Аврора: історія успіху однодоларових магазинів

🛒Торгівельна мережа «Аврора» – найбільша в Україні торгівельна мережа в форматі one dollar store (міжнародно визначений формат магазинів соціально спрямованих товарів з орієнтацією на ціну в 1$).

📈Зараз мережа "Аврора" налічує понад 1 100 магазинів і входить до трійки найбільших непродуктових дискаунтерів у Європі. Компанія створила 9 тис робочих місць, відкриває по одному магазину кожні 14 год та підкорює ринок ЄС.

З чого почалася «Аврора»

🔍У 2008 році ще студентом нинішній CEO мережі мультимаркетів "Аврора" Тарас Панасенко з’їздив у США за програмою Work and Travel. Там він побачив мережі однодоларових магазинів, аналоги яких в Україні можна побачити під назвою "Все по 5 гривень". Магазини такого формату продають дешеві товари для дому, побутову хімію, гігієнічну продукцію, косметику, іграшки.

🤔Повернувшись в Україну, він запропонував відкрити такий магазин в Україні своєму роботодавцю Леву Жиденку, який займався інжиніринговим бізнесом у селі Опішні на Полтавщині. Той без ентузіазму сприйняв ідею. Розмір його капіталу обмежувався коштами, накопиченими на придбання квартири.

✅Тим не менш, у 2011 році було відкрито перший магазин "Аврори". Інвестиції в запуск першої точки становили 70 тис грн. Мережу партнери розбудовували за кредитні кошти.

🛍️Вибір категорії товарів для торгівлі базувався на методі найменшого спротиву. "Аврора" робить ставку на солодощі, чай, каву і товари виробників, яким складно працювати з великими мережами.

За три роки виросли в п’ять разів

💰Після виходу на прибутковість співвласники "Аврори" майже весь прибуток реінвестували в розвиток і, за їхніми словами, продовжують робити це досі. Для запуску одного магазину необхідно інвестувати в середньому 2,5 млн грн, з яких 1 млн грн – для придбання товару.

📍У власності компанії – менше 1% магазинів, до десяти точок, решта приміщень – в оренді. "Аврора" стала активно розвиватися в час, коли з'явилася можливість недорого орендувати приміщення. Усі магазини компанія відкриває за власні кошти, без залучення франчайзі.

📌Головні принципи «Аврори» – класно взаємодіяти і класно щось створювати. Це ядро корпоративної культури. Компанія пропагує людиноцентричність – наприклад, антиієрархічність. 

💡У «Аврори» є практика роботи топменеджменту в магазинах на звичайних посадах. «У нас немає регламенту щодо цієї практики або зобов`язання. Це має бути власна ініціатива. Умовно відчуваєш, що тобі не вистачає інформації, хочеш більше побачити й дізнатися – їдь у магазин» - стверджує Лев Жиденко, співзасновник мережі.

⚡️Засновники також мотивують співробітників розв’язувати проблеми, що виникають, на місцях. За їхньою оцінкою, до 80% проблем можна усунути без втручання керівництва. Більш складні питання по ланцюжку передаються вище, тож до топ-менджменту доходять лише ті проблеми, які без нього не розв’язати. Треба навчити людей не боятися говорити про проблеми.

📊Згідно з амбітними планами, «Аврора» планує за 2023 рік отримати виторг до 27 млрд грн. За три роки планують збільшити кількість торгових точок до 2400 по всій Україні. Приблизно у 2026 році планують вийти на біржу. Серед майданчиків розглядають Лондон, Бухарест або Варшаву.

🇺🇦Аврора – це чудовий зразок нового українського бізнесу. Він швидко розширюється, задовольняє потреби клієнтів, відповідально підходить до справи та враховує усі нюанси розвитку.

Залишайте свої реакції, якщо ви бажаєте дізнаватись більше про історії успіху і інших компаній!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

3.5KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Дякую за цікавий матеріал👍

Вам також сподобається