Заморожені активи російського центрального банку ЄС у новому податковому плані - Bloomberg

Лідери ЄС підтримують плани, згідно з якими буде накладено податок на несподіваний прибуток, отриманий від активів російського центрального банку на суму понад 200 мільярдів євро (217 мільярдів доларів) для допомоги у відбудові України, і шукатимуть політичної підтримки ключових країн G7.

За словами людей, знайомих з ходом переговорів, під час саміту в Брюсселі в четвер лідери ЄС підтримали обережне вивчення варіанту надприбутку, незважаючи на низку складних питань щодо використання санкційних активів.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн раніше заявляла, що представить план до літніх канікул, але терміни пропозиції наразі неясні, враховуючи кількість перешкод.

Очікується, що активи російського центрального банку, знерухомлені в ЄС, принесуть близько 3 мільярдів євро надприбутків. Більше половини активів знаходяться в готівці та депозитах, тоді як «значна кількість» решти знаходиться в цінних паперах, які будуть перетворені в готівку в міру їх погашення в найближчі два-три роки, повідомляв раніше Bloomberg. Багато коштів знаходяться в Бельгії в розрахунковому гіганті Euroclear Ltd., де вони заробили майже 750 мільйонів євро до першого кварталу цього року.

"Під час цієї Європейської ради ми обговорювали тему знерухомлених російських активів", - сказала фон дер Ляєн журналістам після саміту в п'ятницю. «Ми, комісія, виступимо з пропозицією, і ми зважено зосередимося на надприбутках від знерухомлених активів російського центрального банку».

Перспектива оподаткування та конфіскації надприбутків викликає юридичні та фінансові питання. Декілька лідерів на саміті висвітлили занепокоєння, яке вперше висловив Європейський центральний банк, який попередив, що, на думку людей, використання доходів від активів може спонукати офіційних власників резервів відвернутися від євро.

Прихильники плану відзначили, що більший ризик стабільності було подолано, коли в першу чергу були заблоковані активи центрального банку.

У рамках тих самих зусиль ЄС шукатиме підтримки від країн G-7, навіть незважаючи на те, що переважна більшість санкційних активів центрального банку знаходиться в Європі. Люди кажуть, що це тому, що кілька штатів хочуть взяти участь у G-7 як умову для просування вперед. Проте, ймовірно, це залишиться пропозицією ЄС, а не ініціативою G-7, сказав інший учасник. 

ЄС і США вже обговорювали ці плани, і адміністрація Байдена була проінформована про прогрес, сказав один із джерел. Обговорення з США та іншими продовжаться в найближчі дні та тижні. 

Офіційний представник Великої Британії сказав, що Британія підтримує план ЄС щодо податку на надприбуток і розмовляє з блоком про це. 

З політичного погляду виконавчий орган ЄС також спочатку захоче, щоб низка ключових держав-членів твердо взяла участь, включаючи Бельгію та Францію, де знаходиться більшість активів, перш ніж подавати офіційну пропозицію.

Раніше ЄС оцінив, що окремий варіант, який він розглядає, — створення організації, яка інвестуватиме кошти та використовуватиме кошти для відновлення України — був надто складним і юридично сумнівним. Він також дійшов висновку, що прямий арешт активів неможливий.

Тим не менш, незважаючи на те, що варіант несподіваного доходу є найменш проблематичним з ідей, які були досліджені, існує певний юридичний ризик того, що він може бути оскаржений у суді. Деякі стверджують, що відсотки та прибутки, отримані від коштів, походять від санкційних активів, які зрештою належать Росії.

Офіційна пропозиція щодо варіанту несподіваних доходів розглядатиметься як інструмент зовнішньої політики — той самий інструмент, за допомогою якого вводяться санкції — і потребуватиме підтримки всіх держав-членів, щоб її прийняти.

Джерело Bloomderg

Підписуйтесь на канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається