Термінове послання Еммануеля Макрона до Європи

Еммануель Макрон виступає у своєму кабінеті

Французький президент робить темне та пророче попередження


У 1940 році, після поразки Франції від нацистського бліцкригу, історик Марк Блок засудив міжвоєнну еліту своєї країни за те, що вона не змогла протистояти загрозі, яка стояла прямо перед ними. Сьогодні Еммануель Макрон цитує Блоха як застереження, що європейські еліти охоплені такою ж фатальною самовпевненістю.

Президент Франції виклав своє апокаліптичне бачення в інтерв'ю журналу The Economist в Єлисейському палаці. Це сталося через кілька днів після того, як він виголосив велику промову про майбутнє Європи - нестримний двогодинний марафон у стилі Кастро, що охоплював теми від ядерного знищення до альянсу європейських бібліотек. Критики пана Макрона назвали це сумішшю передвиборчої агітації, звичайного французького егоїзму та інтелектуального марнославства юпітерівського президента, який думає про свою спадщину.

Хотілося б, щоб вони були праві. Насправді, послання пана Макрона настільки ж переконливе, наскільки й тривожне. У нашому інтерв'ю він попередив, що Європі загрожує неминуча небезпека, заявивши, що "все може розвалитися дуже швидко". Він також говорив про те, що попереду ще багато роботи, щоб зробити Європу безпечною. Але йому не дає спокою непопулярність на батьківщині і погані відносини з Німеччиною. Як і інші похмурі візіонери, він стикається з ризиком того, що його послання будуть проігноровані.

Рушійною силою застереження пана Макрона є вторгнення в Україну. Війна змінила Росію. Нехтуючи міжнародним правом, виголошуючи ядерні погрози, інвестуючи значні кошти в озброєння і гібридну тактику, вона вдалася до "агресії в усіх відомих сферах конфлікту". Тепер Росія не знає жодних обмежень, стверджує він. Молдова, Литва, Польща, Румунія чи будь-яка сусідня країна можуть стати її цілями. Якщо вона переможе в Україні, європейська безпека лежатиме в руїнах.

Європа повинна прокинутися від цієї нової небезпеки. Пан Макрон відмовляється відступити від своєї лютневої заяви про те, що Європа не повинна виключати введення військ в Україну. Це викликало жах і лють у деяких його союзників, але він наполягає на тому, що їхня настороженість лише заохотить Росію до подальших дій: "Ми, безсумнівно, були занадто нерішучими, визначаючи межі наших дій для того, хто їх більше не має і хто є агресором".

Пан Макрон переконаний, що хто б не був у Білому домі в 2025 році, Європа повинна позбутися десятирічної військової залежності від Америки, а разом з нею і зануреного в пісок небажання серйозно ставитися до жорсткої сили. "Мій обов'язок, - каже він, - ніколи не ставити [Америку] перед стратегічною дилемою, яка б означала вибір між європейцями і [її] власними інтересами перед обличчям Китаю". Він закликає до "екзистенціальних" дебатів, які відбудуться протягом декількох місяців. Залучення країн, що не є членами ЄС, таких як Великобританія і Норвегія, створило б нові рамки для європейської оборони, які поклали б менший тягар на Америку. Він готовий обговорювати розширення захисту, який надає французька ядерна зброя, що різко відірветься від голлістської ортодоксії і трансформує відносини Франції з рештою Європи.

Друга тема пана Макрона - тривожний промисловий розрив, що виник, оскільки Європа відстала від Америки та Китаю. Для пана Макрона це є частиною ширшої залежності в енергетиці та технологіях, особливо у відновлюваних джерелах енергії та штучному інтелекті. Європа повинна реагувати зараз, інакше вона може ніколи не наздогнати. Він каже, що американці "припинили спроби змусити китайців дотримуватися правил міжнародної торгівлі". Називаючи Закон про зниження інфляції "концептуальною революцією", він звинувачує Америку в тому, що вона уподібнюється до Китаю, субсидуючи його критично важливі галузі. "Ви не можете продовжувати робити вигляд, що цього не відбувається", - каже він.

Рішення пана Макрона є більш радикальним, ніж просто прохання до Європи зрівняти американські та китайські субсидії та захист. Він також прагне докорінних змін у тому, як працює Європа. Він подвоїть витрати на дослідження, дерегулює промисловість, звільнить ринки капіталу і загострить апетит європейців до ризику. Він жорстко критикує роздачу субсидій і контрактів, щоб кожна країна отримувала назад більш-менш те, що вона вкладає. Європа потребує спеціалізації та масштабу, навіть якщо деякі країни від цього програють, каже він.

Виборці відчувають, що європейська безпека і конкурентоспроможність є вразливими. І це підводить до третьої теми пана Макрона - крихкості європейської політики. Президент Франції з особливим презирством ставиться до популістських націоналістів. Хоча він не назвав її імені, однією з таких є Марін Ле Пен, яка має амбіції замінити його у 2027 році. У світі з перерізаними горлами їхні порожні обіцянки зміцнити власні країни натомість призведуть до розколу, занепаду, незахищеності і, зрештою, до конфлікту.

Ідеї пана Макрона мають реальну силу, і в минулому він доводив свою прозорливість. Але його рішення створюють проблеми. Одна з них полягає в тому, що вони можуть фактично підірвати безпеку Європи. Його плани можуть віддалити Америку, але не заповнити прогалину надійною європейською альтернативою. Це зробить Європу більш вразливою до російських зазіхань. Це також влаштовує Китай, який вже давно прагне мати справу з Європою і Америкою окремо, а не в альянсі.

Його плани також можуть стати жертвою громіздкої структури самого ЄС. Вони вимагають від 27 жадібних до влади урядів поступитися суверенним контролем над оподаткуванням і зовнішньою політикою та надати більше впливу Європейській комісії, що видається малоймовірним. Якщо промислова політика пана Макрона призведе до збільшення субсидій і захисту, а не до дерегуляції, лібералізації та конкуренції, це негативно вплине на динамізм, який він намагається посилити.

І остання проблема полягає в тому, що пан Макрон цілком може зазнати невдачі у своїй політиці - частково через те, що він непопулярний на батьківщині. Він проповідує необхідність мислити загальноєвропейськими категоріями і залишити позаду дріб'язковий націоналізм, але Франція роками блокує будівництво енергозв'язку з Іспанією. Він попереджає про загрозу, що насувається з боку пані Ле Пен, але поки що не зміг виховати наступника, який міг би її замінити. Він не може впоратися з порядком денним, який би обклав податками двох великих післявоєнних лідерів, Шарля де Голля і Конрада Аденауера, без допомоги канцлера Німеччини Олафа Шольца. Проте їхні стосунки жахливі.

Пан Макрон чіткіше усвідомлює небезпеки, що стоять перед Європою, ніж лідер будь-якої іншої великої країни. Коли лідерства не вистачає, він має мужність дивитися історії в очі. Трагедія для Європи полягає в тому, що слова французької Кассандри цілком можуть залишитися поза увагою.

Першоджерело: The Economist “Emmanuel Macron’s urgent message for Europe”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

12.6KПрочитань
0Автори
110Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз
  • Чи є інфляція аморальною?

    Інфляція в США викликає обурення громадськості,яка вважає її несправедливою та зумовленою корпоративною жадібністю.Концепція "моральної економіки" допомагає зрозуміти це явище.Попри зусилля влади, недовіра до бізнесу/уряду ускладнює сприйняття інфляції як наслідку сильного ринку.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається