Чорна п'ятниця та фондовий ринок: економіка, споживачі та акції

Спочатку термін «Чорна п’ятниця» використовувався для опису краху фондового ринку 1869 року, коли американські інвестори Джей Гулд і Джеймс Фіск спричинили фінансовий крах після невдалої спроби загнати ринок золота в кут .

Однак сучасна концепція Чорної п’ятниці виникла в 1940-х роках, щоб спонукати людей відвідувати магазини наступного дня після Дня подяки. Чорна п’ятниця, названа через схильність до дорожньо-транспортних пригод, згодом набула нового значення, оскільки компанії сподівалися зробити достатньо продажів, щоб зробити їх «у плюсі», або прибутковими, протягом року.

Однак лише у 1980-х рр. роздрібні торговці почали повільно використовувати цей день як маркетинговий інструмент, що завершилося його широким статусом найпопулярнішого дня покупок у році в 2000-х. Сьогодні Чорна п’ятниця – це більше, ніж просто американська традиція; він поширився приблизно на 20 інших країн, включаючи Мексику, Росію та Пакистан.

У поєднанні з Кіберпонеділком, понеділком після Дня подяки, який стимулює онлайн-продажі, деякі аналітики та ринкові коментатори вважають період покупок мірою економічного процвітання. Цей показник потім можна використовувати для прогнозування ефективності інших активів, наприклад акцій.

Вплив чорної п’ятниці

Маркетинговий трюк або корисний індикатор; який загальний вплив Чорної п'ятниці? Щоб відповісти, варто вивчити його вплив на роздрібні витрати та споживачів, економіку, а також результат (якщо такий є) на трейдерів і акції.

1) Роздрібні витрати та споживачі

Немає сумніву, що Чорна п’ятниця впливає на споживачів на витрати. У багатьох країнах ця подія рекламується як рідкісний шанс заощадити гроші на різноманітних продуктах, від ноутбуків до газонокосарок, а історичне висвітлення події в засобах масової інформації показувало тисняву в торгових точках, коли жадібні до вигідних умов гравці борються за угоди. У 2018 році дані Adobe Analytics показують, що в США було витрачено 6,22 мільярда доларів США, що на 23,6% більше, ніж у попередньому році. Крім того, у кожному барі Чорної п’ятниці обсяг роздрібних продажів був вищим, ніж у будь-який інший день.

2) Економічність

Більш дискусійним є вплив Чорної п'ятниці на економіку. Деякі стверджують на користь кейнсіанського ефекту витрат, що стимулює економічну активність , що вводить більше грошей в обіг і потенційно підтримує економіку. У той час, коли економіка США демонструє ознаки рецесії, споживчі витрати можна вітати. Але інші кажуть, що вплив події незначний, спостерігаються лише короткочасні ефекти. Частково це пов’язано з уроками попередніх років, коли багато роздрібних торговців спостерігали низькі показники продажів після закінчення дії знижок.

Однак, якщо магазини вирішать піти іншим шляхом і продовжити знижки, норма прибутку може знизитися, що потенційно означає скорочення персоналу та зростання безробіття. Побічні економічні наслідки цього можуть включати зменшення надходжень податку на прибуток і збільшення соціального навантаження, фактори, які викликають аргументи на користь того, що Чорна п’ятниця матиме чистий негативний економічний ефект.

3) Акції/фондові ринки

Вплив Чорної п’ятниці на фондові ринки та окремі акції також не так однозначний. Можливо, можна передбачити, що ряд роздрібних запасів може зрости, якщо очікування продажів виправдаються. І навпаки, несподівано слабкі продажі можуть свідчити про низьку довіру споживачів і крихку базову економіку, що дає трейдерам підстави для короткої позики. Але навіть якщо певна компанія має високі продажі, ці показники не впливають на її прибутковість чи загальний фінансовий стан, фактори, які трейдери повинні враховувати, вибираючи одну акцію над іншою.

Вивчення впливу попередніх чорних п’ятниць на фінансові ринки дає уявлення про тенденції, які трейдери можуть очікувати після цієї ключової дати в майбутньому.

Чорна п’ятниця та історія фондового ринку

У той час як історія Чорної п’ятниці починається з катастрофічного краху фондового ринку 1869 року, сучасна ітерація Чорної п’ятниці свідчить про те, що роздрібні акції сильно повертаються під час Чорної п’ятниці. Це можна спостерігати в індексі S&P 500 , де за десятирічний період часу дані Bloomberg показують 5% прибутку для роздрібних акцій порівняно із середніми 3% за період від одного тижня до Чорної п’ятниці та через тиждень після неї.

Періоди Чорної п'ятниці 2014-2018 обведені на графіку S&P 500 нижче. Однак, незважаючи на те, що такі дані свідчать про те, що акції роздрібної торгівлі показують хороші показники протягом цього періоду, тим, хто збирає акції, слід знати про нюанси між підсекторами роздрібної торгівлі, а також про ймовірність того, що онлайн-продажі заберуть бізнес у більш покладених на цегляних і мінометних акціях акцій. як додаткові фундаментальні фактори, які можуть рухати ринок.

Основні міркування під час торгівлі акціями в чорну п’ятницю

Після того, як трейдери оцінили ринок і відчули, що роздрібні торговці беруть лідерство в розпродажах у Чорну п’ятницю, є багато інших міркувань, які слід враховувати при торгівлі акціями в цей період.

  1. Ліквідність фондового ринку : торгівля у святкові дні може серйозно спотворити ліквідність, і Чорна п’ятниця не є винятком. З меншою кількістю трейдерів на столі ліквідність висихає, і потенціал для більших коливань може зрости – особливо, коли стоп-лосси запускаються автоматично, а позиції кидаються.

  2. Фундаментальні фактори : вони можуть дати підказки щодо того, як можуть розвиватися споживчі витрати, дозволяючи торговцям розглядати певні роздрібні запаси. Наприклад, нижчі ціни на бензин і високі показники зайнятості можуть свідчити про те, що споживацька спроможність і очікування компанії від продажів виправдаються. Однак, як згадувалося вище, важливо знати про цілу низку інших факторів, які можуть вплинути на ринок і затьмарити будь-які кроки, викликані настроями споживачів.

  3. Онлайн проти звичайних продажів: за останні роки звичайні роздрібні торговці поступилися своїм онлайн-конкурентам, і Кіберпонеділок загрожує отримати корону за загальним обсягом продажів. Щоб отримати вигоду з цього, можливо, варто стежити за такими акціями, як Amazon і Best Buy, які пропонують привабливі пропозиції онлайн-покупок під час свят.

  4. Прибутки зазвичай публікуються лише в січні. Трейдери також повинні пам’ятати, що результати діяльності компанії можуть бути не зовсім зрозумілими доти, доки прибутки не будуть оприлюднені для багатьох компаній у січні.

О котрій годині фондовий ринок закривається в чорну п’ятницю?

Фондовий ринок відкривається у Чорну п’ятницю, як зазвичай, о 9:30 за східним часом, але ринок закривається о 13:00. Ринок закритий на весь День подяки.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Форекс Бокс
Форекс Бокс@forexbox

3.6KПрочитань
8Автори
10Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається