Друзі Путіна допомагають Росії змінити світовий порядок, який керується США — Bloomberg

Зміст

Нафта і зброя штовхають деякі країни в обійми Росії, але майже всі союзники Путіна підтримують мету вийти з-під парасольки США.

Володимир Путін завершує поїздку до Китаю, де його теплі зв'язки з президентом Сі Цзіньпіном призвели до бурхливого розвитку торгівлі та посилення координації у сфері оборони. Пройшло більше двох років з моменту початку його вторгнення в Україну в лютому 2022 року, і це зовсім не схоже на спроби США та їхніх союзників із «Великої сімки» ізолювати російського лідера.

Вони ввели масштабні санкції, заморозили закордонні активи Росії та виключили великих російських кредиторів із системи фінансових повідомлень SWIFT. Через рік Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна за звинуваченням у військових злочинах. Здавалося, що Москва загнана в кут.

CHINA-RUSSIA-DIPLOMACY
Сі Цзіньпін, ліворуч, з Володимиром Путіним після переговорів у Пекіні 16 травня

Обійми Китаю відбивають мережу інших держав, які утримують Росію від статусу ізгоя. Багато хто приєднується до Москви, щоб підтримати спільні інтереси на самітах, таких як «Велика двадцятка», та конкурувати із західними державами у таких клубах, як БРІКС. Деякі керуються прагматичними особистими інтересами, приділяючи особливу увагу енергетичним, торговим чи економічним міркуванням. На думку інших, в основі Антанти лежить військова співпраця та озброєння. Найчастіше вони поділяють спільні погляди з Росієюбажання замінити світовий порядок, що склався після Холодної війни і очолюваний США.

Китай

Що отримує Росія:

Китай був дипломатичним та економічним рятувальним колом для Москви. Росія купує електроніку, промислове обладнання та автомобілі, одночасно продаючи своєму азіатському сусідові нафту та газ, навіть якщо зі знижкою порівняно з тим, що вона колись заробляла від постачання до Європи. Двостороння торгівля досягла рекордних 240 мільярдів доларів у 2023 році. Але вона має потужного партнера, який розділяє мету Кремля — кинути виклик порядку, очолюваному США, і виключити альянси, очолювані Вашингтоном, з того, що вони вважають своєю сферою впливу, і яку Москва може цінувати найбільше.

Що отримує Китай:

Пекін теж насолоджується тим, що на його боці знаходиться ще одна потужна авторитарна держава, оскільки прагне змінити міжнародний порядок. Росія та Китай дедалі активніше координують свої позиції у Раді Безпеки ООН, де обидві країни мають право вето, і виступили проти США. Військова співпраця поглиблюється, і Росія продала Китаю деякі зі своїх передових систем озброєння. Перемога Росії в Україні послабить вплив США, оскільки Китай обмірковує свої амбіції щодо Тайваню, який він називає своїм.

Путін та Сі п’ють чай як старі друзі

Саудівська Аравія

Що отримує Росія:

Перш за все Росія допомагає формувати світовий ринок нафти і максимізувати найважливіші доходи Кремля через альянс країн-виробників нафти ОПЕК+, в якому домінують обидві країни. Саудівська Аравія зробила все можливе, аби не засудити Росію після початку війни. Путін також відвідав Королівство в грудні, здійснивши рідкісну поїздку за кордон, яка продемонструвала, що його, як і раніше, чекають у деяких частинах земної кулі.

Що отримує Саудівська Аравія:

Крім партнерства ОПЕК+, Саудівська Аравія за допомогою Росії уникнула статусу ізгоя. Путін був одним із небагатьох лідерів, які обійняли наслідного принца Мухаммеда бен Салмана з посмішкою і дали п'ять на саміті «Великої двадцятки» у 2018 році, через два місяці після того, як агенти з його країни вбили оглядача Washington Post Джамаля Хашоггі. Президент США Джо Байден з того часу змінив курс на свою обіцянку ізолювати Ер-Ріяд через вбивство Хашоггі і спробував зміцнити союз двох країн. Але оскільки зовнішня політика Саудівської Аравії стає дедалі транзакційнішою і визначається економічними інтересами, зв'язки з Москвою, швидше за все, лише поглиблюватимуться.

SAUDI-RUSSIA-POLITICS-DIPLOMACY
Володимир Путін і Мухаммед бін Салман в Ер-Ріяді 6 грудня. Фотограф: ОЛЕКСІЙ НІКОЛЬСЬКИЙ/AFP

Туреччина

Що отримує Росія:

Путін жонглює геополітичним суперництвом із президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом у таких місцях, як Сирія, Лівія та Кавказький регіон, одночасно сприяючи торгівлі на третьому за величиною експортному ринку країни минулого року. Туреччина також стала ключовим центром непрямого імпорту санкціонованих товарів, якого прагне Росія.

Що отримує Туреччина:

Вставши на бік України у війні, Ердоган відмовився приєднатися до санкцій проти Росії, яка є великим постачальником газу до Туреччини та будує свою першу атомну електростанцію. Туризм і сільське господарство Туреччини значною мірою залежить від російського ринку. Ердоган позиціонує себе як самопроголошеного посередника між Україною та Росією, допомагаючи укладати угоди щодо постачання зерна та обміну полоненими.

IRAN-RUSSIA-TURKEY-POLITICS-DIPLOMACY-SYRIA-CONFLICT
Володимир Путін з президентом Ірану Ебрагімом Раїсі та президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у Тегерані, 19 липня 2022 року. Фотограф: СЕРГІЙ САВОСТЯНОВ/AFP

Іран

Що отримує Росія:

Росія звернулася до Ірану за дронами для допомоги у війні в Україні та будує торговий маршрут із Тегераном, що з'єднується з Індією, який може допомогти послабити вплив міжнародних санкцій. Російські та іранські офіційні особи обговорили посилення фінансової та банківської співпраці, щоб послабити санкційний тиск, оскільки Москва здобуває уроки з досвіду десятиліть ізоляції Тегерана.

Що отримує Іран:

Іран очікує від Росії постачання зброї, включаючи системи ППО та винищувачі, для заміни застарілого обладнання. Він також покладався на Москву у будівництві АЕС у Бушері. Тегеран приєднався до Росії, щоб підтримати президента Башара Асада у війні у Сирії, і поділяє ворожість Москви до присутності США на Близькому Сході.

Індія

Що отримує Росія:

Індія, третій за величиною споживач сирої нафти у світі, була великим покупцем російської нафти зі знижкою після вторгнення в Україну, але посилення санкцій США, спрямованих на перекриття потоку нафтодоларів у кремлівську казну, тепер підриває ситуацію. Відносини з Індією надають легітимності Росії, оскільки вона доглядає так званого Глобального Півдня.

Що отримує Індія:

Нафту зі знижкою, але Росія також є давнім та надійним постачальником зброї. Москва була готова допомогти цій південноазіатській країні, використовуючи своє право вето у Раді Безпеки ООН для підтримки інтересів Індії. Міцні зв'язки з Росією також створюють опір іншим великим світовим державам, допомагаючи Індії зберігати стратегічну автономію.

Бразилія

Що отримує Росія:

Росія отримує дипломатичну вигоду від зв'язків із найбільшою економікою Латинської Америки та країною відносного лідерства, яке вона має у регіоні. Бразилія разом із Росією є однією із засновниць групи країн БРІКС. Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва досі прагнув позиціонувати свою країну як нейтральну, яка може підтримувати зв'язки як з Росією, так і з Україною, і неодноразово відкидав заклики відправити зброю Києву, стверджуючи, що стратегія США та Європейського Союзу підриває перспективу вирішення війни шляхом переговорів.

Що отримує Бразилія:

На торговому фронті Бразилія імпортує російські добрива, а також дизельне паливо та нафтопродукти. Що ще важливіше, Бразилія знаходить партнера у зусиллях зміни глобального порядку під керівництвом США; Лула вже давно наполягає на реформах глобальних інститутів, таких як МВФ, щоб зробити їх зручнішими для Глобального Півдня. Але навіть якщо не рахувати Лули, бразильські лідери вже давно знайшли в Росії безпечного та некритичного союзника.

BRAZIL-RUSSIA-LULA DA SILVA-PUTIN
Луїс Інасіо Лула да Сілва та Володимир Путін у Бразиліа, 2004 рік. Фотограф: EVARISTO SA/AFP

Угорщина

Що отримує Росія:

Уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана підтримує тісні зв'язки з Путіним: угорський лідер зустрівся зі своїм російським колегою у Пекіні у жовтні минулого року. Це надало Путіну союзника всередині ЄС, який неодноразово затримував фінансову допомогу Україні, погрожував зірвати переговори Києва про членство у блоці і навіть більш ніж на рік відкладав вступ Швеції до НАТО.

Що отримує Угорщина:

Енергія. Угорщина — одна з небагатьох країн ЄС, які все ще одержують російський газ, а російська атомна корпорація «Росатом» зберігає провідну роль у розширенні своєї єдиної атомної електростанції. Тим часом Орбан, який проголосив себе зразком «неліберальної демократії», отримує підтримку своєї ідеологічної альтернативи міжнародному порядку, який очолює США.

CHINA-RUSSIA-HUNGARY-DIPLOMACY
Володимир Путін і Віктор Орбан у Пекіні 17 жовтня. Фотограф: ГРИГОРІЙ СИСОЄВ/AFP

Південна Африка

Що отримує Росія:

Президент ПАР Сиріл Рамафоса відмовився засудити Путіна за війну або підтримати резолюції ООН, які засуджують Москву за вторгнення. Обидві країни є членами БРІКС і його форуми надали можливість їхнім лідерам регулярно взаємодіяти. Рамафоса переконав Путіна пропустити саміт БРІКС у Йоганнесбурзі минулого року і натомість взяти участь віртуально, позбавивши Преторію необхідності вирішувати, чи заарештовувати його за ордером МКС.

Що отримує Південна Африка:

Хоча торгівля між Росією та Південною Африкою незначна, вони мають давні історичні зв'язки, які походять з активної позиції, яку Радянський Союз зайняв проти правління білої меншини. Ряд високопосадовців Африканського національного конгресу шукали притулку і пройшли військову підготовку в Росії в епоху апартеїду. Російські компанії намагалися побудувати нові атомні електростанції в Південній Африці під час правління колишнього президента Джейкоба Зуми, хоча плани щодо укладання контракту були заморожені з моменту вступу Рамафоси на посаду у 2018 році через витрати.

RUSSIA-AFRICA-DIPLOMACY
Володимир Путін із Сірілом Рамафосою під час російсько-африканського саміту в Санкт-Петербурзі 27 липня 2023 року. Фотограф: ПАВЕЛ БЕДНЯКОВ/AFP

Росія також прагнула зміцнити добру волю в Африці через допомогу в галузі безпеки, зброї та зернапостачання продовольства, яке частково було припинено через те, що війна в Україні поставила під загрозу чорноморське судноплавство. Росія хоче отримати доступ до ринків і нових союзників, які зможуть пом'якшити вплив санкцій і розширити свій військовий вплив за рахунок західних держав.

Зростаюча дружба з Кім Чен Ином також пішла на користь Росії. США, Південна Корея та інші стверджують, що Північна Корея відправляє величезну кількість артилерійських снарядів, а також балістичних ракет малої дальності, які несуть ядерну зброю. У відповідь Росію звинувачують у постачанні Пхеньяну продовольств, сировини та деталей, які використовуються у виробництві зброї. Росія також наклала вето на резолюцію Ради Безпеки ООН щодо розширення групи експертів, які висвітлюють розробки ядерного арсеналу Північної Кореї.

Інші країни, такі як Об'єднані Арабські Емірати, де десятки тисяч росіян влаштувалися після початку війни, Єгипет, а також старі союзники, такі як Венесуела та Куба, також підтримують зв'язки.


На даний момент, незважаючи на всі зусилля США та їхніх союзників, Росія не залишається ізольованою.

Джерело — Bloomberg

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається