Час від часу я знаходжу для себе цікаве творче заняття. Нещодавно мої руки дібрались до стварення 2д анімацій і це була найгірша ідея за останній час.

В чому проблема?

Ой, проблем багато, почались вони з самого початку і не закінчуються досі.

Для того, щоб було зрозуміліше розділю весь процес влиття в заняття на етапи:

  1. Збір інформації.

  2. Пошук програм.

  3. Адаптація до функціоналу.

  4. Навчання.

  5. Створення анімації.

  6. Обробка і збереження результату.

Сюди я не включаю пошук навчальних матеріалів по темі, пошук ідеї, референсів і т.д.

Збір інформації

Уявіть моє здивування, коли я дізналась, що про основи 2д анімації українською в ютубі жодного відео.

Але нехай, подумала я і пішла на сайтики шукати літературу на тему. Знайшла два посібника з анімації, кожен за ціною не менше 500 грн.

Для контексту уточню, що я “бомж” і не можу собі дозволити витрачати стільки грошей на заняття, яке ще не встигло стати гобі.

Не пощастило, вирішила я і пішла в ютуб шукати українських аніматорів, щоб дивитись як роблять вони і вчитись, а їх нема. От взагалі. І в тіктоці чи інстаграмі + - та сама історія.

Пошук програм

Я малюю не на планшеті а на ноуті, через графічний планшет. Це означає, що міні доступні програми лише на вінду. Тож я полізла дивитись, що для анімації може мені запропонувати інтернет.

Варіантів було декілька - платні та безкоштовні.

З платних були два дорогущих анімаційних гіганти Moho та ToonBoom Harmony.

З безкоштовними цікавіше (набагато). З годних програм де була не скелетна анімація (це важливо, бо я її не люблю) були кілька кандидатів.

  1. Blender.

    Хто в темі здивується, бо я теж здивувалась. Не вірилось мені, що там, ще й 2д анімації створювати можна. Але був у мене досвід з блендером, який дав зрозуміти, що самостійно на відосиках з ютубу там не розібратись.

  2. Krita.

    Вона в мене вже була, бо я в ній малюю, але там виникли одразу дві проблеми. Функціонал був трохи вузькуватий, для створення добродної анімації не дуже підходив. Але найбільшою проблемою була неможливість зберегти готову анімацію в нормальному форматі. Про те, як я вирішила цю проблему розкажу в наступному розділі.

  3. OpenToonz i Tahoma 2d.

    Два брати близнюки із дивним і незрозумілим мені функціоналом. Привабило лише те, що в першій створили Футураму.

Адаптація до функціоналу

З останніми двома програмами я мучалась довго, бо жодного уроку українською не було, тож я дивилась гайди англійською з субтитрами, а так далеко не поїдеш. Тож через кілька днів безуспішного копирсання у функціоналі в спробах створити хоч найпростішу анімацію я закинула цю ідею.

Далі була Кріта. Я до неї звикла і знала, що робочий простір можна налаштувати під себе, тож пішло все легше. На ютубі знайшла одненький гайдик рідною українською, але функціонал був простий, тож мені вистачило. Але без проблем я не вмію, тож коли усе було готово я зрозуміла, що максимально близький формат збереження відео це GIF, але коли обираєш його виходить статичне зображення першого кадру.

Шляхів було декілька, тож я знайшла спосіб. Він не простий, але для мене найпростіший. Через кнопку “обробити анімацію” я зберігаю кожен кадр по порядку в форматі PNG, а далі закидаю в спеціальну онлайн програму, що з цих окремих кадрів робить вже коректну gif. З мінусів - це займає деякий час, але за одну серію аніме (цього навіть забагато) спокійно можна таким чином зберегти невеличку анімацію.

Навчання та перша анімація

Про навчання багато не розкажу. Роботу дуже спрощує досвід художниці, проте є складнощі, бо тут все ж таймінг і найскладніше це продумати кадри, що навіть без звукового супроводу чи пояснення будуть логічними і зрозумілими. Допомагають англомовні відео по темі та аніматори, проте мені досі сумно через відсутність укр. контенту.

Анімацію малювала в Кріті стандартним покадровим способом. Це скоріше чернетка, але для її створення використовувались усі функції, що і для будь-якої повноцінної роботи, а це головне. Це зайняло непристойно багато часу, але я задоволена і не збираюсь спинятись.

По традиції результат скину в свій тг канал, де ви теж зможете його побачити.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Біла птаха
Біла птаха@ptaha

Ділюсь знаннями і надбаннями

2.6KПрочитань
7Автори
33Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Я не маю рота, але мушу кричати

    Книга, яку неможливо забути. А також комікс та гра по ній.

    Теми цього довгочиту:

    Ші
  • Як стильно вдягатись не за всі гроші світу?

    Впевнена немало людей зараз мають доволі специфічні смаки в одязі, які не задовільняє масмаркет, а в інтернеті подібні речі або дуже дорого, або дешево і галімо. Довгочит також підійде тим, хто не може дозволити собі витрачати багато на одяг, але хоче виглядати стильно і охайно.

    Теми цього довгочиту:

    Стиль

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається