Чи кожний новин бізнес можна вважати стартапом?

💡Термін «стартап» з’явився в другій половині 1970-х в США. Так називали компанії з короткою історією операційної діяльності.

🔎У мережі можна знайти кілька визначень стартапу. Українська «Вікіпедія», наприклад, пропонує такий варіант: «нещодавно створена компанія, що будує свій бізнес на основі інновацій або інноваційних технологій, яка не вийшла на ринок або почала на нього виходити та володіє обмеженими ресурсами». Якщо він здається вам логічним і правильним, то вітаю — ви потрапили в пастку стереотипного уявлення, що «стартапи = інновації» чи «стартапи = нова компанія». Чому це не завжди відповідає дійсності, поговоримо далі. 

📍Мабуть, найточніше головну характеристику стартапу вловив засновник Y Combinator Пол Грем у своєму есе «Startup = Growth» (Стартап = Зростання), написаному 2012-го. 

💥«Нещодавній запуск сам по собі не робить компанію стартапом. Стартапу також не обов’язково працювати над технологіями, отримувати венчурне фінансування чи мати якийсь “екзит”. Єдине важливе — це зростання. Усе інше, що ми асоціюємо зі стартапами, випливає із нього», — пише Грем.

💁Інше «класичне» визначення стартапу дав американський підприємець і «Хрещений батько Кремнієвої долини» Стів Бланк. Він вважає, що так можна назвати тимчасові  організації, створені для пошуку повторюваної та масштабованої бізнес-моделі.

Відмінні особливості стартапу

Як ви, напевно, помітили, стартап – це, досить, розмите поняття. Тому слід виділити його характерні риси, визнані багатьма підприємцями.

1. Курс на новий продукт. Найчастіше суть стартапу полягає в просуванні новаторських ідей або удосконалення старих. Завдяки цьому стартапи можуть конкурувати навіть з найпотужнішими корпораціями, які в більшості випадків не обтяжують себе введенням інновацій і продовжують пропонувати ті товари та послуги, які давно зарекомендували себе. Ось чому будь-який стартап – це стрибок у невідомість.

2. В основі стартапу лежить цікава бізнес-ідея. Не секрет, що без ідеї не було б взагалі ніякого бізнесу. Однак, в стартапі ідея має особливу цінність. Якщо вона обіцяє перспективи, то може бути дуже і дуже дорогою.

3. Творці стартапів - молоді. Багато відомих успішні стартапів – дітища вчорашніх студентів. Згідно зі статистичними даними, середній вік стартапера – 25 років. Ось чому нові починання іноді з ноткою зневаги іменують «гаражним бізнесом»: молодим людям, ще не розбагатівшим, ніде зібратися для обговорення своїх ідей, окрім як в гаражах і на знімних квартирах.

4. Стартапери ставлять на карту все. Як правило, ініціатори стартапу вкладають всю душу в свою ідею. Щоб реалізувати її, людина готова ризикувати по-крупному. Стартапера не хвилює той факт, що ціна перемоги може виявитися занадто високою: якщо він зацікавлений в успіху, то зробить все можливе, щоб домогтися його.

5. Ініціативна група працює за ідею, а не заради прибутку. Складно розвивати якесь починання поодинці. Тому у створенні стартапу бере участь ціла команда на чолі з ідейним лідером. Кожен з членів цієї команди виконує певні функції: один може розробляти перспективну ідею, інший – планувати бізнес на базі цієї ідеї, третій – шукати постачальників, клієнтів, джерела фінансування. Вони чудово розуміють, що їм не вдасться досягти всього й одразу. Зате вони зацікавлені у своїй роботі і вірять у можливість отримання прибутку.

6. Проблеми з фінансуванням. Мабуть, нестача коштів для втілення ідеї в життя є головною характерною ознакою стартапу. У цьому немає нічого дивного, адже стартапи створюються захопленими молодими людьми, у яких є величезна кількість енергії, але немає грошей. Ось чому стартапи потребують інвесторів – людей, які зацікавляться свіжими ідеями і допоможуть реалізувати їх, вклавши свої кошти в ці проекти. Не в останню чергу інвестора приваблює і прибуток.

💸Відкрийте для себе світ можливостей та збільшуйте свій капітал разом із єІнвест!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається