Конфліктологи очікують тривалої війни між Росією та Україною. Треба доставляти зброю, продумувати переговори і сподіватися, що малі двері дипломатії відчиняться – але до миру ще далеко.

«Спокою вже давно немає» – така гнітюча назва майже 150-сторінкового звіту. Аналіз склали відомі експерти з дослідження миру. І намалюйте протверезну картину, дивлячись на війну Росії проти України: «Згідно з усім, що ми знаємо в дослідженнях про міждержавні війни та про те, як ця війна йде, миру в найближчому майбутньому не видно».

Такий аналіз дослідниці франкфуртського конфлікту Ніколь Дейтельхофф. Тому що Росія-агресор не відступає від своїх цілей. Експерти, які щороку разом складають звіт, категорично не погоджуються з тими, хто закликає припинити поставки зброї в Україну.

Росія може загрожувати іншим країнам

Натомість вони попереджають: «Згідно з нашим поточним рівнем знань, припинення військової підтримки України на користь негайних мирних переговорів, до чого іноді закликають у відкритих листах, маніфестах, а іноді й на демонстраціях — а нещодавно була ще одна — не принесе міцний мир».

Бо тоді – погоджуються дослідники – Україна програла б війну, Росія контролювала б всю Україну – з усіма відомими методами тортур, сексуального насильства, викрадення людей і навіть убивств. І більше того: тоді Росія, можливо, погрожуватиме іншим європейським країнам.

Рекомендація: продовжити поставки зброї

Тому федеральному уряду рекомендовано продовжити поставки зброї в Україну. Але на цьому не варто зупинятися. Навіть якщо мирні переговори зараз не є реалістичним варіантом, їх слід розглянути та спланувати. На той далекий день, коли прийде час.

Дослідник проблем миру Дейтельхофф робить конкретні пропозиції, як-от об’єднання держав і відповідних осіб у міжнародну контактну групу та, у співпраці з урядами-однодумцями, окреслення можливих питань для переговорів та обговорення можливих рішень.

Підтримуйте зв'язок із Кремлем

Хто міг би колись домовитися, як і з ким? Ось у чому питання. Але навіть сьогодні федеральний уряд має певним чином підтримувати зв’язок із відповідальними особами в Кремлі, – це один заклик. За словами експерта, такі переговори й надалі ведуться таємно. За словами Дейтельгофа, справа не в тому, щоб без потреби залицятися до Путіна: «В основному, мова йде про те, щоб з’ясувати, чи відбувається десь пом’якшення, чи відкриваються десь маленькі дверцята».

Ймовірно, мине багато часу, перш ніж такі двері дійсно відкриються для переговорів. Тому для експерта з питань безпеки з Гамбурга Урсули Шредер надзвичайно важливо, щоб політики доносили людям це ще зрозуміліше.

що ми будемо мати справу з довгою війною, що німецький народ повинен пристосуватися до того факту, що тут потрібно витрачати ресурси, які є великими, які можуть бути навіть дуже великими, і що ця ситуація може не закінчиться до наступного літа.

Це гіркий висновок дослідження миру - яке, мабуть, ще довго змушене буде говорити про війну.

За матеріалами ARD Berlin

Матеріал підготував канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.3KПрочитань
4Автори
269Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається