Бізнес-план музичної школи

Що має містити бізнес-план музичної школи?

При розробці бізнес-плану школи музики повинні враховуватися такі пункти:

Маркетинговий аналіз і визначення цільової аудиторії. У процесі складання маркетингового плану необхідно провести моніторинг ринку і визначити цільову аудиторію, її обсяг і затребуваність конкретних музичних напрямків. Крім того, потрібно переглянути кількість аналогічних шкіл у місті. Це допоможе визначити, які напрямки в музиці користуються найбільшим попитом, а також скласти SWOT-аналіз конкуруючих компаній.

Вибір місця та оренда будівлі. Найкраще, якщо ваша школа розташовуватиметься біля загальноосвітнього закладу, що має пільги на оренду приміщення та субсидії. До того ж місце розташування безпосередньо впливає на її відвідуваність. Приміщення для школи музики має бути максимально просторим (щонайменше 200-250 кв. м), щоб там спокійно можна було розмістити щонайменше 4 класи, учительську, санвузол, господарське приміщення, зал для виступів і маленький хол (20-23 кв. м). Що стосується вартості оренди приміщення, у великих містах вона коливається в межах 600 грн за 1 кв. м, а в маленьких - у межах 400 грн. за 1 кв. м.

Музичні інструменти та меблі. Особливу увагу під час складання бізнес-плану школи музики слід приділити вибору якісних музичних інструментів - вони мають бути у відмінному стані і хорошої торгової марки. Для початку буде достатньо 3 піаніно, 5 скрипок, 2 саксофонів і 3 гітар. Незважаючи на те, що витрати на музичні інструменти є основною статтею витрат, вони не чинять істотного впливу на рентабельність вкладень у проект. Ще одним важливим моментом є закупівля меблів: 35 стільців, стіл і диван у хол.

Штат. Якісне навчання неможливе без висококваліфікованих працівників, які забезпечуватимуть стабільну роботу музичної школи. Підбір відмінного персоналу є найважливішим завданням, тож до цього питання слід підійти з усією відповідальністю. Список фахівців має складатися з викладачів, завуча, методиста, 2 адміністраторів, фінансиста і прибиральника.

Реклама музичної школи - важлива складова бізнесу

Будь-яка музична школа потребує реклами. Йдеться не тільки про стандартні прийоми, що включають поширення листівок, оголошень, реклами на радіо і телебаченні, а й про інші методи. Чудовим варіантом буде організувати концерт з нагоди відкриття творчого навчального закладу, під час якого виступлять ваші педагоги і покажуть, чого можуть навчитися потенційні учні. Можна також створити персональний сайт і завести сторінки в соціальних мережах. Щоб про вас дізналася вся країна, рекомендується записувати на відео виступи ваших учнів і викладати ці ролики в мережу.

Якщо вам здається, що починати цей вид бізнесу з нуля занадто складно, є інше рішення. Спробуйте придбати франшизу музичної школи, яка дасть змогу вирішити багато нагальних питань:

  • ви отримаєте можливість працювати під відомим брендом;

  • ви постійно будете обмінюватися досвідом з іншими партнерами мережі;

  • рівень знань ваших співробітників постійно підвищуватиметься завдяки проходженню навчання та отриманню сучасних методичних посібників;

  • у вас з'явиться функціональний сайт зі зручним інтерфейсом;

  • ви отримаєте комплект документів, що регламентують роботу музичної школи;

  • вам стане доступна CRM-система, яка істотно полегшить ведення бази учнів.

Про франшизу ми писали раніше, дивіться цю статтю.

Фінансова сторона бізнесу

На фінансову складову бізнесу впливатиме програма навчання у вашій музичній школі. Йдеться про орієнтовний список і кількість занять. Від цього залежатимуть розміри приміщення, список необхідних музичних інструментів, меблів і персоналу. Плануючи підприємницьку діяльність, необхідно передбачити не тільки реєстраційні та організаційні питання, а й розрахувати можливість отримання максимальної вигоди від наявних ресурсів.

Вартість відкриття та підтримання музичної школи

Щоб відкрити приватну музичну школу в обласному регіоні країни, де планується навчати близько 60-80 учнів, доведеться витратитися на закупівлю:

  • музичних інструментів;

  • навчального матеріалу;

  • меблів та офісного обладнання.

Необхідно також врахувати витрати на реєстрацію та оформлення ліцензії та рекламу. Загальна сума необхідного початкового капіталу складе близько 300 тис. гривень. Що стосується поточних витрат з утримання музичної школи, сюди входять:

  • оренда приміщення;

  • комунальні платежі;

  • оплата рекламних послуг;

  • зарплата.

Розмір доходів

Здійснюючи розрахунок розміру майбутніх доходів школи музики, слід врахувати, що протягом перших 2-3 років ваш навчальний заклад буде заповнений не більше ніж на 70%. Щорічний обсяг продажів послуг таких закладів може досягати 10 тис. занять, але це за умови того, що музична школа розташована в одному з найбільших міст країни. У більшості музичних шкіл діє 2-змінна система навчання. На день проводиться близько 10 уроків у 6 класах, тобто на місяць виходить 1800 годин. Навчання проводиться 3 рази на тиждень і триває 1,5 години. З огляду на середню зарплату в 5 тис. гривень, щомісячна виручка становитиме 450 тис. гривень, водночас розмір чистого прибутку дорівнюватиме 130 тис. гривень.

Термін окупності бізнесу

За такого розкладу бізнес окупиться за 3-5 місяців, а сума прибутку, яку отримає організація, складе 300 тис. гривень. За допомогою цього показника вдається визначити, що вкладення у відкриття приватної школи музики можуть окупитися за 1-1,5 року роботи. Як бачите, відкривши такий творчий навчальний заклад, ви станете власником високоперспективної справи, що приносить гідний прибуток.

Щоб домогтися успіху в такій нелегкій справі, важливо розробити грамотну програму навчання, яка міститиме унікальні методики занять та індивідуальний підхід до кожного учня.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

615.4KПрочитань
11Автори
461Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається