Fantasian Review – Destructoid

Платформи: Apple. Доступна лише в Apple Arcade.

Прайс: $5 на місяць за підписку на Apple Arcade

Жанр: JRPG

Час: 60-90+ годин

Оцінка: 8,5/10


Що приходить на думку, коли ви чуєте про ЖРПГ? Напевно, Файнал Фентезі, чи Драгон Квест. Може Персона, Октопат, чи шось подібне. Хоть подумає про SMT, але таких буде меншість. Зазвичай завдяки ґрінду та купі механік в таких іграх можна стати значно крутіше та досить легко пройти гру. Навіть в більш складних ЖРПГ зараз зазвичай є перемикач складності. Це довгі ігри, але надскладними їх не назвеш, хіба що гравець сам вирішить зробити собі челендж чи буде проходити на ультрахарді. Складними будуть хіба що якісь опціональні супербоси.

111
ДУША ЖРПГ все ще є в деяких іграх…

І тут на ігрову арену вривається Fantasian. Гра, що наїбала багатьох кежулів а потім зламала їм лице. Гра, якій тупо похуй на гравця і вона готова його вбити, принизити і знищити. В якій опціональний контент стає обов’язковим через складність, а сюжетні боси сильніші, ніж супербоси в деяких іграх. А ще гру робив Хіронобу Сакагучі (батько Файнал Фентезі), а музло до неї писав Нобуо Уематсу (ще один батько Файнал Фентезі).

І так, ви все вірно прочитали. Наразі гра доступна тіки в Apple Arcade і поки невідомо, чи вийде вона на ПК чи консолі. Але якщо ви епл-мажор, то можете насолодитись цим пекельним експірієнсом. Тож у нас тут не якесь ноунейм лайно, а справжній хардкорний шедевр від крутих дядьок. Тож беремо свій iPhoneBook 16 Pro Max Ultra M2 та йдемо отримувати пезди в Fantasian!


Сюжет та світ

Сам світ у нас в стилі «фентезі-фантастики» як в багатьох Файнал Фентезі. Тобто у нас летючі кораблі, бімби, роботи і лазери існують поруч з мечами, магією та якмись оккультними та фентезійними штуками. В цілому у світу дуже сильний вайб фіналок.

kdfs
Мечі, магія і роботи

В нас є ГГ, котрий отримує пездюлів напочатку гри і починає страждати від амнезії. Тепер йому треба розібратись хто він, шо він робив і чому це все важливо. В ході гри зустрінемо ще 7 головних персонажів що приєднаються до нашої паті. Кожен персонаж цікавий та має власну історію, яка отримує розвиток з просуванням по грі та під час виконання деяких сайдів.

Деякі персонажі будуть переслідувати нас до кінця гри…

Як казали самі розробники сюжетно це прям супер-класична ЖРПГ і вони спеціально робили її такою, щоб передати вайб від гри, що могла бути створена в 90-х роках. Тож для любителів ЖРПГ сюжет буде дещо передбачуваним. В нас є декілька плот-твістів, цікаві події в історії персонажів, але в цілому на щось унікальне розраховувати не варто. Спойлерити не буду, бо сюжет великий і досить епічний, але в цілому все по класиці: світу пезда, люди мруть від хвороби що принесли кляті мехи, тому треба вбити бога, але не все так просто... А по ходу справи будемо розбирати драми і психотравми головних героїв.

32
Куди ж без драми

Хоча сюжет і не дуже оригінальний, але він дуже і дуже гарний. Це саме та історія, що поверне багатьох ностальгуючих ЖРПГ-фанів в дитинство. Фантастична казка, ЯК РАНІШЕ РОБИЛИ. І це круто. Тож хоч сюжетно гра і не 10/10, але на 8/10 тягне.


Графон та музон

Візуально гра… Ну нормальна, нічого особливого. Око не ріже, але й не шедевр. Тут варто відзначити, що всі локації в грі – це вручну створені діорами. Так, абсолютно всі локації по яких ми бігаємо. Багато людей в інтернеті просто в захваті від цього факту та хвалять гру за таке рішення. Але власне мені було якось пофіг, не зачепило. А місцями ще й досить мильно виходить. Тож як на мене – ну молодці, що ті діорами зробили, але це не має ніякого вау-ефекту.

1
Отакі от діорами

А от музло... Ну тут Нобуо Уематсу його писав, я хз шо ще додати. Це той самий чел що робив саундтреки майже для всіх Файнал Фентезі. Від опенінгу до бойових тем і до класичної мелодії перемоги «тутутуту ту ту ту туду». Тож музичка в грі мега класна, атмосферна та реально чіпляє. Приємно слухати.

d
:)

Ґеймплей

Ну і тепер переходимо до найсмачнішого – ґеймплею. І тут треба зробити важливе пояснення.

На релізі гра була розбита на 2 частини. Навесні 2021 року вийшла перша частина, а десь через півроку – друга. Це 2 частини однієї цілої гри, один сюжет і один світ. Тож це не якийсь сайд-контент чи типу того. Але ґеймплейно та сюжетно ці 2 частини досить сильно відрізняються.

1 частина – це доволі лінійна гра де ми просуваємося тупо вперед, а в ході цього трапляється купа сюжетних подій.

2 частина – це «опенворлд», але не одна велика локація, а в тому плані, що ми тепер вільно пересуваємося між всіма локаціями по світу, повертаємося в них, виконуємо купу сайдів, качаємося та знаходимо різні секрети. Ну і по ходу справи просуваємося по сюжету.

аац
Нас чекає купа хоч і невеличких, але яскравих і різноманітних локацій

В цілому це чимось схоже на модель FF XIII, але лінійна частина набагато менша, ніж відкрита. В Fantasian перша частина займає десь 20-25 годин, а друга – 40-60+. Тож що нам робити весь цей час? Переходимо до конкретних аспектів.

Експлорінг

Локації досить маленькі (воно і зрозуміло, бо зроблені вручну в реальному світі), але дуже насичені контентом. В першій частині гри все доволі лінійно, будемо лише інколи бігати до якогось кута, щоб зібрати лут з чергової скриньки. Але навіть з самого початку будемо бачити недоступні зони, скрині, зачинені на різні ключі та інші штуки, до яких ми не маємо доступу.

231
Більшість скринь зможемо відкрити аж через десятки годин гри

А от вже в другій частині будемо не тіки досліджувати нові зони, а повертатися на всі старі локації і знаходити там купу приколів. Зможемо відкрити скрині і знайти крутий лут, зустрінемо нових персонажів, отримаємо сайдквести та навіть знайдемо сильних босів в старих місцях.

Це гра з тих, де варто балакати з кожним NPC та досліджувати всі кути, а нагороди зазвичай дуже приємні і корисні (навіть консьюмебли тут корисні, але про це – далі). Але на більшості локацій нас будуть переслідувати класичні ЖРПГшні рендом енкаунтери.

34
Мапи локацій також в вигляді діорам в нашому меню, з корисними позначами точок інтересу

І тут у нас ВЕЛИЧЕЗНИЙ ТВІСТ. В Fantasian реалізована просто геніальна механіка, яка дозволяє зробити рендом енкаунтери ненав’язливими. Буквально в перші години гри ми отримаємо приколясу, що зветься Діменжеон. Ця штука дозволяє нам відправляти ворогів з рендом енкаунтерів в «кишеньковий вимір» і не битися з ними… допоки Діменжеон не наповниться чи ми самі цього не захочемо.

Коли Діменжеон забитий на максимум нам доведеться битися одразу з усіма ворогами, яких ми зібрали (до 50). В ході цієї бійки ми зможемо швидко знищити всіх ворогів АОЕ-атаками, і отримати різні бафи. Таким чином замість 10 одноманітних бійок з легкими ворогами ми можемо побитися лише 1 раз, але одразу з усіма і набагато швидше. А якщо вороги занадто сильні – можемо вимкнути Діменжеон і битися з ними поштучно.

wd
Типова бійка в Діменжеоні. Нащастя, на екрані може бути лише 10 ворогів і нові будуть заміняти вбитих.

Тож завдяки Діменжеону експлорінг стає набагато приємнішим, навіть за наявності рендом енкаунтерів. Крутезна механіка, яку хотілось би побачити і в інших іграх жанру.

Прокачка та бойовка

В плані прокачки та розвитку персонажів гра зроблена дуже круто і збалансовано. Окрім того, механіки будуть нам розкриватися поступово по ходу гри, і навіть через 30-40 годин ми можемо побачити нову прикольну механіку. Напочатку качаємо тіки левел і все, та можемо екіпірувати зброю, броню та 2 дорогоцінних камня-аксесуара. Потім хуяк – і нам дають типу ліміт-брейки, а потім навалюють величезне дерево скілів та апгрейдів, а потім ще й апгрейд зброї відкривається, навіть самої галімої, яку ми тримали з самого початку гри.

r3
Дерево скілів з купою абілок та апгрейдів. І так, така команда як ЗАХИСТ в цій грі теж важлива

Ґрінду в грі майже нема. Якщо битися з усіма ворогами на локаціях, то досягнемо потрібного левлу. Максимум – треба буде трошки поґріндити ресурси та матеріали. Любителі оверлевелінгу будуть розчаровані – якщо вороги слабкіші за нашу паті, то вони майже не дають ніякої експи. Тож гра тупо не дає перекачатись, досягти 99 лвл та йти давати пезди всім босам за пару атак.

Аксесуарів дуже багато і будемо доволі часто їх міняти перед босами. Резісти, захист від статусів нам знадобляться. Теж саме стосується і зброї з бронею. Пасивна абілка в деяких випадках буде набагато важливішою, ніж показник атаки чи захисту. Це стосується і дерева навичок. Скидати скіли без яких-небуть проблем можна хоч нескінченно. І це реально ПОТРІБНО. Бо скілпоінтів на всі навички нам не буде вистачати навіть наприкінці гри, а на деяких босах треба буде змінювати скіли на більш релевантні.

Forbidden chest cheese guide-Essay in the comments : r/fantasian
Абсолютно всі стати та еквіпи — важливі

Окрім того, всі 8 наших персонажів унікальні. Тут немає зміни класів чи чогось подібного. В кожного є свої сильні і слабкі сторони, певний сильний елемент, а також унікальні скіли і механіки. Не дивлячись на те, що в бійці у нас одночасно лише 3 персонажі, заміняти їх на полі бою можна в будь який момент і без обмежень. І нам доведеться це робити, особливо на босах. Консьюмебли та матеріали теж виявляться дуже цінними, бо один з наших персонажів зможе їх юзати для своїх скілів і кидати могутні бімби, кастувати круті бафи чи хілити всю паті, використовуючи декілька звичайних зілль.

dsf
Зверніть увагу на верхній правий кут

В самих бійках ми майже не будемо юзати звичайну атаку. Це гра, де будемо мочити скілами, використовувати бафи і дебафи та постійно кастувати магію та ліміт-брейки, а не берегти їх наостанок. Ходи в бійці теж не такі вже й прості. Кожен персонаж отримує свій хід в залежності від показника швидкості, а завдяки бафам можна взагалі отримати 2-3 ходи підряд. А ще окрім босів є унікальні бійки проти наповпів ворогів, де їх під сотню штук.

123
Вручну налаштовуємо траекторію скілів. І це дуже важливий тактичний момент

Тож в цілому бойова система і розвиток персонажів дуже якісні, комплексні та цікаві а на босах це вже взагалі не рубілово, а тактика. Гра сяє в цьому плані, хоч це і олдскульна покрокова ЖРПГ.

Складність

Я вважаю, що складність в Fantasian зроблена супер круто. Але кежули так не вважають і дуже багато гравців були розчаровані та розлючені, коли релізнулася друга частина. Тож що сталося, чим ми можемо допомогти?

Guardian boss strats - EASY : r/fantasian
Боси жирні, тож це бійки на витривалість

Справа в тому, що напочатку гра прям надлегка. Але чим далі просуваємося, тим складнішою вона стає. Тож ми поступово вивчаємо всі механіки, підлаштовуємося до бойовки, а гра нам підкидає все нові і нові виклики. Перша частина закінчується, скажімо так, на «середньому» рівні складності. А от в другій ми попадаємо в «хард», який поступово переходить в «це що за блядський СМТ: Ноктюрн?!».

Бійки зі звичайними мобами тут не проблема. Хіба що повністю заповнений Діменжеон на локації для якої ми ще не доросли по левелу може доставити трошки проблем. А от боси… Тут гра розкривається на повну.

34
Деякі боси це справжні пазли з тактичної точки зору

В другій частині гри боси будуть лузгати кежулів як сємкі. Деякі бійки з босами можуть тривати півгодини і більше (і це не перебільшення), а неправильна тактика може призвести до ізі ваншотів. Чим далі в гру, тим більше доведеться вивчати патерни босів, юзати бафи і дебафи по кулдауну, змінювати персонажів, міняти еквіп, скіли та капітально готуватись до бійки.

А босів в грі – дохрєніща. Так як локації невеличкі, ми по суті будемо бігати від боса до боса, де один бос сильніший за попереднього. Більшість босів з другої частини гри відчуваються як фінальні чи супер-боси в інших іграх. А фінальний бос… Багато гравців жалілися, що так і не змогли його здолати (але мені вдалося, без НГ+, і це було пекло годин на 5-6 траїв).  

23
Навіть наймиліші на перший погляд боси можуть бути дуже небезпечними

Тут нема надсильних комб, чізу, та способів зламати гру. Грати доведеться чесно і багато помирати через свої помилки. Це реально рівень SMT: Nocturne, а місцями навіть гірше, бо там ми хоч могли поґріндити та скрафтити надсильних демонів, а тут в нас такої можливості нема. Енджой :)

Постгейм

Постгейм ми зможемо зустріти прям в основній грі. Десь ближче до кінця гри нам відкриється опціональний суперданж. Але там настільки сильні боси, що пройти його повністю ми зможемо лише в НГ+. А потрапити в НГ+ ми зможемо пройшовши сайдквест (і сам принцип НГ+ дуже гарно поясняється сюжетно, а не ГИГИ ТУПО ГРАЙ ДРУГИЙ РАЗ).

34
Постгеймовий данж це просто старі локації та боси, але набагато сильніші. Нажаль, візульно нічого унікального не побачимо

І НГ+ стане рятівним колом для багатьох гравців. Бо замочити фінального боса без НГ+ буде дуже-дуже і ДУЖЕ важко. Фішка в тому, що прокачатись вище 62+- лвл в основній грі не вийде, через обмеження експи з ворогів. А в НГ+ всі вороги на 30 рівнів вищі, тож прокачка буде значно більш суттєвою. До того ж, в НГ+ нам відкриєтся додаткове, друге дерево скілів, з купою бафів до статів. Тож постгейм є, і пробігти гру в другий раз та пройти супер-данж буде не те щоб супер-круто, але доволі непогано.


Вердикт

Fantasian – це неймовірна класична ЖРПГ, яка повертається до першоджерел жанру, але з деякими прикольними твістами та механіками. А ще – це гідний челендж для всіх любителів складних РПГ, яким набридло грати в надлегке лайно і які шукають справжнього виклику. Тут ви його отримаєте.

FANTASIAN Apple Arcade - Tip, Walkthrough, Glitch
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кежулам вхід заборонено
Кежулам вхід заборонено@nocasuls

Найкращий канал про ігри

2.4KПрочитань
16Автори
70Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається