Сама назва копійка виникла в 16-му столітті, як скорочення назви московської монети “копєйная дєньга", на якій був зображений Гєоргій Побєдоносєц зі списом в руці. Однак до України ця назва прийшла значно пізніше – аж в 18-му столітті, і то була рідкістю.

В 1992-му році підіймалося питання про назву майбутньої розмінної монети. Я зібрав дані про це, тож давайте поглянемо, які інші назви розглядалися та які інші назви теоретично могли (або зможуть 😏) стати назвою для українських розмінних монет.

»Копійка«

Як вже було сказано вище, це вкрадена московська назва, яку в 92-му обрали, бо вона вже використовувалась. Залізний аргумент, нічого не скажеш. Приблизно тим же шляхом пішла Білорусь, яка повністю запозичила назву для своїх грошей в московщини.

Розмінні та обігові монети України

»Списівка«

Усе геніальне – просте. Також, пропонували калькувати московську “копєйку”. Годі й казати, що навіть копійка має більше сенсу та історичного підгрунтя, ніж ця невдала спроба українізації.

»Шаг«

Справді хороший варіант. На теренах України використовувався ще з 16-го століття. Так в Україні називали польську монету “трояк”. Назва монети, ймовірно, походить від староукраїнського “сяг” – крок.

Трояк, 1624

Крім того, ця монета вже карбувалась в українській державі. В 1917-му році назву “шаг” використовували на позначення марок, сотня яких дорівнювала одному карбованцю та 2-м гривням.

Шаги 1918 року випуску. Дизайнери графіки Антон Середа та Георгій Нарбут.

В незалежній Україні назвати монети шагами запропонував художник Василь Лопата. В 92-му навіть були випущені пробні монети.

Пробні монети 1-го та 50-ти шагів.

»Сотенка« або »Сота«

Все просто, сотенка є сотою частиною гривні. Назва хоч і красива, краще за копійку, але як на мене банальна – в нас є більш кращі та історичні назви для монет.

Схоже називаються монети в Болгарії.

1 стотинка 2000 року.

»Карбованець«

Дослівно, – “щось, що викарбувано”. Використовувалась і в УНР, і на позначення московського рубля, і як основна валюта в незалежній Україні до 1996-го.

100 карбованців, 1918-тий рік.

Назви, що походять ще з часів Русі.

Русь – Україна, а значить, що для нас цілком логічно використовувати руську спадщину.

»Рубель«

Мій особистий фаворит. Певно, всі давно знають, що назва московського рубля походить від часів монгольської навали, коли гривні почали рубати на дві, або чотири, частини. Чудова можливість підколоти москвинів, адже їх рубль є всього лиш обрубком нашої Гривні.

Київська гривня.

Що якби розмінні монети були в формі гривні київського типу (як лого НБУ), а сам рубель дорівнював ¼ гривні? 🤔

»Ногата«

Перебувала в обігу разом з гривнею, куною, різаною та віверицею в домонгольський період. Походить від арабського “нагд” – повноцінна, відбірна монета, або “накада” – сортувати, відбирати найкращі екземпляри, та дорівнювала 1/20 гривні.

Ногата

»Куна«

Можливо, багато хто чув про таку грошову одиницю часів Русі, назва якої походить від шкури куниці. Так на Русі називали арабський дигрем, потім – денарій. Спочатку дорівнювала 1/25 гривні, але вже в 9-му ст., через “девальвацію” – 1/50.

Денарій (куна) Карла Великого

»Різана«

Розрубана навпіл куна. Була поширена до 11-го ст. Якийсь час вони існували з куною водночас, але потім, через вищезгадану “девальвацію” зрівнялися з куною та її витіснила остання.

Різана із диргема Аббасидського халіфату, карбованого приблизно у 770—790 роках.

»Вівериця«

Найдрібніша грошова одиниця Русі. Подібно до Куни, походить від назви білки "вивірки". Від початку одна вівериця прирівнювалася до 1/3 різани або 1/6 куни. 150 вівериць становили гривню кун. В руських перекладах візантійських авторів віверицею називають мідну візантійську монету “нумій”.

20 нумій.

Деколонізація.

Україні доведеться пройти довгий і нелегкий шлях, щоб повністю позбутися післяколоніального ярма. “Грошова реформа”, зміна назв розмінних монет і дизайну паперових гривень це річ складна і зараз не на часі, але сподіваюсь, колись в майбутньому, Україна поверне цінність своїх розмінних монет та їх українську назву. Як поверне і інші складові своєї ідентичності, вкрадені москвою.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rimour
Rimour@Rimour

340Прочитань
2Автори
2Читачі
На Друкарні з 28 квітня

Вам також сподобається

Коментарі (6)

Одна гривня ще досі дорівнює двом рублям.Обрубок залишеться обрубком

Вам також сподобається