Державні органи України мають знову задіяти механізм обміну зрадників на військовополонених, як 2022 року обміняли Медведчука на 215 наших героїв

Третій рік полону для тих, хто дав Україні можливість вистояти та отримати необхідне озброєння від країн-партнерів у перші місяці повномасштабного вторгнення росії. За два роки було обміняно невелику кількість захисників Маріуполя, а переважна більшість досі утримується у російському полоні, чекаючи на порятунок і з надією на те, що Україна бореться за них. Більше року не було обмінів бійців бригади “Азов”, яких у полоні за даними бригади перебуває понад 900. Наша громадська організація бореться за повернення поранених військовополонених під час теракту щоденно і шукає нові шляхи задля порятунку життів усіх захисників Маріуполя.

Важкопоранені бійці бригади “Азов” під час теракту в Оленівці

6 травня 2024 року за ініціативи нашої спільноти відбувся брифінг «Почесний полон довжиною в два роки: як врятувати бійців бригади „Азов“ з російського полону?», у якому взяли участь наші представниці Ганна Лобова та Марія Алєксєєвич, а також були запрошені представники ГО “Медійна ініціатива за права людини”. На цьому брифінгу ми змогли розповісти поточну ситуацію та те, що державні органи України мають зробити задля порятунку наших рідних і наголосили, ми готові брати в цьому участь. Ми розповіли раніше невідомі в публічному просторі деталі зустрічі з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком та очільником ГУР Кирилом Будановим. На зустрічі 9 січня цього року ми запитали у представників державних органів щодо обміну зрадників і колаборантів на наших рідних, яких росіяни хотіли вбити в ніч на 29 липня 2022 року. Керівник ОП запитав у родин, чи будемо ми згодні прийняти всі звинувачення від суспільства та міжнародної спільноти у випадку, якщо ці зрадники виявляться “цінними”. Ми, як родини військовополонених, на це погодились, адже теракт в Оленівці показав, що росіяни не дотримуються своїх домовленостей, а світова спільнота не реагує на російські воєнні злочини. Всі питання, які обговорювались на цій зустрічі, залишились в кабінеті Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, адже за понад 4 місяці ми не отримали жодних позитивних результатів.

Марія Алєксєєвич, Ганна Лобова та представники МІПЛ на брифінгу 6 травня 2024 року

У 2022 році, коли йшла мова про можливий обмін зрадника України Віктора Медведчука, державні органи неодноразово запевняли, що він нікому не потрібен і обміняти його, скоріше за все, не вдасться. Але вся Україна побачила 21 вересня 2022 року, що цей обмін стався і завдяки цьому ми змогли повернути додому 215 наших захисників.

Громадська організація “Спільнота Оленівки” звернулась до президента України, очільника ГУР, Офісу президента та до всіх державних органів, які беруть участь в процесі обмінів військовополоненими між Україною та росією, з вимогою обміняти зрадників і колаборантів (В’ячеслава Богуслаєва, Павла Лебедя, Нестора Шуфрича), а також московських попів на поранених під час теракту в Оленівці військовополонених і всіх захисників Маріуполя, які виходили з Азовсталі з 16 по 20 травня 2022 року.

Допис з відео Olenivka Community в Telegram

Ми вважаємо, що цей механізм необхідно використати у повній мірі, адже ці люди можуть бути цінними для росіян, але ми втрачаємо час, а найголовніше - полонені втрачають час. Обов’язок влади України - докласти максимум зусиль задля звільнення оборонців Маріуполя.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Марія Алєксєєвич
Марія Алєксєєвич@mariia.al

#FreeAzov

143Прочитань
1Автори
2Читачі
На Друкарні з 3 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається