Ціни на нафту зростають,- D. Kryvopust

Ціни на нафту підскочили на 4% після того, як США та Велика Британія розпочали удари в Ємені через нещодавні напади повстанців Хуси на кораблі в Червоному морі.

Ціна нафти Brent вперше цього року досягла 80 доларів за барель, оскільки підтримувані Іраном повстанці пообіцяли відповісти на військові дії західних держав.

Хоча ціна зросла, вона нижча від максимумів, досягнутих під час вторгнення Росії в Україну.

Але уряд Великої Британії розробив сценарії, згідно з якими подальші збої можуть вдарити по економіці.

BBC розуміє, що Міністерство фінансів змоделювало результати, включаючи зростання цін на сиру нафту більш ніж на 10 доларів за барель і зростання природного газу на 25%.

У п’ятницю Brent Crude – міжнародний орієнтир цін на нафту для більшої частини світу – досяг 80,71 долара за барель перед тим, як знизитися, тоді як ціна на нафту West Texas у США зросла на 2,79% до 74,03 долара.

Уряд Великої Британії стурбований тим, що триваючі атаки на судноплавство в Червоному морі можуть вплинути на економіку Великобританії, де зростання залишається нестабільним.

Вищі ціни на енергоносії ризикують розпалити інфляцію саме тоді, коли вона почала сповільнюватися. Тим часом вартість транспортування контейнерів на суднах підскочила, а це означає, що компанії можуть перекласти ці витрати на споживачів.

Прем’єр-міністр Ріші Сунак заявив, що атаки спричинили “серйозне порушення життєво важливого торговельного шляху та [вищі] ціни на товари”.

Але Саймон Френч, головний економіст Panmure Gordon, зазначив, що ціни на енергоносії все ще значно нижчі, ніж чотири місяці тому.

«На таких рівнях це справді є досить дезінфляційним ефектом для економіки Великобританії», — сказав він.

Він додав, що коли Банк Англії прийме наступне рішення щодо процентної ставки в лютому, ціни на нафту все ще будуть приблизно на 20% нижчими, ніж вони були восени.

Повстанці-хуси в Ємені посилили напади на комерційні судна з початку війни Ізраїлю та ХАМАС у жовтні. США заявили, що з середини листопада в Червоному морі було скоєно 27 атак.

Угруповання використовувало безпілотники та ракети проти іноземних суден, які транспортували вантажі через протоку Баб-ель-Мандаб – канал шириною 20 миль, який розділяє Еритрею та Джибуті з африканської сторони та Ємен на Аравійському півострові.

Кораблі зазвичай йдуть цим ключовим торговельним шляхом з півдня, щоб дістатися до єгипетського Суецького каналу далі на північ. Зараз багато компаній відправляють судна навколо мису Доброї Надії, маршрут, який додає щонайменше 10 днів подорожі.

У п’ятницю дані про судноплавство показали, що щонайменше чотири нафтові танкери змінили курс після нічних ударів США та Великої Британії.

Данський паливно-танкерний гігант Torm також заявив, що припинив дозвіл своєму флоту плавати через південну частину Червоного моря, тоді як Intertanko, на який припадає майже 70% усіх міжнародних нафтових, газових і хімічних танкерів, наразі закликає своїх членів уникати балів. аль-Мандаб прямо на кілька днів і вимкнути свої передавачі.

В даний час близько чверті світових морських контейнерів перенаправляються.

За даними Білого дому , близько 15% світової морської торгівлі проходить через Червоне море. Це включає 8% світового зерна, 12% морської нафти та 8% світового зрідженого природного газу.

Вінсент Клерк, виконавчий директор Maersk, судноплавного гіганта, сказав ВВС, що «значне порушення» світової торгівлі вже відчувається «аж до кінцевого споживача».

Декілька компаній заявили, що вони вже бачили або очікують наслідків:

  • Виробник автомобілів Stellantis використовує деякі рішення для авіаперевезень, щоб уникнути збоїв

  • Tesla призупинила виробництво більшості автомобілів на своєму заводі в Берліні

  • Volvo Cars наступного тижня призупинить виробництво на три дні на своєму заводі в Генті, Бельгія

  • Керівник Tesco попередив, що компанія «може завищити вартість деяких товарів»

  • Next сказав, що можуть виникнути затримки доставки

  • Ikea заявила, що це може вплинути на поставки

  • Компанія Danone заявила, що час доставки для її відправлень збільшився

Угруповання Хуті оголосило про свою підтримку ХАМАС і заявило, що атакує кораблі, що прямують до Ізраїлю, хоча неясно, чи всі кораблі, які зазнали нападу, справді прямували до Ізраїлю.

В результаті атак Maersk і кілька інших великих світових судноплавних компаній уникають ключового маршруту для глобальної торгівлі, оскільки вони надають пріоритет безпеці своїх екіпажів.

«У нас є кораблі, по яких стріляють. У нас є колеги, чиє життя під загрозою, коли це трапляється, і ми просто не можемо виправдовувати проходження через ці небезпечні зони такою, якою є ситуація зараз», — сказав пан Клерк.

Він сказав, що довший маршрут навколо Африки в короткостроковій перспективі витягує пропускну здатність глобальної системи судноплавства, додаючи до подорожі судна від семи днів до двох тижнів, а також коштуючи 1 мільйон доларів (783 000 фунтів стерлінгів) лише на паливо.

Тарифи на перевезення вантажів морем досягли рекордних значень під час пандемії. Відколи в регіоні почалися напади на судна, знову зросли ціни як на контейнерні перевезення, так і на товари.

Згідно з Drewry World Container Index, ціна за 40-футовий контейнер сягнула 3072 доларів 11 січня, до того, як США та Великобританія завдали ударів по об’єктах Хуті в Ємені.

У Бахрейні під час туру по Близькому Сходу цього тижня держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що додаткові витрати «перетворюються на підвищення цін для людей, від палива до ліків і їжі».

«І тому це справляє реальний вплив на людей у ​​всьому світі в їхньому повсякденному житті».

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.2KПрочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається