Історія ракети

Винищувач F-15 супроводжує ракету BGM-109 Tomahawk

ВМС США розпочали розробку крилатих ракет морського базування в 1972 році. Ракета "Томагавк" була розроблена спеціаотер для польоту на дозвуковій швидкості та на малій висоті, що ускладнювало б її виявлення на радарах. Вона використовує інерційну систему наведення (ІСН) для наведення, систему TERCOM (Terrain Contour Matching) — систему для порівняння контурів рельєфу для маневрування та електронно-оптичну кореляційну DSMAC (Digital Scene Matching Area Correlator).

У 2016 році ВМС запросили 434 мільйони доларів на модифікацію 245 TLAMS для виконання протикорабельних місій, що дасть їм можливість вражати ворожі кораблі на відстані до 1000 морських миль та продовжить термін їх експлуатації ще мінімум не 10 років. Цей план передбачає модифікацію ракет, які зараз встановлені на крейсерах з керованими ракетами "Тікондерога", есмінцях з керованими ракетами класу "Арлі Берк", ударних підводних човнах (ПЧАРБ) ВМС і чотирьох атомними підводними човнами з балістичними ракетами (ПЧАРБ) класу "Огайо". Ця програма, якщо вона буде профінансована, продовжить програму продовження терміну служби ракет "Томагавк".

"Томагавки" можуть запускатися з понад 140 кораблів і підводних човнів ВМС США, в тому числі з чотирьох переобладнаних підводних човнів класу "Огайо", а також з підводних човнів класу "Астут", "Свіфтсур" і "Трафальгар" Королівських ВМС Великої Британії.

Технічний опис

Tomahawk Cruise Missile Variants / BGM/RGM/AGM-109 Tomahawk /TASM/TLAM/GCLM/MRASM
Cхематичне зображення ракети “Томагавк”

Структура літального апарата виглядає дещо незвично: вона має форму монопланової конструкції, з кільцеподібним обтічником у передній частині корпусу. Крило згинається і занурюється усередину корпусу, а хвостова частина має крестоподібну форму. Матеріали, використані для створення корпусу, включають міцні алюмінієві сплави та інноваційний графітоепоксидний пластик, який пропускає радіохвилі, тобто він є радіопрозорим. Також у ракеті застосовано спеціальне покриття на поверхні корпусу, крил і стабілізатора для зменшення їх радіолокаційної помітності.

Система наведення

В принципі, ракети Томагавк відрізняються один від одного, в основному, системами наведення та навігації польоту. Далі ми розглянемо більшість модифікацій цих ракет.

Як вже було вказано у розділі вище, ракета використовує три системи наведення та навігаці:

  1. ІСН

  2. TERCOM

  3. DSMAC

Розглянемо траєкторію польоту на прикладі ракети BGM-109A

Вигляд ракети BGM-109A у розрізі

Траєкторія її польоту виглядає наступним чином:

Схема польоту ракети

Варто зазначити, що у ракети Томагавк була ще варіація з наземною пусковою установкою, а також Томагавк застосовувся у якості протикорабельної ракети (ПКР), але варто розглянути саме протикорабельний варіант ракети :)

Противокорабельная ракета Tomahawk BGM-109 B/E

bgm rgm-109 tomahawk land attack missile tlam us navy 03
Фотографія ракети BGM-109 B/E

Як можна побачити нижче, ракета має модульну структуру, здійснену за схемою повітряного судна. Фюзеляж з циліндричною головною частиною складається з шести відділень, у яких розміщені активний радарний пошуково-навігаційний блок з обтічником зі скловолокна, система керування, бойова частина, паливний бак, двигун для маршевого руху та система керування механізацією. До останнього відділення приєднується стартовий двигун.

Схематичне зображення ракети BGM-109 B/E
bgm rgm-109 tomahawk land attack missile tlam us navy 05
Білий блок - стартовий прискорювач РДТП для ракети Томагавк
bgm rgm-109 tomahawk land attack missile tlam us navy 0306
Робота РДТП Томагавка

Прискорювач працює приблизно 10-13 секунд, а пуск цієї ракети - гарячий (тобто прискорювач починає працювати ще тоді, коли ракета знаходиться у пусковому контейнері). А після відпрацювання двигуна він відстрілюється в бік за допомогою піропатрон.

Усі відділення виготовлені з алюмінієвого сплаву і мають зміцнені структурні елементи. Для зменшення видимості в інфрачервоному діапазоні корпус і аеродинамічні поверхні покриті спеціальним матеріалом.

На борту є активний радарний пошуково-навігаційний блок, інерціальна навігаційна система, радіовисотомір та блок живлення. Радарний блок може змінювати частоту випромінювання для підвищення стійкості до перешкод, таких як РЕБ. Інерціальна система наведення має цифровий обчислювальний пристрій, автопілот з трьома гіроскопами для вимірювання кутових відхилень та трьома акселерометрами для визначення прискорень. Радіовисотомір має широкий кут покриття і високу роздільну здатність.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дядько Сем
Дядько Сем@RA1DER_8_8

Інженер та трішки фізик)

7KПрочитань
7Автори
32Читачі
На Друкарні з 22 жовтня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (5)

Крутий довгочит, але занадто короткий. Тільки не роби як в Чугайстра, 40 хв то триндець…

Вам також сподобається