Чи можливо обміняти бійців бригади Азов? Буданов на зустрічі з родинами поранених під час теракту в Оленівці заявив, що ні

26 липня троє дружин важкопоранених військовополонених під час теракту в Оленівці, які активно працюють у громадській організації “Спільнота Оленівки”, організували пресконференцію “Голос з полону. Врятуйте наших рідних”. Марія Алєксєєвич, Ганна Лобова та Анастасія Гондюл виступили зі зверненнями до президента України Володимира Зеленського, керівника Офісу президента Андрія Єрмака та очільника ГУР Кирила Буданова з проханнями обміняти їхніх чоловіків, які обороняли місто Маріуполь майже три місяці, виконали наказ командування та військово-політичного керівництва України вийти з Азовсталі в російський полон. Сергій Алєксєєвич, Олег Лобов та Артем Гондюл отримали поранення під час боїв за Маріуполь, а також були підірвані в Оленівці, де дивом вижили і отримали важкі поранення.

Ганна, Марія та Анастасія на пресконференції. Фото: Медіацентр Україна

Цього місяця, у липні, на телеграм-каналі, де публікують інформацію про військовополонених, шукали наші контакти. Ми, дружини, звʼязалися з адміном каналу і отримали інформацію, що є можливість поговорити з нашими чоловіками і що це станеться не раніше, ніж за два тижні. Довгоочікуваний дзвінок стався, за понад два роки ми побачили своїх чоловіків, змогли з ними поговорити. Після цього нам скинули відео записаних розмов, а також відео-звернення до президента України з проханнями скорішого обміну. Ці звернення ми показали на пресконференції та звернулися до влади України разом зі своїми чоловіками. 

Звернення Олега Лобова, Сергія Алєксєєвича та Артема Гондюла

Після пресконференції відбулась зустріч з Кирилом Будановим, на яку родини йшли з надією почути нову та важливу інформацію. Але зустріч була деконструктивною, а очільник ГУР озвучив настільки цинічні думки щодо обмінів Азовців, в тому числі поранених під час теракту в Оленівці, що ми, як дружини захисників України, які вже третій рік перебувають у російських тюрмах, не можемо більше мовчати. 

Найголовніше питання, з яким ми прийшли, це що було зроблено з часу нашої зустрічі у січні 2024 року, на якій був присутній також і керівник ОП Андрій Єрмак. На тій зустрічі ми наголошували про необхідність скорішого обміну тих, кого росіяни хотіли вбити в Оленівці. Кирило Буданов повідомив, що з того часу нічого зробити не вдалось. На питання, які конкректно кроки були зроблені, відповіді ми не отримали. Ми пропонували різні варіанти, для того, щоб активізувати обміни бійців бригади Азов, адже з останній обмін Азовців був ще 6 травня 2023 року. Наша громадська організація “Спільнота Оленівки” публічно виступила з ініціативою створити окрему переговорну групу щодо визволення з полону захиснисників Маріуполя, які виходили на наказом з Азовсталі у травні 2022 року. Ця переговорна група має складатися з тих людей, які домовлялися про цей вихід, адже їм тоді вдалося зробити так, щоб наші герої вийшли з Азовсталі живими. Крім цього, ми виступили ініціаторами обміну зрадників, колаборантів та попів московського патріархату на поранених під час теракту в Оленівці. Всі наші ініціативи були відкинуті на зустрічі Кирилом Будановим, він сказав, що Азов обміняти неможливо і що росіяни їх просто не хочуть віддавати. Вʼячеслав Богуслаєв, Нестор Шуфрич, Паша Мерседес - всіх цих людей ми перераховували неодноразово за останні місяці і просили обміняти їх, як це було зроблено з Віктором Медведчуком 21 вересня 2022 року. На зустрічі було озвучено, що ці люди нікому не потрібні в росії, хоча про Медведчука ми чули те саме у 2022 році.

Звернення родин поранених і загиблих військовополонених під час теракту в Оленівці

Хочу нагадати, що президент України Володимир Зеленський у 2022 році неодноразово казав, що обмінами захисників, які вийшли за наказом з Азовсталі, займається ГУР і що представники ГУРу мають показати результат. Результатів ми не бачимо, а на зустрічах завжди відчуваємо неповагу як до нас, так і до наших рідних, які обороняли Україну. Буданов озвучив, що він не виділяє нікого, ні поранених під час теракту, ні бійців бригади Азов, ні захисників, які обороняли Маріуполь. Незважаючи на те, що заявляв президент України. Фрагмент тексту з сайту Офісу президента:

«На переконання Президента, Головне управління розвідки виконало першу частину завдання щодо вивезення людей із заводу живими.

“На сьогодні є друга частина – повернути їх живими додому. Ця місія складається навіть не з двох цих кроків”, – констатував Глава держави.

За його словами, саме представники управління є тими фахівцями, які мають працювати над звільненням цих полонених, оскільки вони довели свій професіоналізм під час проведення низки важливих операцій.

“Тому я довіряю їм особисто, і ми чекаємо від них результату”, – сказав Володимир Зеленський і додав, що це завдання є непростим.»


Нам було неодноразово озвучено, що Україна забирає всіх, кого їй віддають. І серед них є зрадники, про яких вже було озвучено публічно, як нашою організацією, так і бійцем бригади “Азов” Владиславом Дутчаком “Доцентом” 28 липня 2024 року на Майдані Незалежності. Хочемо звернути увагу, що Святослав Паламар “Калина” назвав три вимоги до керівництва нашої країни, серед яких - обмінювати в першу чергу поранених військовополонених, в тому числі поранених під час теракту в Оленівці, а також, щоб бійці бригади Азов були в обмінах. Ми чекаємо реакції влади, чекаємо, яким буде наступний обмін, адже на зустрічі Кирило Буданов повідомив, що найближчим часом відбудеться обмін, але знову без бійців бригади Азов. 

Звернення “Калини” та “Доцента”

З нас досить подібних зустрічей, на яких все, що ми чуємо, це постійне “ми нікого не виділяємо”. Тепер ми, дружини важкопоранених військовополонених під час теракту в Оленівці, Марія Алєксєєвич, Анастасія Гондюл та Ганна Лобова вимагаємо публічних відповідей від президента України Володимира Зеленського, від керівника ОП Андрія Єрмака, від очільника ГУР Кирила Буданова на такі питання: 

  1. Якими були домовленості при виході з Азовсталі, чому тим, кому було гарантовано спасіння життів та здоровʼя, було гарантовано 3-4 місяці полону, вже третій рік перебувають в російських катівнях? 

  2. Чому в обмінах немає Азовців, в тому числі поранених під час теракту в Оленівці, та які конкретно кроки керівництво України робить задля їхнього повернення? 

  3. Чи справді Туреччина, Ізраїль, Швейцарія та Франція були долучені до процесу виходу з Азовсталі, як це було озвучено президентом України в травні 2022 року в одному зі своїх інтервʼю? Чому до цих країн досі за стільки часу не було звернень, щоб вони допомогли врятувати наших бійців з полону? Чому не залучалося більше країн, які б дійсно гарантували збереження життів Азовців та швидке повернення в Україну? 

  4. Чому на всю країну було озвучено, що гарантами виходу з Азовсталі виступають ООН та МКЧХ, хоча представники міжнародних організацій це вже неодноразово заперечили? 

  5. У заяві ГУР від 29 липня 2022 року йдеться: “Вибухи відбулись на території промзони в новозбудованому приміщенні, яке мало бути спеціально обладнано для утримання полонених, виведених з «Азовсталі». Обладнання будівлі закінчилось 2 дні тому, після чого в неї перевели частину утримуваних українських Захисників.”
    Чи знали заздалегідь представники ГУР та керівництва країни про те, що в Оленівці готувався теракт? Якщо ні, то як працює наша розвідка? Якщо так, то які кроки були зроблені, щоб цього не допустити, адже як заявляв президент України, що це публічні полонені і з ними нічого не має статися?  

Ми просимо журналістів задати ці питання, щоб відповіді почула вся країна. Ми не зупинимось і вимагаємо справедливості для наших чоловіків та всього маріупольського гарнізону!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Марія Алєксєєвич
Марія Алєксєєвич@mariia.al

640Прочитань
1Автори
5Читачі
На Друкарні з 3 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається