Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Інформаційний стан суспільства – визначальний фактор політичного і соціального розвитку та суверенітету країни. Від того, як відбувається збирання, збереження і поширення інформації, як функціонують системи передачі інформації, залежить ефективність державного управління, взаємини влади і суспільства. З цієї причини всі розвинуті країни приділяють увагу створенню та розвиткові незалежної політичної журналістики. Ця проблема актуальна й для нашої країни.Тому сьогодні хочу поговорити про концепцію “темношкірі не люди” або проблематику українських ЗМІ.

Минуло вже понад Дві революції Гідності, війна на Донбасі, повномаштабне вторгнення за понад 30 років українські ЗМІ видозмінювалися, переростали у щось нове, освоювали нові платформи але нажаль об’єктивними так і не стали.

Отже, розберемося з певними означеннями та визначеннями.

Концепція політичної журналістики вимагає розуміння двох термінів - "політика" і "журналістика". "Політика" (від "роlitica" - державна діяльність) - це форма людської діяльності, що пов'язана зі здійсненням влади в інтересах усієї спільноти (суспільства) або над нею. "Журналістика" (від фр. "leJournal" - щоденник, газета) - це вид громадської діяльності, що стосується виробництва та поширення інформації.

Таким чином, політична журналістика - це вид громадської діяльності, пов'язаний з виробництвом та поширенням інформації про діяльність владних структур, політиків, державне управління та здійснення влади в суспільстві. Система політичної журналістики має допомагати громадянам вивчати державні питання, роз'яснювати альтернативні варіанти державної політики та сприяти формуванню обгрунтованої громадської думки.

Якщо коротко , журналісти - виступають як посередники між політикою та суспільством.

Коли з означеннями розібралися - переходимо до самого головного.

Проблематика Українських ЗМІ

Спочатку подивимося на таких гігантів як “ТСН”, «Новий», «Інтер», «СТБ», «ІСТV», усі вони намагаються “об’єктивно та швидко аналізувати ситуації”, і звичайно ж нічого доброго з такої поверхневості не виходить, через що ми часто бачимо маніпуляції , брехню та інші види дезінформації.

Приклад найменшої маніпуляції від ТСН:

І розбір даної маніпуляції:

І якщо ви думаєте “Ну це одиничний випадок”, я надаю Вам ще такі ж кейси і посилання на них:

І таких випадків сотні, якщо не тисячі.

Що не так з Телеграм Каналами?

Напевне кожен із нас стикався з Трухою , Страна_Юа і іншими відверто проросійськими та маніпулятивними каналами, але я хочу обговорити саме концепцію ТГ-новин.

Головна перевага а одночасно і недолік новин в Телеграм Каналах - їх оперативність. Написав - відразу відправив. Як наслідок - зазвичай неперевірена інформація , але швидко. Ідеально для поширення фейків та маніпуляцій.

Якщо Вам цікаво більше про ТГ новини та маніпуляції, ось цікава стаття: https://texty.org.ua/articles/107377/informacijna-telehram-smittyarka-dlya-2-miljoniv/

Концепція: Негри не люди

Дана концепція не має зовсім нічого спільного з справжніми думками автора статті, але я Вирішив на власному прикладі показати як працюють маніпулятивні заголовки, як приклад - заголовок даної статті.

Але насправді приведу декілька таких випадків:

Що ? Диверсанти ? Ліквідували ? У статті йдеться про навчання поблизу кордону. Ось іще приклад:

Однак у самому повідомленні немає жодної згадки про те, що шкільний автобус не возив дітей на навчання. Повідомляється тільки про те, що постачальник пального не виконав умови договору, за що прокуратура подала на нього до суду. Так сайти допустив власну оцінку і опублікував перекручену інформацію. І знову ж таки, такі випадки не поодинокі. Як приклад розслідування лише з рівненських регіональних ЗМІ , додаю посилання на сайт: https://horyn.info/posts/sobacha-pidstava-gore-matir-i-zloshhasne-perehrestya-yak-rivnenski-zmi-manipulyuvaly-u-zagolovkah/

Висновок:

Отже, Українські ЗМІ і досі залишаються необ’єктивними, поширюють пропаганду та маніпуляції і лише люди зможуть своїми силами підбирати справді неупереджену інформацію.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
М
Максим@i_hate_russians

136Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Перший раз у СпортЗалі

    Вітаю, у тебе з’явилося бажання піти у СпортЗал але не знаєш з чого почати? Тут я розповім про свій досвід, поради.....

    Теми цього довгочиту:

    Спорт

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Погоджуюсь,

нашому суспільству все ще бракує культури відміни, а відсутність інституту репутації, на жаль, залишає маніпулятивні та пропагандні твердження поза суспільною увагою

Вам також сподобається