Федеральний резервна система прибирає безлад з друкуванням грошей

The US Federal Reserve in Washington, DC.

Вони хочуть уникнути розладу ринків, і поки що їм це вдається


На даний момент майже всі учасники світових ринків знайомі з поняттям "вищі на довший термін" (higher-for-longer interest rates). Незабаром вони, ймовірно, зустрінуться з іншим поняттям, не менш важливим для розуміння політики центрального банку: "менше на довший термін" (less-for-longer quantitative tightening, QT). Ця фраза описує, як Федеральний резерв має намір продовжувати скорочувати свої активи, щоб скасувати величезні покупки облігацій під час пандемії covid-19. Він сподівається, що підхід "менше на довший час" зрештою призведе до того, що його баланс стане меншим, ніж був би в іншому випадку.

Все це може здатися досить технічним. Дійсно, за однією метафорою, яку дуже люблять чиновники ФРС, відстежувати QT має бути так само цікаво, як спостерігати за висиханням фарби. Але сама по собі тупість - якщо вона залишиться такою - має вирішальне значення, оскільки вона допоможе зробити розширення і скорочення балансу основним інструментом у наборі інструментів центральних банків для запобігання фінансовим кризам. Хоча інші монетарні органи також беруть участь у QT, ФРС відіграє домінуючу роль у цьому експерименті як центральний банк найбільшої економіки світу.

ФРС вже скоротила свої активи приблизно на 16% до $7,5 трлн з початку цього раунду QT в середині 2022 року - дещо більше скорочення, ніж під час попередньої спроби QT з 2017 по 2019 рік після глобальної фінансової кризи 2007-09 років (див. графік). Проте його баланс залишається приблизно на 80% більшим, ніж на початку 2020 року. Подальше його скорочення дало б ФРС більше можливостей знову розширити його, купуючи облігації (що часто називають друкуванням грошей), коли настане наступний фінансовий вир. Зробити це без обвалу ринків також допоможе відповісти критикам, які вважають кількісне пом'якшення (QE) причиною високої інфляції та завищених цін на активи.

Ніхто, включно з посадовцями ФРС, точно не знає, яким має бути розмір резервів центрального банку. Вирішальним показником є не активи на його балансі, а зобов'язання - зокрема, резерви комерційних банків, які зростають у відповідь на купівлю облігацій центральним банком під час QE. Мета ФРС - повернути банки до "достатніх" резервів, порівняно з їхнім сьогоднішнім "надмірним" рівнем. До пандемії такі резерви становили близько 10% їхніх активів. Зараз вони становлять близько 15%. З огляду на зростання потреб у ліквідності, частково через більш жорстке фінансове регулювання, економісти банку Goldman Sachs вважають, що хорошим рівнем буде близько 12%. Це означатиме, що ФРС, можливо, захоче скоротити свій баланс ще на $500 млрд.

Не маючи фіксованої цілі, ФРС дозволяє собі керуватися ринковими сигналами. Зокрема, він стежить за тим, чи не перевищують ставки за кредитами "овернайт" для банків ставки, які він сплачує за їхніми резервними балансами. Це було б ознакою того, що умови ліквідності стали набагато жорсткішими. Порушення на грошовому ринку восени 2019 року, зокрема різке зростання вартості короткострокового фінансування, змусило ФРС припинити попередній раунд кількісного пом'якшення. Цього разу він уникнув такої нестабільності.

Зайшовши так далеко, чиновники тепер хочуть сповільнити скорочення активів, вважаючи, що це мінімізує ризик ринкових потрясінь і, таким чином, протягом більш тривалого періоду максимізує скорочення їхніх балансів. Оскільки Джером Пауелл, голова ФРС, минулого місяця пообіцяв розпочати "досить скоро", можна припустити, що ФРС оприлюднить плани щодо скорочення QT після свого наступного засідання 1 травня і почне робити це в червні. Наразі ФРС не продає цінні папери, але дозволяє щомісяця списувати з балансу до $95 млрд. Скорочення QT може призвести до того, що ФРС буде виводити з балансу приблизно вдвічі менше коштів.

Наслідком скорочення QT є те, що ФРС, ймовірно, продовжить скорочувати свої активи до кінця цього року, а це означає, що вона може скорочувати свій баланс (тобто посилювати монетарну політику) одночасно зі зниженням процентних ставок (тобто пом'якшенням монетарної політики). Хоча це може звучати суперечливо, інвестори теоретично повинні врахувати більшу частину впливу скорочення кількісного пом'якшення, як тільки ФРС оголосить про це.

У будь-якому випадку, загальна картина полягає в тому, наскільки мало хвиль викликало скорочення балансу центрального банку - на відміну від турбулентності 2019 року і "істерики звуження" 2013 року, коли ФРС вперше обговорювала плани скорочення обсягів купівлі активів. "Люди все більше звикають думати про балансові інструменти, а ФРС все більше звикає повідомляти про них", - каже Вільям Інгліш, колишній економіст ФРС. Спостерігати за висиханням фарби нудно. Але добре пофарбована стіна може бути прекрасною.

Першоджерело: The Economist “The Federal Reserve cleans up its money-printing mess”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13.4KПрочитань
0Автори
110Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається