Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.
Публікація містить рекламні матеріали.

Глибинна аеророзвідка росіян

Автор: Запорізька Сіль

Поговоримо про "крила" і глибинну аеророзвідку противника.

В першу чергу поговоримо про ненависний Орлан-10. У 2013 році було очевидно, що росія активно озброюється і переозброюється. Минуло 5 років від вторгнення в Грузію і росіяни очевидно багато чого врахували. Саме в тому 2013 році на озброєння російської армії прийняли безпілотний комплекс літакового типу Орлан-10.

Це багатоцільовий літак, який може вести розвідку, коригування вогню, нести на собі портативні РЕБ і ретранслятори зв'язку. Зараз в росіян існує цілий ряд апаратів, які вони використовують поряд з Орланом: різні модифікації SuperCam, а також Zala.

Зображення
Орлан-10

Під час вторгнення в Україну 2014 року путін відверто глузував з усіх, розповідаючи про те, що російські війська та колаборанти на Донбасі могли купити все у військторзі. Багато хто у світі волів закрити на все очі й повірити в ці казки.

Хоча одним з матеріальних доказів російського вторгнення, рішення про яке приймалося в Кремлі, є використання, в тому числі новітніх на той час Орланів проти української армії та добровольчих батальйонів, які стали на захист держави.

Ще тоді у 2014 році, були випадки збиття Орланів над Україною. Знаючи приблизний стан нашої армії тоді, сьогодні стає зрозуміло, наскільки серйозну технологічну перевагу на той час вони давали росіянам під час проведення операцій на нашій території.

Зображення

Апаратами керували кадрові російські військові, а не "шахтарі з народної міліції", як переконували російські пропагандисти. Інакше і бути не могло. Використання такого типу БПЛА потребує серйозної підготовки та навчання.

З 2014 року апарати регулярно падали й з технічних причин. Інформація, яка містилася на бортовій апаратурі, підтверджувала, що вони систематично проводили розвідку української території. Мабуть, шахтарі в шахтах не вугілля добували, а навчалися бути операторами БПЛА.

Як уже було сказано, Орлан — це не лише розвідник з опцією фотольоту. До трьох таких БПЛАв входить до комплексу Лєєр-3, який займається придушенням GSM сигналу в зоні відповідальності. Теж розроблений в Петербурзі, як і Орлан.

Лєєри так само з 2014 року працювали проти України й тут теж мова про кадрових російських військових. Орлани активно використовуються під час повномасштабної війни й періодично їх або збивають або захоплюють. Як під час Харківського наступу.

Іноді з апаратів глузують. З одного дістали звичайну камеру Canon, а в іншому знайшли пляшку замість бензобака. Може це й кумедно, але це не є підставою не сприймати цю техніку серйозно. Вона приносить проблеми. Зокрема коригує артилерійський вогонь.

Зображення

Власне під час нашої роботи на Токмацькому напрямку, ми завжди виходили з того, що в нас над головою висять в основному три моделі "крил" противника. Орлани (можливо крім 10-ї моделі, 30-та), Zala та SuperCam (існує з десяток версій). Ударний Zala-Ланцет десь також чатував.

Росіяни кажуть, що Орлан-30 не обладнаний для нічної роботи. Орлани запускаються з катапульти й садяться за допомогою парашута.

Одна з модифікацій апарата використовується одночасно як РЕБ і РЕР. Заявлена відстань придушування зв'язку - 5 кілометрів. Крім того, за його допомогою російські загарбники намагаються вираховувати джерела радіовипромінювання і їх координати.

Зображення
Орлан в специфікації РЕБ та РЕР

Орлани працюють на бензиновому двигуні. Можу припустити, що це дозволяє іноді здійснювати теплове наведення на них, використовуючи переносні ЗРК. Так чи ні, але іноді розрахунки ПЗРК збивають ці апарати.

Загалом Орлани, як і дрони Zala та SuperCam (залежно від моделі) можуть літати на висоті до 5 км. Іноді можна зустріти інформацію, що Орлан може підійматися до 6 км.

З тактикою застосування все більш-менш ясно. Росіяни піднімають ці апарати в повітря для розвідки цілей, спостереження, коригування вогню, збору відомостей на нашій території. Кількість апаратів дозволяє постійно покривати фронт і виконувати завдання в нашому тилу.

Орлан — масовий продукт (кажуть, до лютого 2022 було близько 1 тисячі апаратів). Не сумніваюсь, що виробництво весь час тривало. Росіяни постійно ведуть розробку, вдосконалення і виробництво бортів. Є потреби війни, а також експорт ніхто не скасовував.

І тут починається цікаве. Створити аеродинамічний корпус вони можуть без проблем. Є великий досвід. В Україні теж все для цього є. Але є питання щодо начинки. Камери, навігація, зв'язок, двигуни тощо. Це вимагає західних комплектуючих.

Наприклад, SuperCum s350 або s450, доволі великі апарати, які мають варіативне корисне навантаження, повинні мати якісні камери для виконання своєї як цивільної, так і військової функції. Раніше вони були задумані як фотольоти.

Принаймні до лютого 2022 росіяни закуповували компоненти для Орланів у США, Японії, Китаї. Є повідомлення про електроніку з Німеччини, Данії, Франції, Ізраїлю, Швейцарії тощо.

Зображення

Після запровадження санкцій росіяни налагодили обхідні маршрути закупівлі комплектуючих. Тому електроніка із заходу продовжує надходити в росію.

Не так давно в Німеччині затримали одного підприємця за те, що продавав росіянам двигуни та інші деталі для БПЛА «Орлан-10». 120 двигунів у компанії вилучили. Це лише один приклад того, як росіяни отримують західні компоненти для своєї зброї.

Саме "начинка" робить ці штуки ефективними. Саме вона робить їх смертоносними. Всі ці двигуни, камери, модулі, антени, ПЗ і так далі. Щоб система працювала, потрібна електроніка, а корпуси росіяни зроблять стільки скільки треба.

Орлан розрахований серед іншого на дальні польоти в автономному режимі на сотні кілометрів. Оператор прокладає і завантажує маршрут. Апарат літає, знімає і приносить назад готовий матеріал, який загарбники використовують, скажімо, для ракетних ударів.

Росіяни роками працювали над тим, щоб забезпечити Орлан модулем захисту навігаційного сигналу. Так народився пристрій "Комета", який довго вдосконалювали і працювали над його компактністю. Зрештою, тепер він настільки малий, що легко встановлюється на БПЛА.

Є різні модифікації цієї "антенної решітки". На безпілотники вставляється "Комета-М". Її задача – не дозволити нашому РЕБу заглушити навігаційний сигнал дрона, щоб збити його з курсу. Якщо я правильно розумію, завдяки цьому і можлива робота Орлана в глибокому і не дуже тилу.

У відкритих джерелах я зустрічав інформацію про те, що такі решітки ставляться навіть на КАБи, які також використовують супутникову навігацію для враження наших цілей. Звісно ж, "Комета" виробляється за допомогою західних компонентів, зокрема від американських виробників.

Якщо вони встановлюються на КАБи, то очевидно, що ця історія насправді масова. Як і поставки західних комплектуючих для цього. Крім того, закономірно, що ними (або якоюсь із модифікацій) оснащують крилаті та балістичні ракети, а в разі потреби й "шахеди".

Тому, якщо боєприпас наводиться зокрема за допомогою супутникової навігації, то наш РЕБ так само намагається збити ракети із заданого курсу, що призводить до того, що вони не влучають в ціль. "Комета" захищає від цього й ускладнює для нас цей процес.

Отже, ми протистоїмо армії вторгнення, яка має на озброєнні систему, до складу якої входять зокрема Орлани. Це так само купа різних організмів. Дивізій, бригад, полків тощо. На різних рівнях вони мають ці БПЛА на озброєнні та застосовують їх.

Отож, в нас над головою постійно висить купа безпілотників, які працюють в інтересах різних підрозділів, полюють на нас, нашу техніку, особовий склад, логістику, на авіацію на наших аеродромах тощо. Також виконують більш довгострокові завдання.

Все це нашпиговане західними компонентами, які продовжують різними шляхами надходити до рф. І я не бачу з цього приводу жодних істерик від тих людей, які кричать про те, що допомога Україні "продовжує війну". Насправді її продовжує допомога росіянам.

З цього всього є кілька уроків для нас. В нас вже пішов лік на сотні компаній, які займаються створенням різного типу безпілотників. Креатив — це добре, але все ще в нас нема "штатного" масового рішення, яке було б не ідеальне, але робоче. Справді масового.

Наші розробники часто економлять на якісних системах зв'язку і захисту. Це дорого, я розумію. Але вибір тут невеликий. Треба купувати дорого за кордоном або створювати власне. Це ж серед іншого бізнес і доводиться думати про ціну системи, щоб її придбали.

Альтернативи нема. Якщо ми хочемо мати апарати, які так само можуть залітати автономно на сотні кілометрів у ворожий тил. Це потребує ресурсу і якісних комплектуючих.

Економити на "начинці" нема сенсу. Ми маємо справу із ворогом, який більший фізично і ресурсно. Тому нам треба і якість і кількість. Масове рішення має бути відповідним чином захищене, щоб мати змогу працювати під РЕБом і загалом в складних умовах.

Креатив (гаражний і не дуже) – це круто. Не маю нічого проти. Але тільки цим ми не виграємо. Мають бути штатні рішення у достатній кількості. Не лише борти, системи управління тощо, але й боєприпаси, системи їх скидання тощо.

Мене критикували за критику нашого "Антонова", який наскільки розумію, не поставив на озброєння ЗСУ жодного виробу. Але все одно хочеться передати їм вітання. Є над чим подумати. Ну і думаю, що як тільки якийсь виріб сертифікують, то будуть кричати про це з кожної праски.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
In_Factum
In_Factum@infactum

24.9KПрочитань
2Автори
77Читачі
На Друкарні з 16 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається