Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.


Тижневий весняний ярмарок у Лінці пишається тим, що є "найбільшим фольклорним фестивалем Австрії". 1 травня на ярмарку головував чоловік, який хоче стати "народним канцлером". Щороку FPÖ святкує День праці в мегапивному наметі на фестивалі. Цього року також було дуже весело з пивом, куркою-гриль, поп-групою і Гербертом Кіклом. Голова FPÖ розважав свою аудиторію - прийшло 5000 фанатів - у своїй звичній манері. "Партії коаліції" хотіли б перешкодити йому, оскільки, як "захисник" народу, він змінить "систему". Але: "Перш ніж я стану частиною цієї системи, перш ніж я дозволю себе гнути, ламати і шантажувати, я краще піду на дно, але з високо піднятою головою".

З сьогоднішньої точки зору, малоймовірно, що Кікл стане аутсайдером. Згідно з поточними опитуваннями, FPÖ явно лідирує. Однак вир скандалів, пов'язаних з корупцією в рекламі, торгівлею на виборах, нецільовим використанням партійного фінансування, а останнім часом навіть підозрами в дитячій порнографії, може потягнути партію вниз. Наразі синій в кольорах партії означає: Болото замість козиря.

Починаючи з минулого тижня, FPÖ стикається з тими ж звинуваченнями в рекламній корупції, що й ÖVP(наразі правляча консервативна партія країни). Вони стосуються періоду спільного уряду їхній коаліції з грудня 2017 року по травень 2019 року. Стверджується, що міністерства, очолювані FPÖ, розміщували рекламу в таблоїдних ЗМІ, зокрема в щоденній газеті "Österreich", "в змісті якої не було конкретного суспільного інтересу і яка була спрямована на забезпечення сприятливого висвітлення FPÖ в різних засобах масової інформації та сприяння створенню іміджу".

Про це пише Державна прокуратура з економічних питань та корупції (WKStA) у листі, надісланому Герберту Кіклу 22 квітня, в якому орган прокуратури інформує його про початок попереднього провадження. Конкретна підозра: розтрата коштів. Кікль "невиправдано порушив положення, що слугують для захисту активів Австрійської Республіки".

Колишні міністри FPÖ Норберт Хофер (транспорт), Маріо Кунасек (оборона) і Беате Хартінгер-Кляйн (соціальні питання) також перебувають під слідством у зв'язку з тим же злочином. Колишнього віце-канцлера і лідера FPÖ Хайнца-Крістіана Штрахе WKStA звинувачує у хабарництві, видавця "Österreich" Вольфганга Фельнера - у хабарництві. Презумпція невинуватості поширюється на всіх фігурантів справи, і вони відкидають звинувачення. FPÖ підозрює змову "глибинної держави".

Зрадницькі розмови

Обставини розслідування вражають. Чати з внутрішньої групи FPÖ у WhatsApp з часів участі блакитних в уряді слугують зачіпкою. У цих чатах Штрахе гнівається на Вольфганга Фельнера і пропонує припинити рекламу австрійської медіагрупи, яку він припиняє після роз'яснювальної розмови з видавцем. 23 квітня 2019 року він написав у групі: "Будь ласка, продовжуйте розміщувати рекламу у Фельнера. Ми все владнали! Він йде нам назустріч".

Спочатку WKStA проігнорувала чати з конфіскованого мобільного телефону Штрахе і вжила заходів лише після того, як про це попросив "Комітет з розслідування зловживань владою" - і лише на короткий час. Проаналізувавши оголошення в таблоїдних ЗМІ, WKStA хотіла закрити розслідування через відсутність початкової підозри.

Однак прокурор вищої прокуратури в Інсбруку, який відряджений до вищої прокуратури у Відні для ведення справ у зв'язку зі справою Ібіци(масштабний політичний скандал) і відповідає за нагляд за WKStA, попросив прокурорів по боротьбі з корупцією розпочати розслідування - ймовірно, для того, щоб виграти час для подальших розслідувань, оскільки справа перебувала під загрозою закінчення терміну давності.

Одне можна сказати напевно: Після того, як у квітні 2019 року Штрахе закликав продовжувати розміщувати рекламу з Фельнером, "блакитні" міністри не змогли розмістити ще більше реклами. Це пов'язано з тим, що 22 травня коаліція припинила своє існування: Кікл, Хофер і Ко втратили свої посади. Тому розслідується період з січня 2018 року по травень 2019 року. Трохи менше двох тижнів тому, 19 квітня, WKStA доручила Федеральному антикорупційному бюро розслідувати цю справу.

Аналіз, проведений Medienhaus Wien на основі бази даних прозорості ЗМІ за вересень 2020 року, показує, що очолювані FPÖ міністерства заплатили "незрозуміло високі суми за рекламу" таблоїдним ЗМІ в період між 2018 і 2019 роками, тоді як іншим щоденним газетам були виплачені лише незначні суми. Витрати "блакитних" міністерств на рекламу та співпрацю зі ЗМІ на прикладі відомства Герберта Кікла: Міністерство внутрішніх справ заплатило понад мільйон євро "Медіагрупі Австрія" Вольфганга Фельнера за вказаний період; 890 000 євро - "Кронен Цайтунг" та 600 000 євро - "Хойте". Порівняння з іншими щоденними газетами показує різку диспропорцію: "Kleine Zeitung" отримала 64 000 євро, "Kurier" - 20 000 євро, а "Der Standard" - 8 700 євро.

Реклама конспірологічного журналу

Незважаючи на такі помітні цифри, слідчі стикаються з проблемою: рекламну корупцію - тобто розміщення державними органами реклами в приватних ЗМІ без жодної мети в обмін на сприятливе висвітлення - важко довести, якщо немає свідків. У випадку з ÖVP все інакше: у розслідуванні проти Себастьяна Курца(колишній скандальний канцлер) та його колишніх членів кабінету міністрів прокуратура може покладатися на заяви колишнього генерального секретаря Міністерства фінансів Томаса Шміда та соціолога Сабіни Бейншаб.

З FPÖ складніше. У разі сумнівів, кожна реклама, ймовірно, має принаймні мінімальну фактично обґрунтовану інформаційну цінність. А улесливі репортажі в "Österreich" або "Heute", можливо, є порушенням журналістських правил, але не кримінальним злочином.

У міністерствах FPÖ завжди існували сумнівні процедури. Історія чату, доступна виданню, показує, як швидко Гайнц-Крістіан Штрахе розміщував рекламу себе як віце-канцлера та міністра спорту.

Іноді було достатньо короткого електронного листа. У лютому 2019 року Петер Вестенталер - колишній політик FPÖ та BZÖ - написав електронного листа "шановному ХК" і втрутився щодо реклами, яка була схвалена Міністерством спорту, але ще не запущена в роботу. На той час Вестенталер працював видавничим директором журналу "Alles roger?". Його прохання: "Чи можу я попросити вас про координаційну допомогу?" Штрахе не змушує себе довго чекати і переадресовує запит члену кабінету міністрів з інструкцією: "Будь ласка, розмістіть оголошення про наш відділ".

“Alles Roger?" був виданням, яке полюбляло поширювати конспірологічні теорії про терористичну атаку в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року, банківську родину Ротшильдів та інвестора Джорджа Сороса. Центр документації австрійського опору класифікував журнал, який було припинено у жовтні 2019 року, як "тенденційно антисемітський".

Однак це не завадило Міністерству внутрішніх справ на чолі з Гербертом Кіклем розміщувати рекламу в "Alles roger?".

Зловживання очевидні і в поліції Граца. Прокуратура в Клагенфурті розслідує підозри в корупції, пов'язаній з нецільовим використанням субсидій, у тому числі проти регіонального голови партії FPÖ Маріо Кунасека. Проти колишнього депутата місцевої ради від FPÖ також ведеться розслідування - як підтвердила прокуратура - за статтею 207а Кримінального кодексу, а саме: "зображення сексуального насильства над дітьми та зображення сексуального насильства над неповнолітніми на фотоматеріалах".

Навіть якщо різні скандали ще не вплинули на результати голосування, вони все одно завдають Кіклу клопоту. Напад завжди краще підходить лідеру FPÖ, ніж захист. Наступного вівторка, 7 травня, його знову викликали на слухання до U-Committee. Депутати знову хотіли б обговорити його причетність до клагенфуртського рекламного агентства Ideenschmiede, яке було замішане в корупційному скандалі. Однак Кікль скасував свій виступ у четвер. Причиною він назвав "гірський тур, який був запланований і заброньований заздалегідь" - він волів би бути мандрівником в Альпах, ніж давати свідчення Комітету.

Майстерне позування

Минулого тижня Генеральний секретар ÖVP Крістіан Штокер говорив про "синє болото". Кікл відповів контратакою. Лідер FPÖ розкритикував той факт, що - як тепер стало відомо - міністр економіки Мартін Кочер претендує на посаду голови Національного банку, як "чисту пост-торгівлю".

Кікл повинен знати. За свої лише 17 місяців перебування в уряді FPÖ також майстерно практикувала "чисто культурне заповнення посад", наприклад, у Міністерстві оборони. У чатах 2018 і 2019 років Штрахе і тодішній міністр оборони Маріо Кунасек інтенсивно обговорювали кадрові питання.

Штрахе чітко дав зрозуміти 30 березня 2019 року: "Ми маємо міністра і повинні ставити наших лояльних людей". Відповідь Кунасека: "Я роблю це щодня!". Пізніше FPÖ призначить своїх довірених осіб "командирами бригад", а також "незліченну кількість людей в центральному офісі" і в тирольському військовому командуванні. Однак, за словами Кунасека, у FPÖ "мало справжніх лоялістів і багато нових лоялістів". Він відкритий до кадрових запитів і "вдячний за кожного справжнього ліберала в моєму відомстві".

Штрахе запропонував міністру оборони два кандидата на посаду командувача військами Нижньої Австрії. Обидва чоловіки були "вікінгами", писав він. Згадку про "вікінгів" можна знову і знову зустріти в чатах. Йдеться про академічний круглий стіл "Вікінг" у Вінер-Нойштадті, який складається з курсантів Терезіанської військової академії у Вінер-Нойштадті.

Коли справа дійшла до заміщення вищої посади в Нижній Австрії, обрали не фаворита Штрахе, а фаворита ÖVP, що розлютило лідера FPÖ в чаті з Кунасеком. За словами Штрахе, у FPÖ були "найкращі люди!". І: "Жорстка кадрова стратегія - це порядок денний!!!!".

У відповідь на запит profil Маріо Кунасек заявив, що, будучи міністром, він суворо дотримувався вимог законодавства і пропозицій атестаційної комісії при прийнятті кадрових рішень.

Інформація з поліцейського апарату, доступна виданню, свідчить про те, що і в міністерстві внутрішніх справ Кікла при розподілі посад більше враховувалися знайомства блакитних, ніж здібності. Коли на посаду керівника групи з боротьби з торгівлею людьми та контрабандою в Державному управлінні кримінальної поліції Штирії оголосили конкурс, синій районний партійний функціонер і член місцевої ради Г. Блек і червоні(соціалісти) представники штабу більшістю голосів проголосували проти кандидата від FPÖ. Однак у травні 2018 року міністр внутрішніх справ Кікль проштовхнув свого колегу з блакитної партії.

Члени U-Committee також хотіли б поставити Кіклу запитання щодо таких призначень. Мобільний телефон Гайнца-Крістіана Штрахе - це цифрова скарбниця для депутатів. Короткі повідомлення були майже нав'язливою ідеєю для колишнього віце-канцлера. Тепер його бажання писати смс може стати загальноєвропейською проблемою.

Російські олігархи замість мальтійських

Нові чати показують, що екс-лідер FPÖ не лише закохався у племінницю російського олігарха у 2017 році, але й призначив зустріч з іншими російськими олігархами у 2019 році, коли він був віце-канцлером. Її організував радник тодішнього міністра закордонних справ Сербії і нинішнього прем'єр-міністра Івіца Дачич.

Штрахе запросив Дачича на Оперний бал у 2019 році. Відтоді, найпізніше, він, очевидно, використовував сербського радника як контактну особу для підтримки австрійських компаній на Балканах. Для Штрахе не було дрібниць. Наприклад, через консультанта він написав представнику місцевої компанії, що у нього є для неї "магазин" "в новому торговому центрі". "Ви молодець!" - вдячно відповіла жінка.

На початку березня 2019 року Штрахе поцікавився у консультанта про "групу інвесторів з Мальти". Він попросив про конфіденційність і уточнив: "інвесторами" були не мальтійці, а "олігархи, які працюють через "ВТБ Капітал".

ВТБ Капітал - російський інвестиційний банк, що входить до складу ВТБ Банку, другого за величиною частково державного банку Росії. У відповідь на агресивну війну Росії проти України ВТБ Банк, як і багато російських банків, був виключений з міжнародної платіжної системи Swift. З квітня 2022 року він перебуває у санкційному списку ЄС.

Штрахе не міг передбачити такого розвитку подій у 2019 році. Однак у 2018 році США вже запровадили санкції проти голови правління ВТБ Андрія Костіна. Після тривалих перемовин Штрахе погодився зустрітися з радником у четвер, 21 березня 2019 року, в офісі віце-канцлера. Він запитав, чи потрібен буде перекладач. Відповідь радника: "Ні. Це все дуже секретно..." Він перекладатиме. Штрахе також запрошував того дня австрійського бізнесмена, але той не встиг:

Що обговорював віце-канцлер Австрії з росіянами? Чому ця зустріч була настільки секретною? І чому офіційний представник республіки покладався на радника з третьої країни в якості перекладача?

Радник помер у червні минулого року. Гайнц-Крістіан Штрахе залишив без відповіді обширний запит видання.

Зустріч з олігархами ще раз підтверджує сумнозвісні зв'язки FPÖ з Росією. "Ми бачимо, що колишній віце-канцлер FPÖ витрачає багато свого вільного часу на сумнівні оборудки з російськими донорами. Після виборів всебічне розслідування австрійсько-російських зв'язків буде неминучим", - каже Яннік Шетті, лідер парламентської групи NEOS(ліберали) в комітеті.

А Томас Вайтц, австрійський депутат Європарламенту і співголова Європейських зелених, говорить про синьо-російські зв'язки: "Будь то договір про дружбу з FPÖ або передбачуване перехресне фінансування через олігархів: Ми бачимо ту саму схему в багатьох ультраправих партіях по всій Європі".

Голова FPÖ Кікл знає, що роль жертви завжди подобається його прихильникам. У своїй промові на фестивалі він зобразив себе мучеником: "Напади, наклепи і криміналізація - це ціна, яку мені доводиться платити, я повністю це усвідомлюю".

Першоджерело: profil “Sumpf statt Trumpf”

Більше статей в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13KПрочитань
0Автори
111Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз
  • Чи є інфляція аморальною?

    Інфляція в США викликає обурення громадськості,яка вважає її несправедливою та зумовленою корпоративною жадібністю.Концепція "моральної економіки" допомагає зрозуміти це явище.Попри зусилля влади, недовіра до бізнесу/уряду ускладнює сприйняття інфляції як наслідку сильного ринку.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається