Прагнення Китаю щодо видобутку корисних копалин на дні океану

Автор: The Economist

По дну океану розкидані трильйони тон нікелю, міді, кобальту та марганцю. Компанії давно хочуть їх видобувати: ці "критичні мінерали" потрібні у величезних кількостях для електрифікації світової економіки та зменшення залежності від викопного палива. Але Міжнародна організація з морського дна (ISA), орган ООН, все ще з'ясовує, як регулювати видобуток корисних копалин. Деякі екологічні групи виступають за повну заборону. Прихильники і критики глибоководного видобутку обговорюють ці питання на засіданні ISA на Ямайці з 29 липня по 2 серпня. З понад 160 країн-учасниць мало хто зацікавлений у результатах зустрічі більше, ніж Китай.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, глобального прогнозиста, попит на найважливіші корисні копалини до 2040 року може зрости більш ніж удвічі порівняно з 2020 роком. Китай є головною причиною цього. Він виробляє більшість сонячних панелей, електромобілів та акумуляторів у світі, і всі вони потребують мінералів, про які йде мова. За даними Центру досліджень енергетики та чистого повітря, аналітичного центру у Фінляндії, минулого року на галузі чистої енергетики припало 40% зростання його ВВП. Але Китай змушений імпортувати багато критично важливих мінералів, які він використовує. Марганець надходить з Південної Африки, Габону та Австралії. Більшість кобальту надходить з Демократичної Республіки Конго. Нікель здебільшого надходить з Філіппін та Індонезії.

Ця залежність непокоїть китайських топ-посадовців. Вони побоюються, що поставки можуть бути перервані через політичні потрясіння або тиск з боку конкурентів, таких як Америка. Боротьба за найважливіші мінерали є "новим фронтом стратегічної конкуренції між світовими державами", як стверджує національна розвідувальна служба Китаю, яке підпорядковується Міністерству державної безпеки. Чиновники ставлять важливі метали на один щабель з сирою нафтою і природним газом за їхньою важливістю для майбутнього Китаю. Глибоководний видобуток обіцяє надійне постачання. І це відбуватиметься в міжнародних водах, поза межами суверенної влади інших країн. У 2016 році Сі Цзіньпін заявив, що його країна повинна прибрати до рук "приховані скарби" океану.

З цією метою Китай витратив роки на посилення впливу в цій зоні, яка має повноваження щодо морського дна в міжнародних водах відповідно до Конвенції ООН з морського права (UNCLOS). ISA значною мірою фінансується країнами-членами, а Китай дає їй більше грошей, ніж будь-який інший донор. У 2020 році він також надав ISA навчальну базу в Циндао, портовому місті на сході Китаю. На минулорічних засіданнях ISA деякі країни намагалися запровадити мораторій на глибоководний видобуток корисних копалин. Їм це не вдалося, значною мірою через тиск з боку Китаю. За словами Айзека Кардона з Фонду Карнегі за міжнародний мир, аналітичного центру у Вашингтоні, метою Пекіну є створення дозвільного режиму видобутку корисних копалин, який би не допускав втручання з боку інших країн.

Загалом ISA видала 31 ліцензію, що дозволяє власникам розвідувати корисні копалини з метою підготовки до комерційних операцій. Три китайські компанії - China Ocean Mineral r&d Association, China Minmetals і Beijing Pioneer Hi-Tech Development - володіють п'ятьма ліцензіями, що більше, ніж у будь-якої іншої країни. Їм не терпиться розпочати видобуток. Три китайські ліцензії охоплюють ділянки морського дна в зоні Кларіон-Кліппертон - регіоні у східній частині Тихого океану, який містить кількість критично важливих мінералів, приблизно еквівалентну всім земним запасам (див. карту). Дві інші знаходяться в західній частині Тихого океану та Індійському океані.

Компанії зазвичай видобувають корисні копалини для того, щоб заробити гроші, але у Китаю є й більші цілі. Візьміть хоча б China Minmetals, державного гіганта, який має ліцензію на розвідку близько 7,3 млн. гектарів океанського дна (площа, більша за Шрі-Ланку чи американський штат Західна Вірджинія). У березні на галузевій конференції в Пекіні її голова пообіцяв забезпечити постачання мінеральних ресурсів, щоб допомогти "омолодити китайську націю".

За його словами, китайські компанії повинні розширювати свою діяльність доти, доки їх "неможливо витіснити" з глобальних ланцюгів постачання.

Глибоководний видобуток передбачає відправку на морське дно великого робота, який піднімає грудочки металу, відомі як конкреції. Потім допоміжне судно всмоктує конкреції через трубу. Все це складно через погану видимість і високий тиск на дні моря. Китайська технологія не зовсім передова. Але вона наближається до цього. У липні команда з Шанхайського університету Цзяо Тун відправила тестового робота (на фото) на глибину нижче 4 000 метрів, щоб зібрати 200 кг матеріалу. Робот був здебільшого побудований з компонентів китайського виробництва, "розбиваючи міжнародні монополії", як стверджують китайські державні ЗМІ.

Якщо розпочнеться комерційний видобуток корисних копалин, китайські компанії цілком можуть стати лідерами в цій галузі, вважає Корі Комбс з консалтингової компанії Trivium. Китай може будувати кораблі та роботи швидше, ніж будь-яка інша країна. Його урядовці мають досвід надання гігантських субсидій галузям, що розвиваються. І, що найважливіше, його глибоководні шахтарі мають гігантський внутрішній ринок для багатств, які вони піднімають на поверхню.

Все це турбує екологічні групи. Глибоководне океанське дно підтримує тисячі унікальних видів, від мікробів до черв'яків і губок. Навіть за умови суворого регулювання та відповідальних операторів, гірничі роботи можуть завдати шкоди. Вони можуть вбити мігруючі організми, а шлейфи осаду, які вони створюють, можуть вбити ще більше. Крім того, китайські шахтарі не відзначаються відповідальністю навіть на суші, де їхню діяльність набагато легше контролювати.

Конкуренти Китаю теж неспокійні, і не лише заради губок. Одне з побоювань полягає в тому, що глибоководний видобуток корисних копалин може слугувати прикриттям для менш мирної діяльності. Дослідження глибоководних районів океану допоможуть китайським військово-морським підводним човнам у навігації (вони зможуть точніше використовувати сонар, якщо матимуть більше даних про температуру, солоність і течії). У 2021 році дослідницьке судно, надіслане China Minmetals, незрозумілим чином відхилилося від своєї зони розвідки. Воно провело п'ять днів у водах поблизу Гавайських островів, де Америка має великі військові бази.

Однак найбільше занепокоєння західних країн викликає питання про те, хто контролює ланцюжки поставок у галузі чистої енергетики. Китай вже має суттєву перевагу. Глибоководний видобуток може її закріпити. Америка, тим часом, не бере участі в обговоренні цього питання, оскільки вона не ратифікувала Конвенцію ООН з морського права (UNCLOS). У березні група відставних американських генералів і чиновників звернулася до Сенату з вимогою якнайшвидше ратифікувати UNCLOS. Вони заявили, що Китай "скористається нашою відсутністю".

Такі занепокоєння, однак, є благом для західних компаній, які наполягають на глибоководному видобутку корисних копалин. Однією з них є канадська компанія The Metals Company, яка сподівається подати заявку на отримання ліцензії на комерційний видобуток у цьому районі пізніше цього року. За словами засновника компанії Джерарда Баррона, сьогодні її тепло приймають у Вашингтоні.

"Люди вхопилися за той факт, що Китай збирається потенційно домінувати в цій галузі, - каже він. "Це дуже мотивуючий фактор".
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.4KПрочитань
1Автори
21Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається