Чому нам все ще потрібен фемінізм?

Зміст

Авторка: Julie

Редакторка: Віка

В нашому суспільстві склалися й прижилися вже доволі немало стереотипів про поняття фемінізму та феміністок загалом. Наприклад, що це чоловіконенависництво (андрофобія) або справа для жінок, яким нічого робити. Проте у фемінізму і феміністок є надзвичайно важливе завдання – боротьба за свої права і їх відстоювання. Також у багатьох виникають питання на кшталт "Які можуть бути проблеми у жінок 21 століття?" і "Чи хіба у них менше прав ніж у чоловіків?"

Перше, що хочеться зазначити – це те, що банально 100 років тому жінка не вважалася за людину. Патріархальне суспільство не визнавало наших можливостей і знань, а лише надавало право бути вправною матір’ю – берегинею роду і слухняною дружиною. Тоді метою першої хвилі фемінізму були вимоги, які вже звичні для нас. Це можливість голосування на виборах, носіння не лише суконь та спідниць, отримання освіти і відповідної робочої посади.

Не дивлячись на те, що зараз ми досягли певних прав, ми все ще маємо безліч проблем, які не дозволяють нам почуватися у безпеці чи бути на рівні з чоловіками. 

Зараз можемо подивитися на ту маленьку частину проблем, з якими жінки стикаються щодня:

Домагання і зґвалтування.

До домагань ми відносимо всі види вербальної та фізичної поведінки, які спрямовані на приниження і порушення гідності. Це проявляється як в стосунках, подружньому житті, так і на вулицях від незнайомих людей. Кетколінг, зґвалтування, обмацування та неприємні дотики тощо.

Гендерне насильство – насильство проти жінок.

Сюди ми також відносимо зґвалтування, та частіше це фізичне насилля, обмеження свободи, примус в особистому або суспільному житті.

Стереотипи та приписування обов’язків.

Жінка також людина, вона нікому нічого не повинна і не має виглядати так, як хоче бачити її оточення. Також щодо репродуктивної праці (тобто догляд за домом та виховання дітей). Мусимо сказати, що жінка не зобов’язана робити це самостійно або займатися лише цим.

Менша заробітна плата, ніж у чоловіків, а також сексуалізація певних професій.

Станом на 2021 рік в Україні жінки отримують в середньому майже на 18% меншу зарплату, ніж чоловіки. Також жінки, що займають підлеглі посади піддаються знеціненню і розпусканню пліток про сексуальні зв’язки з начальниками. Часто таке трапляється навіть у політиці.

Мізогінія. Як внутрішня, так і зовнішня.

Сюди ми відносимо ненависть, зневагу й упередженість до жінок. Щодо упереджень, то можна навести приклад з літератури. Письменниці досі підписуються чоловічими псевдонімами, щоб продати та поширити більше примірників книг (бо є люди, які вважають, що жінка не може написати нічого гідного і принципово не купують тих чи інших творів).

Ми розглянули лише найяскравіші причини, насправді їх ще більше і саме вони відповідають на питання "Чому фемінізм потрібен?".

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ЖІНОЦТВО
ЖІНОЦТВО@jinotstvo

95Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 5 травня

Більше від автора

  • Словник феміністки

    Ви тільки починаєте цікавитися фемінізмом, або вже давно є частиною руху, проте вам не вистачає якоїсь бази - тоді ця стаття для вас. Основа всіх основ, набір найбільш розповсюджених феміністичних термінів і понять простою мовою

    Теми цього довгочиту:

    Фемінізм
  • "Фемінізм-лайт"

    Цікавий термін, правда? Проте ми певні, що всі точно з ним стикался, але не ідентифікували. Нумо розбиратися

    Теми цього довгочиту:

    Фемінізм
  • Чим сексизм відрязняється від мізогінії?

    У попередніх постах ми розказали вам про сексизм і мізогінію. Але багато хто досі плутає ці два поняття. Про різницю розповіли сьогодні

    Теми цього довгочиту:

    Фемінізм

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Не знаю чи це можна назвати проблемою, але, все ж, в моєму оточенні переважає кількість подруг, тому мені близько знайомі “підколювання” від інших людей, щось на кшталт: “о, це твоя дівчина?”. Я, звісно, це вправно ігнорую, але це напрягає…

Вам також сподобається