Білий дім стурбований тим, що імпульс Росії змінює траєкторію війни в Україні — The New York Times

Багато факторів сприяють військовому просуванню Росії, включаючи затримку американської зброї та технологічні інновації Москви на полі бою.

Чоловіки в чорних уніформах стоять «змирно», на фоні зелені військові машини.

В останні дні московські війська розпочали новий наступ на друге за величиною місто країни, Харків, змусивши Україну відволікти свої й без того поріділі війська на захист території, яку вона відбила у російських військ внаслідок приголомшливої перемоги восени 2022 року.

Усього 18 місяців тому представники Білого дому та Пентагону обговорювали, чи можуть російські сили в Україні бути повністю витісненими з країни.

Тепер, після кількох місяців повільного наступу Росії і технологічних стрибків у протидії зброї, що поставляється американцями, адміністрація Байдена все більше стурбована тим, що президент Володимир Путін набирає достатній імпульс, щоб змінити траєкторію війни і, можливо, повернути перспективу перемоги в інший бік.

Артилерія та безпілотники, надані Сполученими Штатами та НАТО, були знищені російськими засобами радіоелектронної боротьби, які з'явилися на полі бою пізно, але виявилися напрочуд ефективними. А багатомісячні дебати у Вашингтоні про те, чи варто відправляти Україні пакет зброї та боєприпасів на суму 61 мільярд доларів, створили можливість, якою Росія явно скористалася, хоча Конгрес зрештою ухвалив цей закон.

В інтерв'ю американські офіційні особи висловлюють впевненість, що багато з цих російських досягнень можуть бути повернуті назад, як тільки озброєння буде в Україні, десь у липні, а Зеленський знайде способи перекинути на фронт більше військових. Але вони не наважуються робити прогнози щодо того, де лінія фронту може стояти навіть через кілька місяців, чи зможе пан Зеленський розпочати свій контрнаступ наступного року, після того, як минулорічна весна провалилася.

Американські офіційні особи, опитані для цієї статті, вели розмову на умовах анонімності, щоб обговорити звіти розвідки та конфіденційні оцінки бойових дій. Але деякі побоювання виплеснулися у публічні коментарі.

Держсекретар Ентоні Дж. Блінкен заявив у неділю з деяким применшенням, що «немає сумнівів у тому, що тривалі затримки зброї спричинили розплату». У своєму виступі на каналі CBS Face the Nation він наполягав на тому, що ми робимо все можливе, щоб терміново надати цю допомогу. Але американські чиновники кажуть, що президент Байден продовжує відкидати пропозицію президента Франції Еммануеля Макрона про те, що розміщення західних військ в Україні може бути необхідним. В офісі Макрона нещодавно заявили, що він "абсолютно підтримує" цю думку.

Men wearing camouflage using a large piece of artillery.
Українські солдати у березні. Через затримку фінансування з боку США Росія змогла досягти величезної артилерійської переваги над Україною. Наразі росіяни випускають по 10 снарядів на кожен постріл українців. Кредит... Ніколь Танг для The New York Times

В приватному порядку деякі з помічників президента Байдена стурбовані тим, що так само, як Сполучені Штати зробили ключові уроки з війни (про технології, які працюють, а також про ті, які не працюють), так і Путін зробив свої висновки. І їх найбільше турбує те, що оскільки Росія замінює зброю, знищену за перші 27 місяців війни, Путін може відновлювати свої позиції саме в той час, коли Байден готується зустрітися зі своїми найближчими союзниками Великої сімки» в Італії наступного місяця. Незрозуміло, чи зможе Байден повторити заяву, зроблену ним минулого літа у Фінляндії, про те, що Путін «вже програв цю війну».

Деякі ветерани, які мали справу з серійними конфронтаціями пана Путіна, не здивовані таким розвитком подій.

"Росія часто погано починає свої війни і добре закінчує їх", - заявив Стівен Дж. Хедлі, радник з національної безпеки за президента Джорджа Буша-молодшого, на конференції в Гарварді в п'ятницю.

Тепер, сказав він, Росія "задіяла свою масу" — набагато більшу кількість населення для поповнення війська та "величезну військову інфраструктуру" — для організації контрнаступу.

Як припустив Хедлі, немає єдиної причини для бойової переваги Москви. Натомість, військовому просуванню Росії сприяють різні чинники.

Через затримку фінансування з боку США Росія змогла досягти величезної артилерійської переваги над Україною. Відсутність боєприпасів ППО також дозволила Росії безкарніше використовувати свою авіацію, атакуючи українські позиції бомбами. Маючи більше боєприпасів ППО Україна зможе відтіснити ці літаки ще далі, що ускладнить для Росії атаку з повітря.

Затримка американських поставок супроводжувалася такою ж тривалою затримкою з боку України у прийнятті закону про мобілізацію, щоб залучити до своєї армії більше молодших солдатів. Україна відчуває гостру нестачу солдатів і щосили намагається забезпечити адекватну підготовку тих, кого вона залучає до армії.

Але всі ці російські переваги не будуть тривати нескінченно, і російські війська, ймовірно, зроблять наступ цього літа, сказав Майкл Кофман, експерт з Росії з Фонду Карнегі за міжнародний світ у Вашингтоні.

«У 2024 році російські військові мають матеріальну перевагу і стратегічну ініціативу, хоча вона може і не виявитися вирішальною. Цей рік є вікном можливостей для Росії. Але якщо російська армія не зможе перетворити ці переваги на бойові досягнення та створити імпульс, є велика ймовірність, що це вікно почне закриватися, коли ми вступимо у 2025 рік», — сказав Кофман.

Тимчасово це чи ні, але новий імпульс Росії найбільш очевидний у Харкові, де сталася одна з найбільших танкових битв Другої світової війни. У 2022 році він опинився в центрі бойових дій у перший рік війни, коли місто зазнало артилерійського обстрілу російськими військами.

Тієї осені під час несподіваного контрнаступу українські війська відбили наступ на місто, а потім витіснили російські війська з регіону, повернувши собі величезну ділянку землі. Приниження Росії там і в південному місті Херсоні було настільки широким, що призвело до одного з найбільших побоювань того періоду конфлікту: що росіяни застосують ядерну зброю на полі бою проти українських військ.

З того часу Україна змогла використати відвойовану територію біля Харкова для проведення атак на Росію. Ці напади спонукали росіян останніми тижнями повернути собі землі, щоб створити буферну зону, яка, за словами Путіна, ускладнить проведення транскордонних нападів для України. Нещодавно голова української військової розвідки назвав наступ Росії під Харковом "критичним".

People waving Ukrainian and American flags at night, with the U.S. Capitol dome illuminated in the background.
Конгрес зрештою прийняв закон про відправку Україні пакету зброї та боєприпасів на 61 мільярд доларів. Кредит... Кенні Холстон/The New York Times

Деякі сторонні експерти попереджають, що справжня стратегічна мета Росії захопити території навколо Харкова полягає у тому, щоб змусити українські війська рушити на оборону міста, послаблюючи лінії фронту в інших місцях. Це може створити можливість для ще одного російського наступу у червні на Донбасі, тієї частини східної України, яку Кремль незаконно анексував та намагається захопити.

«Метою російського наступу, ймовірно, є залучення українських резервів та елітних підрозділів, а потім їх утримання у Харкові, тим самим послаблюючи інші частини фронту, основною метою Росії все ще залишається повернення решти Донбасу», — сказав пан Кофман.

Чи зможуть вони це зробити, може частково залежати від того, наскільки успішними є зусилля Зеленського з пошуку нових військ для допомоги втомленим, часто деморалізованим силам. Він збільшив вік українців, які підлягають заклику, з 27 років із 25, незважаючи на значний опір українського суспільства.

Сполучені Штати також намагаються підтримати Київ технічними консультаціями, сподіваючись протистояти російським технологічним досягненням. У деяких випадках Росія успішно обманювала приймачі GPS, збиваючи з пантелику українську зброю, в тому числі різні ракети, випущені з пускових установок HIMARS, які Байден почав постачати Україні минулого року.

Таких пускових установок мало, але росіяни успішно відстежують їх переміщення, а у деяких випадках й знищують їх, навіть якщо вони добре замасковані.


Ці переваги на полі бою, звісно, ефемерні, і війна може виглядати по іншому через 18 місяців, як це було 18 місяців тому. Але всередині адміністрації Байдена зростає відчуття, що наступні кілька місяців можуть виявитися вирішальними, тому що в якийсь момент обидві сторони можуть нарешті перейти до переговорів про припинення вогню, перемир'я, подібного до того, яке завершило активні бойові дії в Кореї у 1953 році, або просто до замороженого конфлікту.

Джерело — The New York Times

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається