1

Платформи: NES, SNES, GBC, iOS, Android, Switch

Прайс: $3-6

Жанр: JRPG

Час: 6-8 годин

Оцінка: 12/10 як першій грі в жанрі, 4-5/10 для нового гравця


Починаю розповідати про свою найулюбленішу серію ігор – Dragon Quest. І почну з самого початку – з самої першої частини, що побачила світ аж в 1986 році. Це прям супер-мега класика, але чи варто грати в неї сьогодні? Наскільки гра застаріла? Яку версію обрати для гри? Давайте розбиратися!


Сюжет та світ

В грі дуже простий сюжет: злий злодій Драгонлорд вкрав принцесу, сферу світла, і тепер насилає на весь світ лихо та монстрів. А ми граємо за нащадка легендарного героя, якому король дає завдання перемогти злодія та врятувати світ. Після цього ми відправляємося в пригоду щоб дістатися до замку Драгонлорда і виконати нашу задачу.

Нам з самого початку кажуть, що герой — георой
Нам з самого початку кажуть, що герой — георой

Сюжет на 100% лінійний. Тут ще нема сайдквестів, додаткових босів, якихсь мініігор чи чогось такого. Є декілька напівсекретних предметів, які можна пропустити (наприклад, найкраща броня в грі), але не більше.

Замок Драгонлорда ми можемо побачити з перших хвилин гри, але дістатися до нього не так вже й просто. NPC в різних містах світу дають нам цінну інформацію як знайти той чи інший квестовий ітем. І нам треба уважно читати що і де знаходиться і використовувати ці підказки. Нічого прям супер-складного, але навіть сучасні JRPG не завжди можуть похвалитися такою структурою, без кінца та кишки.


Графон та саунд

Dragon Quest 1 застарілий, але навіть в першій частині є неймовірний СТИЛЬ. Бо монстрів і дизайн цієї гри (як і всих інших ігр серії) робив сам Акіра Торіяма. Так, це той самий чел, що зробив культовий Dragon Ball.

Графон оригіналу
Графон оригіналу

В плані графону найкраща версія у нас на SNES. Бо версія на NES дуже застаріла із-за обмежень консолі, а версія на мобілки та свіча має якийсь кончений перемальований мобілкостиль.

Версія на свіча
Версія на свіча

Саунд в грі також неймовірний. Всі треки писав Коічі Сугіяма – легендарний композитор, який дасть натхнення багатьом легендам JRPG, як, наприклад, Нобуо Уематсу (файнал фентезі). Треки гри будуть повторюватись та міксуватися в десятках інших ігор франшизи і по ним будуть закатувати величезні оркестрові концерти. Коротше музичка легендарна. Знов, звісно ж, на NES треки не такі яскраві через обмеження консолі, але в SNES версії та інших саунд звучить дуже круто.


Геймплей

В нас по суті є 2 складових геймплею: експлорінг, розмови з NPC та пошук необхідних квестових ітемів, та бійки з ворогами і гріндан.

Експлорінг

Для просування по грі нам доведеться не просто йти від точки А до точки Б, а думати, що ми робимо. В нас буквально є опенворд, де ми можемо йти куди захочемо! Але фактично нам дадуть пезди дуже сильні монстри, якщо сунемося не туди.

До оригінальної гри був цілий мануал з мапою світу
До оригінальної гри був цілий мануал з мапою світу

Тож бігаємо від міста до міста, спілкуємося з усіма NPC та здобуваємо потрібні речі. Теоретично, ми з самого початку можемо добігти до острівця з замком Драгонлорду, але потрапити туди не зможемо, бо перед нами буде річка без мосту. І нам треба найти квестовий ітем щоб створити цей мост.

NPC підкажуть нам, де знайти магічні ключі, що відкривають двері у локаціях по всьому світові. Де лежить легендарна броня. Як перемогти складного боса чи знайти квестовий ітем. Тож якщо просто тупо бігти вперед і ігнорувати діалоги – нікуди не просунемося.

Корисна підказка
Корисна підказка

Експлорінг тут потрібен для проходження гри і являється ключовою складовою, а не просто зведений до збору 100500 непотрібних коллектиблів. І це дивує, що в такій старій грі геймплей виявляється досить цікавим і зовсім не тупим та базовим.

Бойовка та прокачка

Грали колись в JRPG з покроковою бойовою системою? От Dragon Quest була найпершою і майже всі ігри орієнтувались саме на неї.

В першому драгонквесті бойова система дуже проста. Коли ми бігаємо по карті світу чи по данжу, періодично можемо спіймати рандом енкаунтер і починається бійка. В бійці можемо атакувати, захищатись, використати магію чи ітем або втекти. Лупцюємо монстра поки він не помре, отримуємо експу та гроші.

Меню бійки. Анімацій тут ще нема :)
Меню бійки. Анімацій тут ще нема :)

Керуємо лише одним героєм та б’ємося з ворогами 1 на 1. Тут ще нема патімемберів, або бійок з багатьма ворогами. Все дуже просто і базово.

Отримавши достатньо експи – прокачуємо левел. Отримаємо + до статів, стаємо сильніше, та на деяких левелах вивчаємо магію. Ну а за гроші купуємо нову зброю, броню та всілякі хілки чи інші предмети.

Якщо зайти занадто далеко без прокачки — можна отримати ваншота, особливо в NES-версії.
Якщо зайти занадто далеко без прокачки — можна отримати ваншота, особливо в NES-версії.

Гра дуже гріндова. Але в версії починаючи зі SNES її трошки підбалансували і вороги стали давати набагато більше експи та грошей. Тим не менш, гріндити доведеться, бо без прокачки та нового еквіпу ми просто не зможемо перемогти ворогів на нових локаціях, які стають суттєво сильніше. Що там казати: перші 15 хвилин гри нам доведеться бігати навколо стартового замку щоб прокачати 3-4 левели та купити кращу зброю і броню, бо без цього ми просто не зможемо дійти до наступного міста.


Версії

В яку версію гри грати?

У нас є:

  • Версія на NES, найперша, з лютим грінданом та найскладніша. І з найгіршим графоном.

  • Версія на SNES, з найкращим графоном та збалансована під менший гріндан.

  • Версія на GBC

  • Версія на андройда та айфона, що по суті – порт SNES версії, але з дуже неприємним мобілковим графоном, що псує весь стиль.

  • Версія на свіча, що є ПОРТОМ МОБІЛЬНОГО ПОРТУ.  

    Графон SNES-версії найприємніший
    Графон SNES-версії найприємніший

Фактично, версія на SNES – найкраща у всіх відношеннях. Але доведеться налаштовувати емулятор та скачувати ром з перекладом на англійську (бо в оригіналі є лише японська версія). Це невеличкий але все ж таки гемор, особливо для людини, що ніколи таким не займалася. Але є і ще один величезний плюс: на емулі можна прискорити гру і тим самим знизити час на гріндан.

Якщо ліньки паритися з емулятором – беріть версію на мобілки. Це таж сама гра, що й на свіча, але на декілька баксів дешевша. Ну і якщо ви хітрожопій богач та хочете грати на свічв – можете брати цю версію. Але це таж сама гра з мобілки, тіки дорожча і на консолі.  

Але все одно дуже рекомендую саме версію для SNES.


Вердикт

Гра наврядче сподобається людям, що ніколи не грали в JRPG. Вона досить простенька, тут багато гріндану і нема сайд-контенту. Ця гра буде цікава скоріш хардкорним фанатам JRPG та драгонквесту, котрим буде цікаво, з чого все почалося. Але від неї у вас не буде «вау-ефекту», ви просто пограєте в базову гру, непогано проведете час, але не більше.

Тож рекомендую першу частину Dragon Quest тіки лютим фанатам JRPG або любителям історії.

9
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кежулам вхід заборонено
Кежулам вхід заборонено@nocasuls

Найкращий канал про ігри

2.4KПрочитань
16Автори
70Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається