Це вже мій третій довгочит, і він буде про медицину.

Нещодавно, за підтримки basic_surgery_shop та профкому нашого університету, було проведено тренінг з накладання швів.

Тому, сьогодні хочу вам трохи розказати про базові шви, які ми навчились робити за ці 3 дні. Детально розписувати не буду, але розкажу основну інформацію по кожному.

1) Простий вузловий

Простий вузловий
Простий вузловий виконаний мною на тренажері

Кожний шов складається з однієї індивідуально зав'язаної, циркулярної (простої) петлі із шовного матеріалу. Ця методика дозволяє затягувати кожен шов окремо, і якщо навіть один шов розійдеться, інші залишаться без змін. Тобто, цей шов полегшує роботу при його занятті і менше наносить ушкоджень шкірі та тканинам.

2) Вертикальний матрацний шов

Вертикальний матрацний шов (з інтернету)
Зліва - простий вузловий; справа - вертикальний матрацний шов (обидва виконані мною на тренажері)

Використовується для ран, що мають помірний (але не виражений) натяг (замість пошарового ушивання). Не дуже популярний варіант, але підходить для швидкого зшивання одразу 2-ох шарів шкіри.

3) Косметичний шов

Косметичний шов (виконаний мною на тренажері)

Один з найпопулярніших варіантів швів, що використовуєттся щоденно. Середній за складністю. Косметичний шов відрізняється від звичайного своїм естетичним виглядом, його майже не видно на поверхні шкіри, а звичайний шов залишає рубці. При накладенні косметичного шва нитку проходить всередині шкіри, тому рубець являє собою тонку непомітну лінію. У той же час, звичайні шви залишають після себе грубі рубці у вигляді «скелета риби».

4) Простий безперервний шов

Простий безперервний шов (виконаний мною на тренажері)

Простий безперервний шов-це корисна техніка для закриття шкіри, коли важлива швидкість. Основні переваги використання даного шва - швидке закриття продовгуватих і не завжди рівних ран і його здатність одночасно зближувати дерму і епідерміс. Однак, недоліком є поганий контроль інверсії та вивороту країв епідермісу. Такий шов часто використовують при ушиванні фасцій та апоневрозів, рідше м'язів.

5) Обвивний шов по Мультановському

Обвивний шов по Мультановському (виконаний мною на тренажері)

Безперервний обвивний шов Мультановського часто застосовують для зшивання ран волосистої частини голови кегтутом. При цьому відпадає необхідність видаляти стібки, досягається задовільний косметичний ефект і швидке відновлення мікроциркуляції в краях рани. Використовується дуже рідко.

Це, звісно, не всі шви які існують в світі хірургії, але основні та найпопулярніші на початкових етапах.

Сподіваюсь, тобі сподобалось, пізніше обов'язково буде більш доповнена версія!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Стефан
Стефан@Stefan

1KПрочитань
28Автори
29Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається