Бен Уоллес: Я піду у відставку з політики після наступних перестановок в кабінеті - The Times

Ще до початку війни в Україні Бену Уоллесу та його українському колезі Олексію Резнікову довелося говорити зашифровано. До того, як із Києвом було встановлено безпечний зв’язок, міністр оборони називав системи озброєнь, які Британія постачає в Україну, нібито він відправляв партію напоїв.

Уоллес, який служив капітаном у шотландській гвардії, а потім був членом шотландського парламенту, перш ніж приїхати до Вестмінстера, сказав: «Я просто вибрав віскі. Отже, Nlaw [протитанкова ракета] була Glenfiddich, а протикорабельні ракети Harpoon — Islay. Я надсилав йому повідомлення: «Я маю для вас трохи віскі» або «віскі вже в дорозі». Ми просто вибрали кодові слова, від міністра до міністра».

Напередодні конфлікту Уоллес поїхав до Москви, щоб зустрітися з російським міністром оборони Сергієм Шойгу, який збрехав йому в очі, сказавши, що вторгнення не буде. Воллес насолоджувався власним обманом. «Ми обмінювалися подарунками, і я подарував йому пляшку Glenfiddich. Він не знав, що це означає. Жарт був над ним».

Nlaws допомогли зупинити початковий російський наступ і стали символом смертельної допомоги Великобританії Україні. Уоллес зіграв важливу роль у просуванні цього за підтримки Бориса Джонсона; Міністерство оборони та керівництво Уайтхоллу вважали, що Британія не повинна втручатися.

Мало хто з міністрів може сказати, що вони мали такий вплив. Уоллеса неможливо звільнити. Але причина, чому він так оглядається назад, полягає в тому, що він вирішив залишити кабінет міністрів під час наступних перестановок, які очікуються у вересні, і після 18 років роботи в парламенті не братиме участь у наступних загальних виборах.

«Наступного разу я не буду балотуватися», — сказав він, але виключив «передчасне» проведення додаткових виборів, як це зробили інші союзники Джонсона. «Я пішов у політику в шотландському парламенті в 1999 році. Це 24 роки. Я провів понад сім років із трьома телефонами біля ліжка». Для чого вони? «Секрет, секрет і секрет».

Під час перебування Воллеса на посаді міністра безпеки, а потім міністра оборони було кілька терактів, включаючи бомбу на Манчестер Арені, не кажучи вже про отруєння Скрипаля, Covid, виведення військ з Афганістану і тепер Україна. Але найбільшим досягненням, яким він пишається, є оборонна війна, яку він вів у Вайтхоллі. «Я поєднав усе це зі збільшенням бюджету на 24 мільярди фунтів стерлінгів, реформою оборони та інвестиціями в модернізацію армії», — сказав він.

«Я очолив департамент, який зазнав 30 років скорочень, і визнав, що весь уряд займається охороною здоров’я та освітою, а оборона — це лише дискреційні витрати. Я сподіваюся, що мені вдалося зробити за останні чотири роки, так це розблокувати справді нові гроші та перемогти в аргументі, що захист є основою».

Він зазначає, що Джеремі Хант, канцлер, закликав витратити на оборону в розмірі 3 відсотків ВВП, коли балотувався на посаду лідера в 2019 році. «Прем’єр-міністр зобов’язався досягти 2,5 відсотка — хоча без дати». Уоллес не хоче створювати проблеми зараз, але зрозуміло, що це спадщина, яку він виступить, щоб захистити, якщо доведеться.

Він також вважає, що це може бути лінія розмежування на загальних виборах. "На даний момент я бачу, що лейбористи повністю уникають питання фінансування оборони", - сказав він. Він стверджує, що заклик опозиції повернути армію до 82 000 військовослужбовців є «недофінансованим». «Якщо ви не профінансуєте це належним чином, ви просто отримаєте солдатів з вилами».

Вищі витрати на оборону – це не просто марнославство. Воллес каже, що це необхідність. Як міністр із найбільшим досвідом національної безпеки в уряді, картина майбутніх ризиків, яку він малює, вражає. «Наприкінці десятиліття світ стане набагато небезпечнішим і незахищенішим. Думаю, ми опинимося в конфлікті. Незалежно від того, чи буде це холодний чи теплий конфлікт, я думаю, що ми опинимося в скрутному становищі».

Відповідаючи на запитання, що не дає йому спати вночі, Воллес каже, що це поєднання постійної загрози з боку Путіна, дедалі агресивнішого Китаю та терористичних груп, які досі не зникли.

Стосовно тероризму він попереджає, що Британію можуть втягнути у війну в Африці, де Аль-Каїда та ІДІЛ загрожують майбутньому національних держав. Він каже: «Ми можемо побачити відродження ІДІЛ або Аль-Каїди в Африці, що змусить нас на міжнародному рівні прийти на допомогу нації. Аль-Каїда в Африці зростає, тому що деякі уряди не в змозі їм протистояти. Аль-Шабаб у Сомалі є найбільшою фракцією Аль-Каїди. У Північній і Західній Африці — Малі, Буркіна-Фасо — це загроза. ІДІЛ захопила місто минулого року в Мозамбіку нізвідки».

Уоллес різко говорить про експансіоністську діяльність Китаю в Південно-Китайському морі, де режим у Пекіні будує нові острови та розміщує військову техніку. «Ми можемо спостерігати повний крах політики в Тихому океані, — сказав він, — до 2030 року ви можете опинитися в стані холодної війни».

Воллес стурбований бажанням Сі Цзіньпіна захопити Тайвань. «Це не секрет. Він опублікував це». Позиція Британії полягає в тому, що така зміна може відбутися лише мирним шляхом за згодою тайванців. Будь-який конфлікт там може мати катастрофічні наслідки: «Це робить нас дуже вразливими. Тайвань виробляє 90 відсотків найпотужніших мікросхем у світі буквально на одній фабриці».

Уоллес хоче «продовжувати спілкуватися з Китаєм» і вважає, що Заходу потрібна більш узгоджена політична стратегія. Але він додав: «Я вважаю, що найбільше тривожить, те, про що ми повинні хвилюватися більше, — це Південно-Китайське море, де Китай фактично вкрадає або встановлює суверенітет у районах, які інші країни розглядатимуть як свої економічні зони. Ви бачите суперечку між Китаєм і В’єтнамом щодо рибальських угідь, суперечки між Китаєм і Філіппінами щодо риболовлі. Китайці прибули з цими величезними флотиліями».

Незважаючи на ці спалахи, його найбільше турбує небезпека військового конфлікту з Росією, випадкового чи іншого. «Якщо Путін програє в Україні, він буде глибоко поранений», — сказав Воллес. «У нього все ще є авіація і флот — і ми бачимо, що його флот робить досить агресивні маневри. Путін ще не покінчив з нами. У нього є здатність протягом наступних трьох-чотирьох років накинутися.

«Він не закінчив. Він буде шукати винних. Повідомлялося, що за змовою Пригожина [коли Євген Пригожин, лідер групи найманців Вагнера, влаштував короткий збройний заколот] маріонеткою російського уряду, стоять британці».

Хоча загроза використання Путіним ядерної зброї зменшилася, частково тому, що і Китай, і Індія дали зрозуміти Кремлю, що це буде неприйнятно, Уоллес додає: «Це все ще є в їхній доктрині. У них є доктрина застосування тактичної ядерної зброї, яка є анафемою для всіх нас».

Одним із способів, як Росія могла б завдати шкоди Сполученому Королівству, було б атакувати підводні кабелі, що забезпечують зв’язок і постачання енергії. «Росія має програму, щоб мати здатність атакувати критичну інфраструктуру на морському дні, будь то оптоволокно, газ і нафта. У них для цього є кораблі та підводні човни».

Sunday Times провела день з Воллесом на початку цього місяця, коли він відвідав новий допоміжний розвідувальний корабель Королівського флоту RFA Proteus, куплений за його вказівками для моніторингу російської діяльності та захисту підводних кабелів від перешкод. У фольклорі міністерства оборони купівля переважала над новою королівською яхтою, ексцентричним проектом, для якого Уоллес мав мало часу.

«У нас була чітка вразливість, — сказав він, — 40 відсотків енергії в Європі зараз надходить із норвезьких газових родовищ. Уявіть, наскільки це вразливо».

Уоллес працював під керівництвом трьох прем'єр-міністрів і працює більше чотирьох років на посаді міністра оборони до того моменту, коли піде у відставку в результаті перестановки, яку багато хто прогнозує у вересні. Він є міністром оборони Торі, який найдовше обіймав пост міністра оборони від сера Вінстона Черчілля, який обіймав цю посаду паралельно з прем’єрством під час Другої світової війни. Тільки лейбористи Деніс Гілі та Джефф Хун виконували цю роботу довше після війни.

Як і інший попередник, лорд Робертсон з Порт-Еллена, який керував під час війни в Косово, Воллес сподівався стати наступним генеральним секретарем НАТО. Незважаючи на узгоджене наполягання прем’єр-міністра отримати його на посаду, Воллес став жертвою альянсного політиканства з боку інших лідерів, які хотіли мати головою жінку.

Його відкриті вимоги до європейських країн зробити більше, щоб заплатити за свій шлях у НАТО, не викликали у нього любові. «Не можна сприймати своїх союзників і партнерів як належне», — сказав він. «Ви повинні зробити внесок. Якби всі члени НАТО порівняли наші пожертви Україні у відсотках від ВВП, було б доступно ще 20 мільярдів фунтів стерлінгів військової допомоги. Лише 20 відсотків витрат НАТО на оборону припадає на членів ЄС».

Незважаючи на теплі слова з Білого дому президента Байдена, Уоллес не отримав підтримки американців для роботи в НАТО. «Чому ви не підтримуєте свого найближчого союзника, коли він висуває кандидата? Я думаю, що це справедливе запитання».

Тепер Уоллеса можуть запросити приєднатися до правління майже будь-якої оборонної компанії, але він каже, що його наступною роботою може бути повна відмова від політики та оборони.

«Я був би дуже радий, ящо пішов працювати в бар», — каже він. «Я відчуваю себе цілком задоволеним, і це дає мені багато варіантів. Іноді мені здається, що я просто хотів би піти і зайнятися тим, що мені подобається, наприклад Формулою-1 або кінними перегонами — просто зробити щось зовсім інше».

Він також «любить» куточок Камбрії, де живе, і планує проводити більше часу зі своєю родиною. Принаймні один, але не всі, з трьох його дітей (віком від 13 до 18 років) закликали його не балотуватися на лідерство торі минулого року.

Я хочу завершити цю роботу і повернутися до нормального життя.

В основі його бажання знову стати сім’янином лежить біль політика, для якого напруга лягла на його шлюб тягарем, який він не міг витримати. Він і його дружина Ліза Кук розлучилися пару років тому. «Хоча я пишаюся тим, що працював із багатьма дивовижними людьми та допоміг захистити цю велику країну, мені дуже сумно, що я поставив хрест на своєї сім’ї», — каже він.

Уоллес приєднався до понад 40 депутатів-торі, які оголосили, що відмовляються від посади на наступних виборах, і цей відхід підживлює думку про те, що багато консерваторів втратили надію на перемогу в 2024 році.

Уоллес каже, що він не йде у відставку через неминучу поразку. Його місце Wyre та Preston North було скасовано після зміни меж, але він міг би легко перейти на одне з нових. «Мені подобається хороший бій. Опозиція мене не лякає». Але він продовжує: «Я думаю, що уряд може виграти вибори.

Воллес був керівником передвиборчої кампанії Бориса Джонсона в 2016 році та одним із його ключових заступників в уряді. Він не шкодує, що підтримав колишнього прем'єр-міністра. «Я сиджу тут в уряді з більшістю 70. Я був в уряді без більшості.

«Депутати від лейбористської партії Півночі кажуть мені, як вони раді, що Борис пішов. Я пам’ятаю, як у серпні минулого року поїхав, щоб побачити HMS Anson, один із підводних човнів у Барроу [-ін-Фернесс]. Підійшов Борис, і докери вийшли його побачити.

«Не так багато політиків, які можуть підключатися таким чином. З точки зору оборони, він дав мені 24 мільярди фунтів стерлінгів і підтримав Україну».

Уоллес сподівається, що Джонсон підтримає своє плече, щоб допомогти на загальних виборах. «Я думаю, що він буде. Він сказав, що буде. Наскільки я знаю, він не планує повернення. Я розмовляв з ним кілька тижнів тому. Він досить ясний».

Другу половину дня з Уоллесом провели в навчальному центрі операції Interflex у Північному Йоркширі, який підготував до бою 20 000 українських військових. Міністр оборони спостерігав, як звичайні тридцятирічні чоловіки вивчали міську війну в рамках п’ятитижневого курсу. Дехто вже буде на передовій, замінюючи втрачених на полі бою під час літнього наступу України.

Допомагавши створити систему, яка могла б принести перемогу, Воллес сам готується відійти з лінії фронту. Можливо, він дозволить собі Glenfiddich.

Джерело The Times

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається