Аудит сайту потрібен для того, щоб оцінити загальну продуктивність сайту — а також те, як легко його знаходять пошукові системи й звичайні користувачі. Що помітніший сайт у пошукових системах, то кращий його трафік і то більше людей його побачать. Крім цього, аудит сайту також вимірює такі показники, як швидкість сторінки та рейтинг взаємодії з користувачами.

Аудит сайту необхідно робити після внесення істотних змін на сайт. Оновлювати свій сайт потрібно і важливо, але будь-які зміни можуть вплинути на трафік і видимість у пошукових системах. Тому за допомогою аудиту можна переконатися, що все йде добре і за планом.

Аудит сайту — простий процес, який легко включити в графік обслуговування сайту.

Що таке аудит сайту?

Аудит сайту — це комплексний аналіз сайту з точки зору його ефективності та видимості в пошукових системах. Він також виявляє явні технічні проблеми й неполадки, які варто вирішити.

Розібравшись із тим, як створити свій сайт, ви маєте поставити аудит сайту в пріоритет. Це допоможе мати чітке уявлення про функціональність і продуктивність сайту.

Кілька типів аудиту сайту:

  • Загальний SEO аудит: показує, наскільки добре ваш сайт оптимізований для SEO

  • SEO аудит контенту: зосереджений на якості контенту

  • Технічний SEO аудит: виявляє технічні проблеми із сайтом

  • Аудит ефективності: аналізує швидкість сторінки, час завантаження та основні показники сайту

  • UX аудит: ґрунтується на досвіді користувачів і функціональності сайту, включно з навігацією і дизайном

Навіщо проводити аудит сайту?

Незалежно від того, новий у вас сайт чи нещодавно оновлений, аудит сайту потрібен для оптимізації користувацького досвіду, видимості сторінок у пошукових системах і багато чого іншого.

Як часто потрібно робити аудит сайту? Загалом, повний аудит для маленького сайту потрібно проводити раз на рік. Великі сайти (залежно від кількості сторінок і обсягу трафіку) можуть вимагати більш частого аудиту — до двох-трьох разів на рік.

Я також рекомендую робити мініаудити сайту так часто, як це можливо. Мініаудит передбачає перевірку функціональності сайту і роботи навігації та кнопок. Такі аудити дають змогу залишатися в курсі роботи сайту і справлятися з проблемами відразу ж після їх виявлення.

Як проводити аудит сайту

Основні способи провести аудит сайту:

  • Оцінювання продуктивності сайту та швидкості сторінки

  • Перевірка SEO оптимізації на сторінці

  • Розуміння якості контенту та прогалин

  • Виявлення технічних неполадок

  • Тестування користувацького досвіду

  • Моніторинг доступності сайту

1. Оцінювання продуктивності сайту та швидкості сторінки

Кожен аудит сайту має починатися з перевірки швидкості сторінки. У 2010 році Гугл зробив швидкість сторінки головним атрибутом під час вибору видимого контенту в пошуку.

Тому оцінка продуктивності та швидкості сторінок сайту за допомогою інструментів аналітики має бути важливою частиною процесу аудиту. Сторінки, які повільно завантажуються, можуть підірвати репутацію всього сайту, і ці речі не можна ігнорувати.

З Wix у вас є доступ до таких інструментів вимірювання швидкості сайту як Google PageSpeed Insights, так і Wix Site Speed Dashboard через Wix аналітику в редакторі.

Врахуйте, що під час аудиту сайтів часто можна побачити різну аналітику для мобільної та ПК версії. Щоб поліпшити продуктивність мобільної версії, можуть знадобиться спеціальний дизайн для мобільних телефонів і зміни в оптимізації швидкості сайту.

2. Перевірка SEO оптимізації на сторінці

Для того, щоб ваш сайт можна було легше знайти в пошукових системах, він має бути оптимізований для SEO. Аудит SEO оптимізації допоможе визначити, чи видно ваш сайт пошуковим системам і як можна це поліпшити.

Рекомендую використовувати інструменти Screaming Frog або Deepcrawl для простого SEO аудиту. Вони прості у використанні та швидко визначають, чого не вистачає сайту і як це виправити.

3. Розуміння якості контенту та його недоліків

Для того, щоб переконатися, що ваш сайт наповнений якісним, актуальним контентом, вам треба зрозуміти, чи є у вас прогалини в контенті.

Прогалини в контенті відбуваються тоді, коли ви пропускаєте тему, що цікавить вашу аудиторію. Такі прогалини заважають сайту бути видимим у пошуку.

Щоб зрозуміти більше про прогалини в контенті, рекомендую під'єднати сайт до Ahrefs. Ця платформа показує, як ранжується контент за ключовими словами щодо ваших головних конкурентів.

Є багато способів перевірити якість і вплив контенту, але щоб краще його зрозуміти, варто заглибитися в поведінковий аналіз через акаунт Гугл Аналітики.

Через сайт Wix зайдіть в аналітику Wix, потім подивіться на огляд трафіку і користувачів для кращого розуміння того, як юзери взаємодіють з вашим сайтом.

Поведінкова аналітика може показати:

  • Чи залишилися користувачі на вашій сторінці після того, як побачили її в пошуку браузера

  • Як довго користувачі залишалися на сторінці

  • Чи переходять користувачі з однієї сторінки на іншу всередині сайту

Ця інформація допоможе зрозуміти, чи користується ваш сайт (і особливо, контент сайту) успіхом у користувачів.

4. Виявлення технічних неполадок

Найчастіша SEO перешкода сайту — це помилка 404 (сторінка не знайдена). За допомогою аналітики Wix можна легко визначити такі помилки та вжити заходів щодо їх усунення.

Сторінка без індексу не буде показуватися в результатах пошуку. Wix SEO дає змогу визначити та виправити всі проблеми для негайної індексації Гугл. А за допомогою Deepcrawl можна проводити комплексний аудит технічного "здоров'я" сайту і виправляти проблеми, які спливли.

5. Тестування користувацького досвіду

Поганий користувацький досвід знижує охоплення. Це може вплинути на те, яке місце сайт посідає в пошуку і затьмарити його видимість. Низьке охоплення також означає втрату потенційних конверсій.

Для аудиту користувацького досвіду попросіть когось зайти на ваш сайт і поділитися відгуком. Досвід потрібно оцінювати виходячи з навігації сайтом, якості контенту і можливості бачити та реагувати на заклики до дії.

6. Моніторинг доступності сайту

Важливо, щоб у кожного, хто заходить на сайт, був доступ до контенту і всіх його функцій. Аудит доступності допоможе переконатися, що сайт зручний для всіх, включно з користувачами з обмеженими можливостями. Інструмент Wix - Wix Accessibility Wizard дає змогу сканувати сайт, визначаючи приховані проблеми, які можуть перешкоджати доступності сайту. Він виявляє їх і дає чіткі варіанти вирішення, щоб усі могли взаємодіяти з вашим сайтом.

Контрольний список аудиту сайту

  • Продуктивність сайту: перевірте швидкість і основні показники сайту

  • SEO оптимізація: знайдіть і оновіть інформацію, якої бракує

  • SEO оптимізація контенту: поставте в пріоритет якість і заповніть прогалини

  • Технічні SEO проблеми: визначте та виправте

  • Користувацький досвід: перевірте функціональність і навігацію

  • Доступність сайту: визначте й усуньте перешкоди для доступності

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion_shkurko

11.3KПрочитань
14Автори
83Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається