Чому люди, які брали участь в перемовинах про вихід з Азовсталі, не є учасниками переговорної групи щодо обміну військовополоненими?

“Спільнота Оленівки” продовжує збирати інформацію про те, хто займався перемовинами в Маріуполі про вихід в полон за наказом вищого військово-політичного керівництва України, якими були домовленості і чому вони не спрацювали. З публічних джерел та із зустрічей з державними органами нам давно відомо, що учасниками перемовин були Денис Прокопенко (командир бригади Азов), Дмитро Усов (секретар Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими) та Олександр Ковальов (народний депутат України). Ми ретельно ознайомилися з інтервʼю Олександра Ковальова на CNN, яке було опубліковане в травні 2023 року. 

З інтервʼю Олександра Ковальова ми звернули увагу на те, що він і раніше був присутній на перемовинах безпосередньо в Маріуполі. Він розповів, що перші перемовини, які мали стосуватися евакуації з заблокованої Азовсталі жінок, дітей, цивільних та важкопоранених військовослужбовців, відбулись 25 квітня 2022 року. Нам стало відомо, що у цьому також брали участь священники УПЦ МП. 

Евакуаційна місія на Азовсталь за участі священників УПЦ МП 

Протоієрей Вʼячеслав Яковенко, безпосередній учасник евакуаційної місії в Маріуполь, розповів на своєму ютуб-каналі, що зібралося 42 священника з різних областей України, які були готові їхати в місто, яке вже на той час майже повністю було зруйноване росіянами. Це був план українських спецслужб, щоб через священників витягнути з Азовсталі якомога більше людей. В першу чергу це діти, жінки, цивільні, які були заблоковані на заводі, а також важкопоранені військовослужбовці та тіла загиблих героїв. Перемовини йшли тяжко, і результаті них узгодили, що їдуть лише 10 священників, а всі інші залишаються у Запоріжжі. Разом зі священниками був автомобіль з переговорниками, 5 швидких, представники ДСНС, 6 пасажирських автобусів, в 4-х автобусах були пайки з харчовими наборами, в кожному по 5-6 тон, а в двох - медикаменти. Учасники місії роздавали харчові набори мешканцям Маріуполя, але росіяни заборонили це робити і тоді вони передавали пакети з їжею через вікна автобусів і на швидкості. Медикаменти планували віддати для поранених і хворих захисників Маріуполя і цивільних, але представник окупаційної військової комендатури наказав залишити автобуси з ліками на ніч. На ранок ліків вже не було. В результаті перемовин росіяни дозволили тільки одному священнику поїхати до Азовсталі - саме Вʼячеславу Яковенку, а всі інші мали залишитися у фільтраційному таборі. Як повідомив Вʼячеслав, головний переговорник знав його досить давно і особисто звернувся до нього з проханням поїхати до Азовсталі. 

Точка передачі цивільних була узгоджена, переговорна група зі священником були недалеко від прохідної Азовсталі, бійці бригади ”Азов” виводили цивільних з підвалів, але росіяни порушили режим тиші. Азовці відзняли відео, як вони виводили людей, але росіяни відпрацювали перед прохідною, де було узгоджено забрати цивільних. Перемовини після цього продовжились, але безуспішно. 

Скріншот з відео бригади “Азов”, коли росіяни порушили режим тиші

З інтервʼю іншого учасника переговорної групи відомо, що за день після цього, у вівторок зранку, поїхав до Азовсталі отець Віктор Іващук, але теж нічого не вдалося. Священники та переговорна група розуміли, що вони не зможуть добитися евакуації цивільних, поранених і навіть вбитих. Але пізніше перемовини відновилися і цивільних з Азовсталі евакуювали співробітники ООН та МКЧХ, це ми можемо бачити у тому ж відео бригади “Азов”, присвяченому евакуації цивільних.

Скріншот з відео бригади “Азов”


Протоієрей Сергій Ющик в одному з інтервʼю наголосив: 

“Можливо, наші 4 дні переговорів встановили певну довіру між сторонами. Ті, хто нас відправляв, сказали: «Ваша місія також мала певну мету».

Так, ми не досягли стовідсоткового результату. Але наших чотири дні — це чотири дні без боїв. Дійсно, вночі відбувалися бомбардування, однак удень не стріляли, бо наша переговорна група була там.

Маю на увазі не тільки священників, а всю групу. Чи це є досягнення? Хтось скаже, що ні, хтось — що так.”

Хто був керівником перемовин та евакуаційної місії? 

Напередодні гуманітарної поїздки в Маріуполь, а саме 22 квітня, митрополит УПЦ МП Онуфрій заявив, що вони готові піти хресною ходою до Азовсталі, аби врятувати цивільних, поранених військовослужбовців та забрати тіла загиблих. Сергій Ющик у своєму інтервʼю розповів, що це було оголошено саме таким чином і не могли публічно розповісти про те, що священники спільно зі спеслужбами України мали брати участь в цій “ході”. Ющик розповів, що у 2014 році він брав участь у телефонних перемовинах між “днр” та Міністерством оборони України з питання винесення тіл наших загиблих з Донецького аеропорту, тому коли йому запропонували цю поїздку - він не міг не погодитись. Також він розповідає, що до Маріуполя їхали представники вищих органів державної влади України, які і вели перемовини. Про кого саме йде мова - невідомо, однак Вʼячеслав Яковленко розповів, що був керівник цієї місії, як він його назвав “головний переговорник”, а далі “Іванич”.  На фото, які були опубліковані в інтервʼю Вʼячеслава Яковенка ми бачимо священників, представників ДСНС, а також Олександра Ковальова, який також брав участь і в перемовинах щодо виходу з Азовсталі. Ми можемо припустити, що “Іванич” - це саме народний депутат України, який пізніше домовлявся з російською стороною за погодженням Кирила Буданова щодо “евакуації” в полон військовослужбовців з Азовсталі. 

Скріншот з відео на ютуб-каналі Вʼячеслава Яковенка 

Щодо цієї гуманітаорної місії в Маріуполь Ковальов розповідає, що зіграв свою роль у звільненні цивільних, сказавши CNN, що він допоміг переконати «іншу сторону, що порятунок, перш за все, дітей, жінок і поранених, буде актом здорового глузду, актом гуманізму». Як повідомляв командир бригади “Азов” Денис Прокопенко, останній цивільний був евакуйований з Азовсталі 7 травня 2022 року. 

Після цього Ковальов повернувся до Маріуполя 9 травня, щоб продовжити перемовини, але тепер щодо евакуації військовослужбоаців. За його словами, цього разу переговори з обох сторін були активізовані. До цього моменту Буданов наполіг на присутності своїх представників і відправив разом з ним Дмитра Усова. Росіяни долучили до цього процесу генералів Алєксєєва і Зоріна. 

Скріншот з відео CNN, на якому присутні учасники переговорної групи про вихід з Азовсталі в полон українських військовослужбовців

«Вони вимагали допомоги, і ми робили все, щоб вони цю допомогу отримали. Побачивши, як вони пішли з «Азовсталі», я зрозумів, що наші зусилля не були марними», - так розповідає депутат про результати перемовин. Ковальов також якимось чином зміг потрапити до бійців 18 травня, зокрема в колонію в Оленівці. Разом з ним були представники МКЧХ, які туди потрапили вперше і востаннє. А через два місяці росіяни влаштували сплановане публічне вбивство та скалічення військовополонених в Оленівці. 

Олександр Ковальов у колонії №120, смт Оленівка 

Ковальов розповідав також і про те, що його роботу відзначив уряд. У листі до голови українського парламенту, який Ковальов надав CNN, очільник ГУР написав: «Ковальов надав важливу та неоціненну підтримку Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України. Депутат, ризикуючи власним життям і здоров’ям, був єдиним, хто супроводжував захисників Маріуполя та «Азовсталі» до місць ув’язнення… що саме по собі є великим вчинком».

Українські спецслужби мають задіяти тих самих переговорників, що і під час боїв в Маріуполі, задля спасіння життів українських військовополонених 

На зустрічі з Кирилом Будановим, яка відбулась в нас 26 липня, ми пропонували свою ідею створення окремої переговорної групи, яка має складатися з української сторони з тих людей, які домовлялися з росіянами в травні 2022 року. Адже цим людям вдалось вивести з заблокованої Азовсталі понад 2500 українських героїв, які відчайдушно відбивали ворога в Маріуполі майже три місяці. Очільник ГУР відмовився розповідати нам про те, хто саме брав в цьому участь, а також відповів, що створення такої переговорної групи неможливе, тому що росіяни не будуть обмінювати Азов, якщо в цьому буде брати участь командир бригади. До того ж, очільник ГУР нам повідомив, що росіяни за обмін Азовців не хочуть нічого, їх просто “неможливо обміняти”.

Якщо Кирило Буданов відзначив депутата Ковальова за участь в перемовинах про вихід з Азовсталі, а також і щодо того, що він перевіряв умови утримання наших бійців 18 травня 2022 року, то чому наразі Головне управління розвідки України не може задіяти його звʼязки з росіянами задля того, щоб він зміг організувати нову гуманітарну місію, але тепер вже не в Маріуполь, а в місця утримання Азовців та всіх військовополонених з Азовсталі? Чому ГУР не може очолити нову переговорну групу, в яку будуть входити Денис Прокопенко, Дмитро Усов та Олександр Ковальов, а також інші учасники перемовного процесу, якщо вони були? Дмитро Усов на зустрічах із нашою організацією неодноразо нам повторював, що обміняти захисників, які вийшли в полон з Азовсталі, це його особисте зобовʼязання. Ми вважаємо, що на офіційному рівні має бути закріплене таке зобовʼязання за усіма переговорниками, поки всі захисники, яким було віддано наказ, не повернуться додому живими. 

Скріншот з відео спілкування О.Ковальова з захисниками Маріуполя в Оленівці

Крім цього, ми неодноразово наголошували, що президент України в одному зі своїх інтервʼю розповідав, що домовлявся про вихід з Азовсталі з Туреччиною, Ізраїлем, Швейцарією та Францією. На наших зустрічах з Дмитром Усовим та Денисом Прокопенком ми запитували в них про міжнародну участь, про яку заявляв президент, і обидвоє відповіли нам, що нічого про це не знають. Якщо у виведенні з Азовсталі наших рідних брали участь треті країни - до них має звертатися президент особисто і просити їх про допомогу, адже ситуація із військовополоненими Азовцями, в тому числі пораненими під час теракту в Оленівці, катастрофічна. І рятувати їхні життя має влада України, а також учасники переговорної групи в травні 2022 року. 

Пресконференція за участі президента, очільника ГУР та учасниками перемовин про вихід з Азовсталі 

Для нас, як для родин військовослужбовців України, яким було віддано наказ вийти в полон, які утримуються в російському полоні вже третій рік, важливо дізнатися правду і ми вимагаємо відповідей на наші питання від влади України. “Спільнота Оленівки” хоче публічно обговорити з президентом, очільником ГУР та учасниками переговорної групи в Маріуполі деталі перемовин, які відбувались, чому наші рідні досі утримуються в російському полоні, хоча їм обіцяли швидкий обмін та гідні умови утримання, та створення нової переговорної групи для обміну захисників Маріуполя. Відповідні звернення від нашої громадської організації були надіслані 28 серпня.

Звернення “Спільноти Оленівки” до президента України Володимира Зеленського

У зверненні до президента України ми попросили його обговорити можливість проведення такого заходу з усіма спікерами, яких ми хочемо почути та задати їм власні питання, і повідомити нашу громадську організацію про прийняте рішення. Якщо така зустріч відбудеться, спікерами від нашої організації виступлять Марія Алєксєєвич, Ганна Лобова та Анастасія Гондюл - дружини важкопоранених під час теракту в Оленівці військовополонених оборонців Маріуполя. До того ж, ми запросимо і представників інших громадських організацій, родини військовополонених з різних підрозділів, які виходили за наказом з Азовсталі, а також родини загиблих військовослужбовців під час оборони Маріуполя та внаслідок масового вбивства в Оленівці, щоб вони могли поставити свої питання та почути відповіді, які ми не можемо отримати вже понад два роки.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Марія Алєксєєвич
Марія Алєксєєвич@mariia.al

637Прочитань
1Автори
5Читачі
На Друкарні з 3 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається