Після поразки української революції 1917-1921 років українська еміграція опинились розкиданою по всьому світові, не виключенням стала також і Велика Британія. Сьогодні мова піде саме про неї, а точніше гетьманський рух на території самої корони та Домініоніонів.

Одразу після поразки

Під час національних змагань Британія як частина Антанти не була сильно зацікавлена у підтримці молодої держави України, а особливо після того, як УНР, а згодом Другий Гетьманат потрапили під вплив Німецької імперії. Тому ставка робилась на білий рух, який був уособленням старої російської імперії, яка також була в Антанті. Однак вже після перемоги більшовиків стало зрозуміло, що одні тільки білі перемогти більшовиків не змогли і навряд зможуть, тому Британія починає налагоджувати відносини з іншими антибільшовицькими силами, у тому числі й Україною.

Російський плакат "Антанта" 1914

За інформацією радянської розвідки знаємо, що Гетьман покладав великі надії на Британію. Вже за 16 квітня 1926 ЧК повідомляло про те, що у Варшаві відбулась зустріч між Петлюрою та Скоропадським, на якій обговорювалось з допомогою Британців проводити втручання в ссср. Однак нажаль співпраця між Гетьманом та Отаманом не змогла поглибитись, адже трохи менш ніж за місяць останній буде вбитий у Парижі, однак це не зупинить співпрацю гетьманців з Англією.

Подальша співпраця

Активним пропагандистом Української самостійности на чолі з його сяйністю Гетьманом у Англії був Коростовець, який мав потрібні дипломатичні контакти. Влітку 1932 Скоропадський особисто відвідав Лондон з метою нав'язати потрібні знайомства з членами консервативної партії та промисловцями для того щоб заручитися їх підтримкою. А у 1934 Коростовець спільно з Гетьманом Павлом та Гетьманичем Данило мав зустріч з генералом Ноксом та деякими іншими представниками англійського генштабу. Також зі слів Гетьманича Данила Павло Скоропадський мав зустріч з британським консулом у Берліні, консул цікавився питаннями підпілля на території України. За словами Скоропадського в Україні були нелегальні гетьманські організації, які друкували нелегальну літературу, однак у еміграції не вистачає коштів для їх підтримки. Також взимку у близькому колі Гетьман повідомив, що через боязнь за Індію та нафтові родовища сходу Британія готує план інтервенції в ссср, за яким совєти мають бути витіснені з територій України, Кавказу, Туркестану та Монголії

Гетьманський рух у Англії

Крім співпраці з Британцями у Англії безпосередньо діяли ячейки гетьманського руху. Так у Лондоні видавався гетьманський журнал "Інвестіґейтор", що був англійською мовою. Крім українців над "Інвестіґейтором" працювали і деякі Британці, що були прихильні до української ідеї, такі як: полковник Сесиль та полковник Веджвуд, та навіть син тодішнього прем'єра Макдональда та знавець Галицького українства Малевк Макдональд. Передбачаючи майбутню війну Гетьман, який сам перебував у Берліні відправив сина Данила у Британію щоб підтримувати рух та вести переговори з обома сторонами конфлікту.

Домініони Британії та Гетьманський рух

Чимала частка українців проживала також і в домініонах Британії, тож і там Гетьман пробував налагоджувати зв'язки. У Північній Америці діяли Січові організації, які були засновані ще до великої війни, однак після еміграції Гетьмана присягнули йому на вірність. У 1937 молодий Данило Скоропадський особисто здійснив візит до США та Канади, однак ми сконцентруємось саме на Канаді

Гетьманич з гетьманцями у місті Віндзор

Гетьманич відвідав міста Віндзор, де навідав православну громаду, Торонто де на його честь було влаштовано ряд концертів, Гемилтон, Оттаву де його зустріли пишним банкетом, Монтреаль де знову ж відбувався банкет та концерт й Гетьманич відвідав ще кілька установ, а також міста Судбури, Віннвпеґ та ін. . Більш детальний опис подорожей до кожного з міст з записами зі щоденника Гетьманича можна знайти у книзі "За Україну, опис подорожі Гетьманича Данило Скоропадського до Злучених Держав та Канади". Під час подорожі до Сполучених Штатів та Канади Данило налагоджував потрібні контакти, наприклад з генерал-губернатором Канади Лордом Твідсмюром.

Підсумок

В підсумку можна сказати, що Британія була стратегічно важливою державою для гетьманського руху та важливим партнером, хоча центр його довгий час був саме у Німеччині.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Мудрий Бобер
Мудрий Бобер@MudryiBober

Хз

26Прочитань
3Автори
1Читачі
На Друкарні з 21 січня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається