Гідротехнології можуть перетворити пагорби на гігантські батареї

Розроблена британським стартапом RheEnergise, ця система дає сучасний погляд на гідроакумулюючі електростанції — багатовікову технологію, на яку припадає 95% сьогоднішніх потужностей зі зберігання енергії. Гідроакумулюючі електростанції використовують надлишок електроенергії для закачування води у водосховище, розташоване на пагорбі, а потім випускають її через турбіни назад у вихідне озеро, виробляючи електроенергію.

Гідросистема RheEnergise використовує не воду, а запатентовану рідину високої щільності. Вона називається R-19 і в 2,5 рази густіша за воду. Хоча компанія не розголошує хімічний склад цієї рідини, кажуть, що вона виготовлена з "наддешевих" матеріалів і не є токсичною для навколишнього середовища.

Перевага використання цієї рідини замість води полягає в тому, що вона генерує таку ж кількість електроенергії при зміні висоти лише на 40%, використовуючи резервуари на 40% меншого розміру — уявіть собі пагорби й підземні резервуари замість гір і величезних гребель. Це означає, що менша система може бути розгорнута швидше, на більшій кількості об'єктів.

Гідросистема високої щільності закачуватиме R-19 на гору в підземні резервуари, більші за олімпійський басейн, а потім вивільнятиме рідину на вимогу. Проєкти матимуть потужність від 5 МВт до 100 МВт і можуть працювати на вертикальних перепадах висот до 100 метрів і менше.

Комерційний директор RheEnergise Софі Орм сказала, що з огляду на нагальну потребу декарбонізації енергетичної системи Великобританії, важливо, що їхню систему можна побудувати за "один-два роки" і отримати дозвіл на планування "всього за кілька місяців".  

За оцінками компанії, лише у Великій Британії є 6 500 потенційних майданчиків, і її проєкти будуть дешевшими, ніж еквівалентні літій-іонні батареї.

Нам потрібне довгострокове зберігання енергії

У міру того, як європейські країни декарбонізують свої енергетичні системи, впровадження рішень зі зберігання енергії для збалансування перебоїв у постачанні відновлюваної енергії та підвищення енергетичної безпеки стає все більш актуальним. За даними Європейської асоціації зі зберігання енергії (EASE), до кінця десятиліття ЄС потребуватиме 200 ГВт потужностей зі зберігання енергії, а до 2050 року — 600 ГВт.  

Прихильники альтернативних технологій зберігання енергії стверджують, що літій-іонні акумулятори — це лише початок. Їхнє виробництво залежить від видобутку корисних копалин, вони не мають дуже довгого терміну служби й, можливо, не є ідеальними для зберігання енергії довше, ніж кілька годин. Рішення для довготривалого зберігання є критично важливими.

"Наша технологія HD Hydro може забезпечити середньо- та довготривале зберігання енергії, що стає все більш важливим, оскільки енергетична система Великобританії все більше залежить від непостійних відновлюваних джерел енергії", — сказав Стівен Крошер, генеральний директор RheEnergise. 

Таке "повільне" зберігання енергії необхідне для стабілізації енергосистеми, коли не дме вітер або не світить сонце. Серед інших стартапів, що працюють у цій сфері, — шотландський Gravitricity, який планує виробляти електроенергію шляхом спускання вантажів у старі шахтні стволи, та фінська Polar Night Energy, що використовує гігантські чани з піском для зберігання енергії у вигляді тепла.

Хоча ці рішення звучать дуже круто, перевага RheEnergise полягає в тому, що її підхід ґрунтується на перевіреній і випробуваній технології.

RheEnergise щойно підписала угоду з британською компанією Mercia Power Response, метою якої є розгортання 100 МВт систем зберігання енергії до 2030 року з використанням наявних мережевих підключень Mercia. У листопаді компанія також виграла грант у розмірі 8,25 млн фунтів стерлінгів від уряду Великобританії на будівництво невеликої демонстраційної установки потужністю 250 кВт на шахті в Девоні протягом наступного року.   

"Ми також розглядаємо ряд проєктних можливостей в інших країнах континентальної Європи та Канаді", — сказав Крошер. "Ми очікуємо, що наш перший мережевий проєкт потужністю 5 МВт буде введений в експлуатацію у 2026 році".

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.5KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається