Мільярд проблем української системи освіти

Українська система навчання являє собою скоріше пережиток Радянської системи навчання, хоч і пом'якшена, в плані освітнього процесу та відношення вчителів до учнів. Але вчителі ті ж самі й залишились. Тому, я, як людина, живуча у Європейській країні понад рік, навчаюсь тут стільки ж, хочу зробити типу свого негативного коментарю, чи скоріше розбору української системи навчання.


1) Кількість предметів

Думаю, ця тема дуже проблема у нашій школі. В порівнянні з латиською школою, де зараз навчаюсь, паралельно з українською, можу сказати, що тут кількість предметів зменшена в 1.5 рази, що не заважає освітньому процесу. Можу дати свої варіанти:

  • Алгебра і Геометрія – Математика, як один предмет*

  • Зарубіжну і Українську літературу в просто Літературу*

  • Основи здоров’я – проводити, як факультатив, чи зробити з 1 по 6 клас

  • Захист Вітчизни проводити, як факультатив

  • Мистецтво, як факультатив*

  • Географію викладати до 9 класу, включно

  • Всесвітню та історію України в один предмет у 10-12 класах*

За приклад взяв те, що є у Латвії.

*– предмет можна проводити у спец. класах зі своїм напрямом. У Латвії, до прикладу, з 10 класу є розподіл на Гуманітаріїв, Культурологів та Математиків. У кожного з напрямків відрізняється кількість предметів та програма їх навчання.

2) Школа, як місце “Від дзвінка, до дзвінка“

Школу треба зробити не таким місцем, де ти сидиш і благаєш, щоб тебе не питали, бо ніхера не знаєш, а таким, де ти підсвідомо будеш все запам’ятовувати. От, як приклад, частіше показувати відео, які відносяться до теми, чи частіше задавати проєкти по одинці, чи в парах. Так ти будеш краще запам’ятовувати матеріал. До того ж, на уроці англійської мови, спокійно можна включати фільми англійською

3) Необладнані школи

От таке добре питання: Чому в багатьох школах немає простих проєкторів, чи нормальних компів в кабінетах інформатики?

Якщо я хочу продемонструвати презентацію, яку задали на урок, то я повинен за свої гроші купити папір, видрукувати проєкт і тільки потім демонструвати. Коли ми проходимо тему з пайтону на інформатиці і вчителька хоче щось продемонструвати, то не може, бо компи на віндовс хп здатні лише гріти кабінет і оперу відкривати.

4) Диджиталізація

В Україні дуже треба єдиний електронний журнал з єдиною платформою для онлайн завдань, замість кривих наурок і всеосвіта.

Це дуже важливе рішення, що полегшить життя вчителів.

5) Розподіл

Як я вже говорив, в Україні дуже треба розподіл на різні класи, бо якщо я хочу стати кіберполіцейским, то мені нахер не здалось мистецтво, яке є обов’язковим у старшій школі для всіх. Це занадто тупо, як на мене.

6) Відношення

Багато вчителів й досі не дуже добре відносяться до учнів, вважаючи їх якимись рабами, що зобов’язані вчити лише їх “надважливий предмет”. Чому книги на 200 сторінок задають за тиждень до уроку, де ми їх проходимо?

Чому я спокійно не можу прийти в відповідний час, щоб переписати контрольну, а повинен домовлятись?

Можна ж зробити вчителям графік “консультацій“, де ти приходиш, переписуєш контрольну, іншому поясняють матеріал, який він не зрозумів. Тобто, робити це не індивідуальними роботами, а для всіх, кому це треба.


Сподіваюсь, хоч хтось солідарний зі мною та підтримує мої ідеї. Буду дуже вдячний.

Текст написаний по мотивах цього довгочиту:

6 Проблем нашої системи освіти

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Данило
Данило@daniell2022

2.3KПрочитань
2Автори
13Читачі
Підтримати
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (5)

Погоджуюсь з тезою, що наша освітня програма застаріла. Я зараз знаходжусь за кордоном і теж можу підтвердити, що кількість предметів і велика кількість годин на кожний ≠ висока якість навчання і знань (хоча тут я не у школі, але різниця у ставленні до навчання і школи трохи відчувається)

Вам також сподобається