Ceiner/Colt CAR-15 Heavy Assault Rifle: РПД з присмаком Coca-cola

🏴‍☠️В твіттері розробників нової CoD Black Ops, Treyarch, світнулась демо експериментальної зброї, яка завжди була невід'ємною частиною шарму частин серії, бо що може бути крутіше ніж спробувати рідкісні, ледь не штучні зразки в своїх руках?

І було б гарно колись пройтись саме по цікавій зброї з частин CoD, але сьогодні - саме про цю злу погрімуху, вмощуйтесь зручно, ми ниряємо в ідею белтфед ARок, на прикладі Colt-Ceiner CAR-15 Heavy Assault Rifle🦅

TFB Review: Ciener Belt-Fed AR | thefirearmblog.com
Reject MLOK, embrace цівки-труби!

Ще з 1960х років, буквально з початку створення нині культової Armalite AR-15 почались спроби навчити її “їсти“ з цепка, тобто зробити з штурмової гвинтівки легкий ручний кулемет, на додачу до М60, здоровенної бандури в 7.62х51 NATO, яка через вагу та розміри могла і не знайти своє місце вогневого придушення в певних ситуаціях, якраз через вагу, габарити за важкий боєзапас.

Юджином Стоунером в 50х була розроблена пропрієтарна стрічкова система живлення під .308/7.62 NATO, і ця ідея була випробувана на AR-10, яка згодом так і не прижилась.

TFB Review: Ciener Belt-Fed AR | thefirearmblog.com

Та все ж, змагання за постачання кулеметів в армію та КМП США були ну надто вже багатим покладом багатства щоб здатись, тому в 1980х вони вирішили спробувати ще раз, тепер зменшивши платформу та калібр до 5.56.

BELT-FED BLACK RIFLE: JONATHAN CIENER'S BLAST FROM THE PAST - Small Arms  Review
Різниця між подавачами в 7.62 та 5.56 - як видно з фото, вони монтувались в зброю шляхом вставлянння в ловер, просуванням утримувача короба в шахту магазину.
Sold at Auction: VERY RARE COLT/CIENER SEMI-AUTO BELT FED AR-15.

Стрічкове живлення було реалізоване шляхом зміни затворної групи на таку що придатна до вилучення патронів з стрічки, та екстракції пустих ланок в приймач на іншій її стороні, разом з викидом стріляної гільзи.

BELT-FED BLACK RIFLE: JONATHAN CIENER'S BLAST FROM THE PAST - Small Arms  Review
tfb огляд ciener belt fed ar

Сама затворна рама мала пропил для для відповідної їй деталі на самому тілі апперу для підбору та розмикання сегментів стрічки.
Дуже вдалим рішенням можна назвати і саму будову стрічок - загально прийнято що ланка ланцюга тримає набій ніби “під собою“, тут же навпаки, фактично досилання патрону відбувається ніби з магазину, тобто знявши механізм подавання ви можете використовувати звичайні STANAGи, лиш з тією різницею що тепер ваша ARка дещо скелетонізована))

TFB Review: Ciener Belt-Fed AR | thefirearmblog.com
Можливо, якби ідея отримала продовження та використання це було б допрацьовано

Як ви мабуть вже зрозуміли - і знову ідея далеко не пішла, і замість дійсно цікавого зразку модульного легкого кулемету який міг би нормально себе почувати в оточенні звичайних карабінів M/AR - на озброєння було взято М249, такий там і донині, і теж зі змогою користувати поширені магазини якщо ленти за лентою не подаються

Which type of SAW/LMG is better, belt fed or mag fed? - Quora

Сучасні ж зразки подібних ARок зазвичай мають набагато більш інвазивну конструкцію, без змоги умовно-швидкого відкату до карабіну.

FightLite MCR060 Belt Fed Upper, 6th Gen, NIB


Мабуть єдиним достойним продовжувачем та ледь не покращеною копією системи Сінера є Valkyrie Armament BSR-Mod1, де ідея збережена та дещо покращена з точки зору надійності та ергономіки, та без потреби в пропилі на рамі затвору. Але це кастоми, нині знайшов лиш одне оголошення з цінником в 5600 баксів за вже таку що бачила життя.

VALKYRIE ARMAMENT BELT-FED CONVERSION - Small Arms Review
VALKYRIE ARMAMENT BELT-FED CONVERSION - Small Arms Review
Роки не пощадили стару розробку, але ми все ще бачимо спадковість в будові

Ну а тепер, після частини для адекватних людей зацікавлених в дійсно непересічній зброї для нашого інфопростору - до наших східних тупорогих баранів.

“Цепньіє Псьі” повертаються в руки росіян

совєти намагались досягти чогось схожого для патрону 5.45, адже РПД можна було вважати застарілим, попри всесвітнє використання його і донини, на той момент соціалізм був ну майже ось-ось, і для його захисту бравому вояку червоної армії треба був не лише новий Калашніков, але й кулемет - мабуть, в першу чергу щоб не давати іншим бравим воякам відступити з поля бою за світлі ленінські ідеали. Так з’явився ПУ-21, що теж як не дивно мав подвійне живлення (але подвійне подавання точно теж мало місце)

РПК-16 пулемет-винтовка - ЯПлакалъ
за русєк вибачте

То чому ж ніхто його не бачив? Причина відмови я б сказав смішна - так і не змогли розробити достойної якості станок спорядження стрічок набоями - заминало набої. Коли економиш у всьому, починаючи з, здавалось би, дрібниць - набоїв, проблеми “дешевої рибки“ наздоганяють потім.

Нагадало)))

Тому на озброєнні червоної армії, а згодом армії Мордору і наших Збройних Сил ми бачимо РПК, з якого більше користі як донор магазину для АКСУ у власності ну дуже тактикултьних побратимів.
І ось, русня викочує РПЛ-20 - Ручной Пулемет с Лентой, 2020, на актуальній для них структурі, схожій з АК-12, але не уніфікованій для неї, тому знову мають пару АК-РПД(Л), виглядає ну дуже схоже, набій жре той самий, and yet - no dice уніфікації.

Російська армія отримає першу партію кулеметів РПЛ-20

Завітайте до нашого каналу GVI в Телеграмі, рухаймо українську зброю до світлого майбуття разом!

https://t.me/GVI_Arms_UA

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Галімі Волини ІндастрізUA
Галімі Волини ІндастрізUA@GVIarmsUA

Телеграм канал про зброю

3Прочитань
0Автори
3Читачі
На Друкарні з 29 серпня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається