Глобальні тренди бізнес-ідей на 2023 рік

Зміст

2023 рік може стати роком можливостей і відкриттів для тих, хто готовий ризикнути і зануритися у світ підприємництва. Щоб упевнено почуватися в епоху змін, потрібно уважно відстежувати нові тенденції та тренди.

Розглянемо, що користуватиметься популярністю в найближчий рік і як на цьому можна заробити.

У 2023 році на підприємців, споживачів та економічно активне населення чекають суттєві зміни у фінансовому житті. Однак не варто думати, що зміни матимуть лише негативний характер - деякі, навпаки, призведуть до розвитку економіки.

Підприємці та професіонали з проактивною життєвою позицією часто бачать у кризах джерело можливостей. Наприклад, для тестування нової ніші або товару за обмеженого бюджету, впровадження оригінальних послуг і фіч у поточний процес тощо.

Чому важливо відстежувати бізнес-тренди на 2023 рік

Тренди - це спосіб відкрити завісу майбутнього і дізнатися, що буде популярним в аудиторії найближчими роками. Розуміння економічних тенденцій дасть змогу придумати нові бізнес-ідеї або модифікувати ті, що вже працюють, щоб отримати більшу віддачу від вкладеного капіталу.

ВАЖЛИВО! Тренди формулюють аналітики та експерти. Ставитися до прогнозів слід критично, не приймаючи їх на віру, але використовуючи як один з інструментів для формування власної стратегії.

Розглянемо тренди в різних бізнес-сферах. Вони скомпільовані з досліджень європейських, американських та вітчизняних фахівців.

Tech-тренди для бізнесу у 2023 році

У 2023 році продовжиться цифровізація та автоматизація звичних бізнес-процесів. Запуск підприємства з акцентом на сучасні технології - це вельми вдале вкладення інвестицій.

Збільшення кількості мобільних додатків

Популярність мобільних додатків важко переоцінити. З їхньою допомогою проводяться найрізноманітніші фінансові операції - від управління банківськими рахунками до оплати комунальних послуг. У 2023 році сфера застосування смартфонів і планшетів буде тільки розширюватися.

Однією з найперспективніших сфер у плані цифровізації стане виховання та освіта. Уже зараз є застосунки для раннього розвитку дітей, моніторингу здоров'я, онлайн-платформи для підготовки до школи та вишу, цифрові системи профорієнтації тощо.

Ера Web3

Минулими роками трендом було використання блокчейна та засобів децентралізації різних сервісів. Зараз же найбільш популярною технологією стала Web3. По суті, це розміщення застосунків і сайтів на розподілених платформах, що не належать таким гігантам, як Amazon, Google або Meta.

Батьки-міленіали зацікавлені в тому, щоб підготувати дітей до майбутнього, і технічна грамотність у різних формах для них особливо важлива. Тому в пріоритеті будуть освітні сервіси та застосунки, які допоможуть зрозуміти, що таке NFT, як працювати з Web3, програмувати та розвивати метавсесвіти.

Підприємцям краще вже зараз почати вивчення передових IT-технологій і поступово впроваджувати їх у діючий бізнес.

Глобальные тренды бизнес-идей на 2023 год

Конфіденційні браузери

Користувачі стали частіше звертати увагу на збереження і безпеку даних, які вони передають сервісам. Їх турбують постійні витоки інформації та масовані спам-атаки після цього, а також дзвінки від "Служби безпеки банку".

Зростає популярність браузерів Firefox і Opera та месенджера Signal, які не вимагають від користувачів зберігати персональні дані. Підприємці можуть зосередитися на створенні та розвитку продуктів, здатних забезпечити конфіденційність.

Освітні рішення в метавсесвітах

В останні кілька років віртуальне навчання стало затребуваним не тільки через війну, а й через його здатність долати географічні або фінансові бар'єри. Зробивши наступний крок і адаптувавши освітні програми до метавсесвіту, підприємці зможуть створити принципово новий продукт.

Освітні програми на основі метавсесвіту пропонують більше занурення, ніж онлайн-навчання. Бренди також активно використовують цю технологію для допомоги користувачам у виборі товарів і послуг.

Доступна мікромобільність

У міру того як населення міст у всьому світі продовжує зростати, з'являються сучасні рішення в руслі мікромобільності. Йдеться про транспортну інфраструктуру, що враховує запити людей з обмеженими можливостями. Основний акцент тут робиться на розробку спеціальних скутерів та інших малогабаритних засобів пересування.

Маркетингові тренди для бізнесу у 2023 році

Маркетинг залишається основою для просування продуктів і послуг, а також вигідного позиціонування HR-брендів і торгових марок. Однак 2020-ті роки суттєво змінюють звичні інструменти та підходи до маркетингових і рекламних кампаній.

Об'єднання віртуального та реального світів

Збагачення споживчого досвіду за допомогою цифрових майданчиків у минулі роки вже випробував ритейл. Тепер можливі сфери застосування віртуальних інструментів розширюються.

Наприклад, низка парків розваг уже застосовує мобільні додатки, що дають змогу отримати більш насичені емоції. Завдяки подібним технологіям, відвідування парку стає набагато цікавішим.

Бренди також стали активно використовувати метавсесвіти, які за фактом замінили соціальні мережі. Інтерактивність, яка можлива в метавсесвіті, зробила його ідеальним простором для реалізації ігрових механік. Брендовані ігри в захопливій формі знайомлять споживачів із продуктами та послугами.

Аеропорти як майданчики для зовнішньої реклами

Відновлення авіаперельотів між країнами є дуже довгоочікуваним для багатьох туристів. Поступово звичні обсяги рейсів відновляться.

Під час повітряних подорожей пасажири проводять багато часу в очікуванні. Бренди вирішили використати доступні екрани та рекламні площі для розміщення пропозицій про товари та послуги. Завдяки тривалій взаємодії з аудиторією, з'являється можливість розповісти більше про продукт і підштовхнути до покупки.

Продакт-плейсмент в аніме

З відродженням популярності аніме бренди замислилися над можливістю нативних інтеграцій з мальованим персонажами. Завдяки поширенню аніме по потокових каналах дотягнутися до споживача стало простіше.

Щоб повноцінно реалізувати таку рекламну стратегію, компанії співпрацюють з аніме-студіями для створення фільмів, шоу і відеоігор. Незвичайний продакт-плейсмент можна застосовувати в найрізноманітніших сферах бізнесу.

Просування брендами контенту від споживачів

Сучасна молодь перестала вірити рекламі. Тому брендам потрібно змінювати тактику і, наприклад, залучати до рекламних інтеграцій самих споживачів, а також враховувати розмаїття націй, гендерів та інтересів аудиторії.

Компанії активно просувають краудсорсингові матеріали, створені різними демографічними групами. При цьому вартість генерації подібного рекламного контенту значно зростає.

Тренди із соцмереж

Соціальні мережі стали віддушиною для людей під час пандемії. Не дивно, що низка мережевих трендів перекочувала в реальне життя у вигляді товарів.

Кулінарний контент у TikTok, іноді званий FoodTok, відкриває нову еру гастрономії для молодого покоління. Компанії, що працюють у сфері споживчих товарів, черпають натхнення з цих тенденцій.

Тенденції ринку послуг і товарів у 2023 році

Найцікавіші ринкові ніші виникають не стільки на основі поточного попиту, скільки формуються креативними підприємцями.

"Цифрові аборигени" - новий актор на ринку

"Цифрові аборигени" - це діти, народжені в 1995-2010 рр. Специфіка покоління - в активному використанні соцмереж і прихильності до думок блогерів. Також "зумерів" відрізняє вдумливість, здатність до багатозадачності, прямолінійність у спілкуванні, економність, замкнутість.

Поступово покоління почало здобувати фінансову незалежність, і воно готове принести гроші на ринок. Щоб привернути увагу "зумерів", необхідно створювати для них емоційні цінності, а також співпрацювати з інфлюенсерами.

А ще "цифрові аборигени" - це любителі фінансової грамотності. Тому для них будуть пріоритетними банківські та інвестиційні застосунки, сервіси зі сфери EdTech і FinTech.

Пакувальні рішення для електронної комерції

Технологічний прогрес торкнувся й пакування. Компанії змушені багато працювати з доставкою інтернет-замовлень, і тут вкрай важливим є збереження товару в дорозі.

Нові пакувальні рішення базуються на різних технологіях: від регулювання температури до нанесення QR-кодів для відстеження.

Вегетаріанські тренди

Вегетаріанство продовжує набувати прихильників у розвинених країнах і країнах, що розвиваються. Харчова індустрія активно шукає заміну для звичних м'ясних продуктів. Також спостерігається поступова відмова від використання тваринної сировини при виробництві одягу.

Слідом за дорослими моду на вегетаріанство підхоплюють і діти. Батьки намагаються привчити їх до етичного споживання і допомогти відкрити нові смакові поєднання. Змінюються раціони шкільних обідів, а дитячі веганські продукти та напої стають дедалі популярнішими в ритейлі.

Що стосується дитячого одягу, то в цій сфері також помітний акцент на екологічності сировини та виробничих процесів.

Зростання популярності локальних виробників

Тренд на глобалізацію змінився підвищеним інтересом до товарів від місцевих брендів. Споживачі стали частіше купувати продукцію локальних гравців, оскільки вважають її безпечнішою і якіснішою. Зі свого боку, великі компанії тепер позиціонують себе як організації, що підтримують регіональних підприємців.

Поширення вендингових апаратів

Сучасні городяни високо цінують швидкість і зручність при здійсненні покупок. Цим критеріям повністю відповідають вендингові апарати з насиченим асортиментом і варіативними форматами оплати.

У центрах роздрібної торгівлі, готелях, офісах і торгових комплексах зростає кількість магазинів без персоналу. Там відвідувачі можуть самостійно відсканувати обрані товари та оформити покупку.

Доповнена реальність у продажах

Офлайн-магазинам доводиться конкурувати з онлайн-майданчиками, які забезпечують персоналізацію і велику кількість товарів. Традиційні торгові точки будуть змушені впроваджувати високі технології, щоб не втратити клієнтів.

Один із трендів у цьому руслі - встановлення інтерактивних дзеркал, які можуть маршрутизувати покупців, відповідати на популярні запитання тощо. В Україні подібна технологія поки вважається екзотичною.

Галузі роздрібної торгівлі та індустрії розваг зроблять вибір на користь інформаційних та ігрових кіосків, керованих жестами. Технологія відстеження рук реєструє та інтерпретує рухи користувача, забезпечуючи безконтактну навігацію по екрану.

Ритейл активніше використовуватиме роботів для інформування покупців про акції та новинки. Роботи також частково замінять консультантів, відповідаючи на типові запитання відвідувачів.

Автономна доставка

Триває розвиток доставки за допомогою транспортних засобів, оснащених автопілотом.

На ритейл і точки громадського харчування чекає інтеграція в екосистеми автономної доставки, оскільки споживачі дедалі частіше звертатимуться до подібних сервісів. За рахунок застосування електромобілів автономні служби доставки дають змогу істотно скоротити шкідливі викиди в атмосферу.

Глобальные тренды бизнес-идей на 2023 год

Екотренди у 2023 році

Щоб відповідати очікуванням споживачів, бізнесу необхідно враховувати актуальну екоповістку. Особливо це стосується підприємців, які хочуть вийти на міжнародні ринки.

Перероблюване пакування

У зв'язку зі зростаючим занепокоєнням з приводу клімату компанії переходять на екологічне пакування, оскільки це сприяє скороченню шкідливих викидів і відходів.

Подібні рішення стають дедалі популярнішими: магазини пропонують свіжі продукти, як-от хліб, фрукти й овочі, в пакуванні, яке легко переробляти.

Екологічно чисті продукти для жіночої гігієни

Сучасні споживачі шукають способи зменшити свій вплив на довкілля, починаючи з невеликих змін у способі життя. Наприклад, жінки готові перейти на більш екологічні предмети інтимної гігієни.

Стають популярними прокладки і тампони, що виготовляються з біорозкладних та/або органічних матеріалів. Підприємці можуть зайнятися як виробництвом, так і продажем подібних екотоварів.

Нові архітектурні та інтер'єрні рішення

Бізнес більше орієнтуватиметься на принципи ESG, що включають у себе впровадження екологічних ініціатив.

Наприклад, в офісах з'являться контейнери для роздільного збору сміття, а бізнес-центри оснащуватимуться системами енергозбереження. Продовжиться тренд на відмову від паперового документообігу та мінімізацію використання канцелярських товарів.

При зведенні офісних центрів і будівель для галузі HoReCa акцент також буде робитися на екологічно чисті матеріали та неруйнівні технології.

Що принесуть тренди бізнес-ідей на 2023 рік

Питання екології, інклюзивності, психологічного та фізичного здоров'я хвилюють як українців, так і зарубіжних споживачів. Очевидно, що в майбутньому році подібна проблематика стане тільки гострішою, і від бізнесу знадобиться відповідний зворотний зв'язок.

Не всі тренди стають помітними в короткі терміни: іноді минає кілька років, перш ніж вони отримують статус загальновизнаних стандартів.

У будь-якому разі вивчення соціальних та економічних тенденцій допоможе вам оптимізувати бізнес відповідно до віянь часу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

762.9KПрочитань
11Автори
580Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • 6 soft skills успішного фрилансера

    На фрилансі кожен спеціаліст несе особисту відповідальність за свій успіх на сервісі. Тому такий формат роботи обирають далеко не всі: тут недостатньо самих лише професійних навичок.

    Теми цього довгочиту:

    Фриланс
  • Як зробити гроші з грошей

    Коли мова заходить про заробіток, на думку спадають два найпоширеніші шляхи: відкриття власного бізнесу або випробування часто сумнівних схем заробітку на YouTube. Але сьогодні ми розглянемо дещо інший шлях - як заробляти гроші з того, що у вас вже є.

    Теми цього довгочиту:

    Гроші

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається