Хороше резюме — один із найважливіших розділів вашого плану, а також останній розділ, який ви маєте написати.

Мета виконавчого резюме полягає в тому, щоб виділити все, що слід, і дати мізерним за часом рецензентам (наприклад, потенційним інвесторам та кредиторам) загальний огляд вашого бізнесу, який переконає їх читати далі.

Знову ж таки, це резюме, тому виділіть ключові моменти, які ви виявили при написанні плану. Якщо ви пишете для власних цілей планування, ви можете взагалі пропустити резюме — хоча можливо ви все одно захочете спробувати, просто для практики.

Резюме не повинно перевищувати одну сторінку. За загальним визнанням, цей обмежений простір може зробити включення всієї суттєвої інформації трохи напруженим, але це неможливо. Ось що повинно включати резюме вашого бізнес-плану:

  • Концепція бізнесу. Чим займається ваш бізнес?

  • Цілі та бачення бізнесу. Чим хоче займатися ваш бізнес?

  • Опис продукту та диференціація. Що ви продаєте і чому це відрізняється?

  • Цільовий ринок. Кому ви продаєте?

  • Маркетингова стратегія. Як ви плануєте залучити своїх клієнтів?

  • Поточний фінансовий стан. Який прибуток ви зараз отримуєте?

  • Прогнозований фінансовий стан. Який прибуток ви очікуєте отримати?

  • Запитайте. Скільки грошей ви просите?

  • Команда. Хто залучений до бізнесу?

2. Опишіть свою компанію

Цей розділ вашого бізнес-плану має відповісти на два основні питання: хто ви і що ви плануєте робити? Відповіді на ці питання дають уявлення про те, чому ви займаєтеся бізнесом, чим ви відрізняєтеся, що у вас є для себе і чому ви є гарною інвестиційною ставкою.

Уточнення цих деталей, як і раніше, корисне, навіть якщо ви єдина людина, яка їх побачить. Це можливість викласти на папері деякі нематеріальні аспекти вашого бізнесу, такі як принципи, ідеали і філософія культури.

Ось деякі компоненти, які ви повинні включити в огляд вашої компанії:

  • Структура вашого бізнесу (Ви є індивідуальним підприємцем, повним товариством, товариством з обмеженою відповідальністю чи зареєстрованою компанією?)

  • Ваша бізнес-модель

  • Ваша галузь

  • Бачення, місія та ціннісна пропозиція вашого бізнесу

  • Довідкова інформація про ваш бізнес або його історію

  • Бізнес-мети, як короткострокові, так і довгострокові

  • Ваша команда, включаючи ключових співробітників та їх зарплати

Деякі з цих пунктів є констатацією фактів, але для визначення інших потрібно трохи більше роздумів, особливо коли йдеться про бачення, місію та цінності вашого бізнесу. Тут ви починаєте розуміти, чому існує ваш бізнес, чого ви сподіваєтеся досягти і за що ви виступаєте.

Тут ви починаєте розуміти, чому існує ваш бізнес, чого ви сподіваєтеся досягти і за що ви виступаєте.

Щоб визначити свої цінності, подумайте про всіх людей, перед якими підзвітна ваша компанія, включаючи власників, співробітників, постачальників, клієнтів та інвесторів. Тепер подумайте, як би ви хотіли вести справи з кожним із них. Коли ви складете список, ваші основні цінності повинні виявлятися.

Як тільки ви дізнаєтесь про свої цінності, ви можете написати заяву про місію . Ваша заява повинна переконливо пояснювати, чому існує ваш бізнес, і не має бути довшою за одну пропозицію.

Який вплив, на вашу думку, вплине ваш бізнес на світ після того, як ви втілите своє бачення?

Потім складіть заяву про бачення: який вплив, на вашу думку, чинитиме ваш бізнес на світ після того, як ви досягнете свого бачення? Сформулюйте цей вплив як твердження — почніть заяву зі слів «Ми будемо», і ви матимете чудовий початок. Ваша заява про бачення, на відміну від заяви про місію, може бути довшою за одну пропозицію, але постарайтеся вкластися максимум у три. Найкращі заяви про бачення короткі.

Нарешті огляд вашої компанії повинен включати як короткострокові, так і довгострокові цілі. Короткострокові цілі, як правило, мають бути досяжні протягом наступного року, тоді як від одного до п'яти років — гарне вікно для довгострокових цілей. Переконайтеся, що всі ваші цілі SMART: конкретні, вимірні, досяжні, реалістичні та обмежені за часом.

3. Проведіть аналіз ринку

Незалежно від того, який тип бізнесу ви починаєте, не буде перебільшенням сказати, що ваш ринок може створити чи зруйнувати його. Виберіть правильний ринок для своїх продуктів - ринок з великою кількістю клієнтів, які розуміють ваш продукт і потребують його, - і ви отримаєте перевагу на шляху до успіху. Якщо ви виберете неправильний ринок або правильний ринок у невідповідний час, ви можете зіткнутися з труднощами під час кожного продажу.

Аналіз ринку є ключовим розділом вашого бізнес-плану, незалежно від того, маєте намір ви коли-небудь його прочитати.

Ось чому дослідження ринку та аналіз є ключовим розділом вашого бізнес-плану, незалежно від того, маєте намір ви коли-небудь прочитати його для кого-небудь ще. Він повинен включати огляд того, наскільки великий, за вашими оцінками, ринок для вашої продукції, аналіз позиції вашого бізнесу на ринку і огляд конкурентного середовища. Ретельне дослідження, що підтверджує ваші висновки, є важливим як для переконання інвесторів, так і для підтвердження ваших власних припущень при роботі над планом.

Наскільки великий ваш потенційний ринок?

Потенційний ринок — це оцінка того, скільки людей потребує вашого продукту. Хоча представити захмарні цифри продажів цікаво, вам потрібно використовувати якнайбільше релевантних незалежних даних, щоб підтвердити ймовірний потенційний ринок.

Оскільки це може бути складним процесом, ось кілька загальних порад, які допоможуть вам розпочати дослідження:

  • Зрозумійте свій ідеальний профіль клієнта. Якщо ви орієнтуєтесь на споживачів-міленіалів в Україні, ви можете спочатку пошукати урядові дані про розмір цієї групи. Ви також можете переглянути прогнозовані зміни кількості людей у ​​цільовому віковому діапазоні протягом наступних кількох років.

  • Досліджуйте відповідні галузеві тенденції та траєкторію. Якщо ваш продукт призначений для пенсіонерів, спробуйте знайти дані про те, скільки людей вийде на пенсію протягом п'яти років, а також будь-яку інформацію, яку ви можете знайти про моделі споживання серед цієї групи. Якщо ви продаєте обладнання для фітнесу, ви можете стежити за тенденціями у відвідуваності тренажерних залів та загальним станом здоров'я та фізичної форми серед вашої цільової аудиторії чи населення загалом. Нарешті, пошукайте інформацію про те, чи буде зростання чи спад у вашій галузі протягом найближчих кількох років.

  • Робіть обґрунтовані припущення. У вас ніколи не буде ідеальної та повної інформації про розмір всього доступного вам ринку. Ваша мета полягає в тому, щоб засновувати свої оцінки на такій кількості точок даних, що піддаються перевірці, що необхідне для впевненого припущення.

Деякі джерела, до яких можна звернутися за ринковими даними, включають державні статистичні органи, галузеві асоціації, академічні дослідження та шановні агенції новин, що висвітлюють вашу галузь.

Конкурентний аналіз

Є три основні фактори, які ви можете використовувати, щоб виділити свій бізнес перед конкуренцією:

  • Лідерство з витрат. Ви можете максимізувати прибуток, пропонуючи нижчі ціни, ніж більшість ваших конкурентів.

  • Диференціація. Ваш продукт чи послуга пропонує щось відмінне від нинішніх лідерів за витратами у вашій галузі та банків, що виділяються завдяки вашій унікальності.

  • Сегментація. Ви зосереджуєтеся на дуже конкретному чи нішевому цільовому ринку та прагнете завоювати популярність у меншої аудиторії, перш ніж перейти до ширшого ринку.

Щоб зрозуміти, що найкраще підходить, вам потрібно зрозуміти свій бізнес, а також конкурентне середовище.

У вас завжди буде конкуренція на ринку навіть з інноваційним продуктом, тому важливо включити огляд конкурентів у свій бізнес-план. Якщо ви виходите на усталений ринок, увімкніть список кількох компаній, яких ви вважаєте прямими конкурентами, і поясніть, як ви плануєте відрізняти свої продукти та бізнес від них.

Наприклад, якщо ви продаєте ювелірні вироби, ваша конкурентна перевага може полягати в тому, що, на відміну від багатьох конкурентів високого класу, ви жертвуєте відсоток свого прибутку на велику благодійність або передаєте заощадження своїм клієнтам.

Якщо ви виходите на ринок, де не можете легко визначити прямих конкурентів, подумайте про своїх непрямих конкурентів — компаній, які пропонують продукти, що замінюють ваші. Наприклад, якщо ви продаєте інноваційне нове кухонне обладнання, занадто легко сказати, що оскільки ваш продукт новий, у вас немає конкурентів. Подумайте, що ваші потенційні клієнти роблять для вирішення тих самих проблем, які вирішує ваш продукт.

4. Схема управління та організації

Розділ управління та організації вашого бізнес-плану має розповісти читачам про те, хто керує вашою компанією. Докладно напишіть юридичну структуру вашого бізнесу. Повідомте, чи хочете ви зареєструвати свій бізнес як корпорацію типу ФОП або створити товариство з обмеженою відповідальністю чи індивідуальне підприємство.

Якщо ви маєте управлінську команду, використовуйте організаційну діаграму, щоб показати внутрішню структуру вашої компанії, включаючи ролі, обов'язки та відносини між людьми у вашій діаграмі. Повідомте, як кожна людина сприятиме успіху вашого стартапу.

5. Перерахуйте свої продукти та послуги

Ваші продукти або послуги займатимуть чільне місце у більшості розділів вашого бізнес-плану, але важливо передбачити розділ, в якому викладено основні відомості про них для зацікавлених читачів.

Якщо ви продаєте багато товарів, ви можете включити загальнішу інформацію про кожну з ваших лінійок продуктів; якщо ви продаєте лише кілька, надайте додаткову інформацію про кожного.

Опишіть нові продукти, які ви запустите у найближчому майбутньому, та будь-яку інтелектуальну власність, якою ви володієте. Розкажіть, як вони збільшать рентабельність.

6. Виконайте сегментацію клієнтів

Ваш ідеальний клієнт, також відомий як ваш цільовий ринок, є основою вашого маркетингового плану, якщо не вашого бізнес-плану загалом. Вам потрібно пам'ятати про цю людину, коли ви приймаєте стратегічні рішення, тому важливо розуміти, хто вона, і включати її у свій план.

Щоб дати цілісне уявлення про вашого ідеального клієнта, опишіть ряд загальних і конкретних демографічних характеристик. Сегментація клієнтів часто включає:

  • Де вони живуть

  • Їх віковий діапазон

  • Їхній рівень освіти

  • Деякі поширені моделі поведінки

  • Як вони проводять свій вільний час

  • Де вони працюють

  • Які технології вони використовують

  • Скільки вони заробляють

  • Де вони зазвичай використовуються

  • Їхні цінності, переконання чи думки

Ця інформація буде змінюватись в залежності від того, що ви продаєте, але ви повинні бути досить конкретними, щоб було безперечно ясно, з ким ви намагаєтеся зв'язатися, і, що важливіше, чому ви зробили той вибір, який ви зробили, ґрунтуючись на тому хто ваші клієнти і що вони цінують.

Наприклад, у студента коледжу інші інтереси, купівельні звички та цінова чутливість, ніж у 50-річного керівника компанії зі списку Forbes 500. Ваш бізнес-план та рішення сильно відрізнятимуться залежно від того, хто з них є вашим ідеальним клієнтом.

7. Визначте маркетинговий план

Ваші маркетингові зусилля залежать від вашого ідеального клієнта. У вашому маркетинговому плані мають бути викладені ваші поточні рішення та ваша майбутня стратегія з упором на те, як ваші ідеї підходять для цього ідеального клієнта.

Наприклад, якщо ви плануєте вкладати значні кошти в маркетинг в Instagram, можливо, має сенс вказати, чи є Instagram провідною платформою для вашої аудиторії. Якщо це не так, то це може бути ознакою переосмислення вашого маркетингового плану.

Більшість маркетингових планів включають інформацію з чотирьох ключових тем. Скільки подробиць ви надасте по кожному з них, залежатиме як від вашого бізнесу, так і від аудиторії вашого плану.

  • Ціна. Скільки коштують ваші продукти і чому ви ухвалили таке рішення?

  • Товар. Що ви продаєте та як виділити це на ринку?

  • Просування. Як ви представите свою продукцію ідеальному покупцю?

  • Місце. Де ви продаватимете свою продукцію?

Просування може становити основну частину вашого плану, оскільки ви можете з більшою готовністю поринути в тактичні деталі, але решта трьох областей має бути хоча б коротко освітлена — кожна з них є важливим стратегічним важелем у вашому маркетинговому комплексі.

8. Надайте план логістики та операцій

Логістика та операції - це робочі процеси, які ви реалізуєте, щоб втілити свої ідеї в життя. Якщо ви пишете бізнес-план для власних цілей планування, цей розділ, як і раніше, є важливим для розгляду, навіть якщо вам може не знадобитися включати той же рівень деталізації, якби ви шукали інвестиції.

Охоплюйте всі частини ваших запланованих операцій, у тому числі:

  • Постачальники. Де ви берете сировину, необхідну для виробництва, або де виробляється ваша продукція?

  • Виробництво. Чи ви будете виробляти, виробляти, продавати чи продавати свою продукцію? Скільки часу потрібно, щоб виготовити вашу продукцію і доставити її вам? Як ви впораєтеся з напруженим сезоном чи несподіваним сплеском попиту?

  • Зручності. Де ви і хтось із членів команди працюватимете? Чи плануєте ви мати фізичну торгову площу? Якщо так, то де?

  • Устаткування. Які інструменти та технології вам потрібні для роботи? Це включає все, від комп'ютерів до лампочок і все, що між ними.

  • Доставка та виконання. Чи виконуватимете ви всі завдання з виконання самостійно або використовуватимете стороннього партнера з виконання?

  • Інвентар. Скільки ви триматимете під рукою, і де це зберігатиметься? Як ви відправлятимете його партнерам, якщо це буде потрібно, і як ви підходитимете до управління запасами?

Цей розділ повинен показати вашому читачеві, що у вас є чітке уявлення про ваш ланцюжок поставок і є надійні плани на випадок непередбачених обставин для покриття потенційної невизначеності. Якщо ваш читач це ви, це має дати вам основу для прийняття інших важливих рішень, наприклад, як встановити ціну на ваші продукти, щоб покрити гадані витрати, і в який момент ви плануєте вийти на рівень беззбитковості при початкових витратах.

9. Складіть фінансовий план

Незалежно від того, наскільки велика ваша ідея та незалежно від зусиль, часу та грошей, які ви вкладаєте, бізнес живе чи помирає залежно від його фінансового благополуччя. Зрештою, люди хочуть працювати з бізнесом, який, на їхню думку, буде життєздатним у найближчому майбутньому.

Рівень деталізації, необхідний у вашому фінансовому плані, буде залежати від вашої аудиторії та цілей, але, як правило, ви захочете включити три основні види ваших фінансових показників: звіт про прибутки та збитки, балансовий звіт та звіт про рух коштів. Також може бути доречним включити фінансові дані та прогнози.

Довідка про доходи

Ваш звіт про прибутки та збитки призначений для того, щоб дати читачам уявлення про ваші джерела доходів та витрати за певний період часу. За допомогою цих двох частин інформації вони можуть побачити всі важливі підсумки або прибуток чи збиток, які ваш бізнес зазнав за цей час. Якщо ви ще не запустили свій бізнес, ви можете прогнозувати майбутні віхи на основі тієї ж інформації.

Бухгалтерський баланс

Ваш баланс пропонує поглянути на скільки капіталу у вас є у вашому бізнесі. З одного боку, ви перераховуєте всі активи вашого бізнесу (те, чим ви володієте), а з іншого — всі ваші зобов'язання (те, що ви повинні). Це дає уявлення про акціонерний капітал вашого бізнесу, який розраховується як:

Активи - Зобов'язання = Власний капітал

Про рух коштів

Ваш звіт про рух коштів схожий на звіт про прибутки та збитки з однією важливою відмінністю: у ньому враховується, коли отримані доходи та коли оплачені витрати.

Коли готівка, яку ви отримуєте, більше, ніж готівка, що ви витрачаєте, ваш грошовий потік позитивний. Коли вірний протилежний сценарій, ваш грошовий потік є негативним. В ідеалі ваш звіт про рух коштів допоможе вам побачити, коли готівки мало, коли у вас може бути надлишок і де вам може знадобитися план на випадок непередбачених обставин, щоб отримати доступ до фінансування, щоб зберегти платоспроможність вашого бізнесу.

Можливо, особливо корисно спрогнозувати звіт про рух коштів, щоб виявити прогалини або негативний грошовий потік і скоригувати операції в міру необхідності. Ось повний посібник з роботи з прогнозами грошових потоків для вашого бізнесу.

Поради щодо створення плану малого бізнесу

Є кілька ключових моментів, які слід пам'ятати, щоб допомогти вам написати ефективний бізнес-план.

Знай свою аудиторію

Коли ви знаєте, хто читатиме ваш план — навіть якщо ви просто пишете його для себе, щоб прояснити свої ідеї — ви можете адаптувати для них мову та рівень деталізації. Це також може допомогти вам переконатися, що ви включаєте найбільш актуальну інформацію, і з'ясувати, коли слід опускати розділи, які не такі важливі.

Мати чітку мету

Вам потрібно буде докласти більше зусиль і скласти детальніший план, якщо ваша мета полягає в тому, щоб забезпечити фінансування для вашого бізнесу, а не розробляти план для себе або навіть для своєї команди.

Інвестуйте час у дослідження

Розділи вашого бізнес-плану в першу чергу будуть засновані на ваших ідеях і баченні, але деякі з найважливіших відомостей, які вам знадобляться, потребують досліджень із незалежних джерел. Тут ви можете витратити час, щоб зрозуміти, кому ви продаєте, чи є попит на ваші продукти і хто ще продає аналогічні продукти або послуги.

Говоріть коротко і по справі

Незалежно від того, для кого ви пишете, ваш бізнес-план має бути коротким і зручним для читання — зазвичай не більше 15–20 сторінок. Якщо у вас є додаткові документи, які, на вашу думку, можуть бути корисні для вашої аудиторії та досягнення ваших цілей, подумайте про те, щоб додати їх як додатки.

Зберігайте тон, стиль та голос узгодженими

Найкраще з цим впоратися, якщо одна людина напише план або дасть час на належне редагування плану перед його розповсюдженням.

Використовуйте програмне забезпечення бізнес-плану

Написання бізнес-плану – не найпростіше завдання для власників бізнесу. Але це важливо для тих, хто розпочинає або розширює бізнес. На щастя, є інструменти, які допоможуть у всьому: від планування, креслення, створення графіки, синхронізації фінансових даних та багато іншого. У програмному забезпеченні бізнес-планування також є шаблони та навчальні посібники, які допоможуть вам скласти комплексний план за кілька годин, а не днів.

Поширені помилки під час написання бізнес-плану

Інші статті про бізнес-плани ніколи не розкажуть вам, що ми збираємося сказати вам: ваш бізнес-план може зазнати невдачі. Останнє, що вам потрібно, щоб час і зусилля не пішли в трубу. Уникайте цих поширених помилок:

Погана бізнес-ідея. Не кожна ідея переможе. Іноді ваша ідея може бути надто ризикованою, і ви не зможете отримати для неї фінансування. В інших випадках це занадто дорого чи немає ринку. Прагніть ідеям малого бізнесу, які вимагають невеликих грошей і обходять традиційні початкові витрати.

Нема стратегії виходу. Інвестори, які читають ваш бізнес-план, хочуть знати одне: чи принесе ваше підприємство їм гроші? Якщо ви не покажете їм стратегію виходу або план виходу з бізнесу з максимальним прибутком, вам не вдасться знайти капітал.

Неврівноважені команди. Відмінний продукт – це вартість входу до бізнесу. Але неймовірна команда виведе на вершину. На жаль, багато власників бізнесу не беруть до уваги збалансовану команду. Вони припускають, що читачі хочуть бачити потенційний прибуток, не переймаючись тим, як ви це зробите. Якщо ви просуваєте нову ідею програмного забезпечення, має сенс мати у своїй команді хоча б одного розробника чи ІТ-фахівця.

Відсутність фінансових прогнозів. Ваші номери – найцікавіша частина для читачів. Не беріть до уваги свій баланс, звіти про рух грошових коштів, звіти про прибутки та збитки та звіти про прибутки та збитки. Увімкніть аналіз беззбитковості та розрахунки рентабельності інвестицій, щоб створити успішний бізнес-план.

Орфографічні та граматичні помилки. Деякі компанії вважають, що наймати професійного редактора — це надмірність. Реальність така, що у всіх найкращих організаціях є редактор, який переглядає їхні документи. Якщо хтось помітить друкарські помилки при читанні вашого бізнес-плану, як вони можуть повірити, що ви керуватимете успішною компанією?

Бізнес-планування дає вам міцну основу для зростання

Бізнес-план може допомогти вам визначити чіткі, обдумані наступні кроки для вашого бізнесу, навіть якщо ви ніколи не плануєте звертатися до інвесторів, і він може допомогти вам побачити прогалини у вашому плані, перш ніж вони стануть проблемами. Незалежно від того, чи ви написали бізнес-план для нової бізнес-ідеї в каналі @ua_business_idea, вітрини роздрібного магазину, розвитку свого існуючого бізнесу або покупки існуючого бізнесу , у вас тепер є вичерпне керівництво та інформація, яка вам потрібна, щоб допомогти вам почати роботу над наступним етапом.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

805KПрочитань
11Автори
608Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається