До взяття Бастільї

Стаття була написана до дати взяття Бастільї — 14 липня


Сьогодні досить символічна дата. Французька республіка святкує "День взяття Бастилії" — день повстання проти "свавільного абсолютизму". 

Бастилія була побудована у XIV ст. і довгий час використовувалася як політична в'язниця, але у 1789 році вона втратила цю роль і там сиділо 7 кримінальників. В той час її охороняла старі ветерани і швейцарська гвардія. Очолював охорону маркіз Делоне.

Повстанці прагнули отримати порох і зброю. Вони відправили делегації для перемовин, але отримали відмову. Тоді деякі повстанці відкрили мост і ринулися у форт, але були розбиті солдатами, які діяли згідно інструкцій.

Згодом до штурму приєдналися гвардійці і гармати. Штурм тривав 6 годин, Делоне не отримав чітких наказів,тому не відрив вогонь по бунтівникам, бо не хотів кровопролиття.

Комендант потім погодився на здачу в обмін на те,що повстанці збережуть життя вартовим. Проте осаждаючі не дотримали свого слова і підступно вбили відразу частину гарнізону, 6 старих ветеранів та коменданта, який так і не доїхав до Ратуші.


М'який Людовик XVI у відповідь відізвав війська із столиці, адже не хотів кривавої бані. Через три дня він відвідав бунтівну Ратушу, оскільки пробував помиритися із бунтівниками, тим самим залишив без покарання винних і легалізував вбивство чесних солдатів.

Спроба домовитися лише відкрила дорогу в пекло. На жаль в скрутний час негідники через відсутність власних моральних переконань мають перевагу.

Ця подія ввійшли в республіканську міфологію як вираження справедливого незадоволення народу проти "тиранічної" влади короля. Відтоді ліві та республіканці надали цій події саркального значення. А для правих революція була стала трагедією, коли історія повернула в неправильному напрямку. Власне консерватизм і народжувалося як відповідь на подальше революційне безчинство у Франції. 


Ханна Арендт якось вірно зауважила,що різницею між французькою революцією і американською був різний головний мотивв. Американці прагнули свободи, а французи — рівності. Цим і можна пояснити гільйотини, якими потім рубатимуть голови усім цим "неправильним особам".

Авторство за Королівською Правицею.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
[☧] Ангарта
[☧] Ангарта@Angharta

347Прочитань
1Автори
28Читачі
На Друкарні з 14 липня

Більше від автора

  • Фракції Бога в Державі

    Будь-яка система, що претендує на стабільність і легітимність, питання джерела влади, завжди стоїть на передньому плані. Монархія, як система правління, що будується на сакральних засадах, та природній упорядкованості, відкидаючи систему лівих.

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • Про неофевдалізм та провансальство

    Держава гієрархічна, а себто єдиновірна за першопочатковою метафізикою державної сутности, закладеної у чітковизначеній теоретиці ще за Платона, може виявлятися повномірно лише за февдального устрою.

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • Мобільність абсолютистичних структур

    У глибинах існування політичних систем виникає питання: що дозволяє державі зберігати мобільність і здатність до змін, коли все навколо схиляється до застою?

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається