Герой перевтілень ‒ Су-25 б/н 10

Ця розповідь присвячена літаку з дуже цікавим та не простим шляхом. Цей борт воював в Афганістані, в 2014 році виконував бойові вильоти під час бойових дій на Донбасі, а з 2022 року літак знову став у стрій на захист нашої територіальної цілісності. До того ж, сьогоднішній герой являється найстарішим діючим Су-25 у наших Повітряних Силах ‒ борт має заводський номер 25508103002, тобто другий літак третьої виробничої серії.

Історія цього штурмовика почалась 31 травня 1983 року, тоді він перший раз піднявся у небо з заводського аеродрому Тбіліського авіазаводу. Тоді ж грач потрапив до 90-го Окремого Штурмового Авіаційного Полку, який базувався на аеродромі Арциз в Одеській області. На новому місці літак отримав бортовий номер “06”.

Через рік, 4 серпня 1984 року, 1 Авіаційна Ескадрилья полку, де був і наш герой, брала участь в боях в Афганістані, спочатку у складі 200-ї Окремої Штурмової Авіаційної Ескадрильї, а пізніше новосформованого 378-го Окремого Штурмового Авіаційного Полку. В 1986 році літак повернувся на рідний аеродром. За два роки перебування в Афгані штурмовик виконав більше 600-та бойових вильотів, за що пізніше отримає відзнаку.

Один з штурмовиків зі складу 90-го ОШАП. Арциз, літо 1987-го року

В 1989 році 90-й ОШАП розформовували, а літаки, серед яких був і наш герой, потрапили в 299-й КШАП, замінивши в ньому палубні штурмовики Як-38. На новому аеродромі в Саках штурмовик отримав б/н “10 червоний”.

Пропоную згадати історію про те, як цей літак отримав унікальний білий окрас.

У березні 1990-го року борт прибув на 519-й Авіаремонтний Завод в Вазіані (Грузія) для проходження першого середнього ремонту. Через пів року літак вийшов з ремонта (дата прийомки вказана як 20.08.1990).

Але коли діло дійшло до фарбування літака, виникла курйозна ситуація. Діло в тому, що це був перший Су-25 зі складу авіації ВМФ, який ремонтувався в Вазіані. Маляри ж не знали, як фарбувати такого не звичного борта, тому пофарбували його з огляду на свої уявлення про те, як повинен виглядати “флотський” Су-25.

У вересні того ж року літак прибув в полк, де місцеві техніки не оцінили творчість грузинських малярів. Тому, наступні Су-25 для флоту фарбувались у стандартну коричнево-зелену флору.

Щодо камуфляжа нашого героя, то через пару років він банально вигорів під жарким “кримським” сонцем, перетворившись у монотонно-білого.

Нижче буде ще пара рідкісних фото того періоду:

В 2000-му році борт пройшов капітальний ремонт на Запорізькому Державному Авіаційно-Ремонтному Заводі, але перед цим засвітився в цеху вже з бортовим “10 синій”:

Не буду псувати оригінал фотографії, обрізаючи її. Герой сьогоднішньої статті стоїть у верхньому лівому куті.

Таким літак вийшов з завода:

За 600 бойових вильотів в Афганістані борт отримав відзнаку у вигляді емблеми “ДРА 600”:

Рідкісне фото: “десятка” в ТЕЧі на Сакському аеродромі, 2004-й рік:

Фактично, капітальний ремонт в 2000-му році врятував літак від продажу “ за бугор”. Так, наприклад, його брати про заводському номеру ― 03001 та 03003 були продані до Екваторальної Гвінеї та Чаду. Ці два борти не літали мабуть ще з кінця 90-х років, в той час, коли “десятка” пройшла кап. ремонт та активно експлуатувалася.

Йшов час. Та вже через вісім років після ремонту борт “вилітав” свій міжремонтний ресурс. Тому, в 2008-му році, Кульбакинська ТЕЧ продовжила ресурс штурмовику ще на чотири роки, а також перефарбувала літак в “трилисник”:

“Десятка” в свійжій фарбі, 2008-й рік

Пізніше камуфляж вигорів до коричневого:

Проліт в парі над Києвом, 2009-й рік:

У цьому ж році штурмовик потрапив в об'єктив під час навчань у Василькові:

В 2012-му році літак знову “став” через необхідність в продовженні льотного ресурсу:

Можливо, якби не початок війни на сході в 2014 році, то борт би і далі стояв без діла. Але завдяки силам Техніко-Експлуатаційної Частини бригади літак знову здійнявся у небо у тому ж 2014-му році:

В 2014-му році, російськими “експертами з форумів”, літак був помилково записаний в “мертві”. До такого висновку “експерти” прийшли на основі фотографій залишків двох Українських Су-25, збитих на Донбасі. Нижче приведу цитату з форума:

Насправді, того дня біля Савур-Могили були збиті два Су-25, бортові “04” та “33”:

Крило збитого Су-25 б/н “33”
Залишки кіля збитої “четвірки”

Наш герой успішно пережив війну на сході, по такому випадку на спотерському сайті було опубліковане фото з датою, а саме 2016-й рік:

В 2018-му році “грача” знову поставили на зберігання. З початком повномасштабного вторгнення у 2022-му році, літак, імовірно, знову був “піднятий” силами ТЕЧ, і зараз боронить нашу державу.

**Весь матеріал було узято з відкритих джерел та опрацьовано командою телеграм каналу Eagle From The East, просимо вказувати авторство**

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Eagle From The East
Eagle From The East@xEFTE

https://t.me/eaGLetFRoMeaST

217Прочитань
10Автори
11Читачі
На Друкарні з 30 березня

Більше від автора

  • Невизнаний ветеран

    В цій невеличкій статті ми повідаємо вам історію одного Су-25 з 299-ї Бригади Тактичної Авіації.

    Теми цього довгочиту:

    Су-25
  • Військово-Повітряні Сили Абхазії

    Абхазія – невелика "бананова республіка", розташована на східному узбережжі Чорного моря. Країна проголосила свою незалежність в 1991 році, вийшовши зі складу Грузії.

    Теми цього довгочиту:

    Мі-24
  • Mirage 2000D RMV (MLU)

    Програма основного оновлення середнього терміну служби (фр. RMV анг. MLU)

    Теми цього довгочиту:

    Mirage 2000

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається