Google Play Services - оновлення без оновлень?

Зміст

Вітаю. Давно нічого не писав, не мав натхнення. Але ось згадалось, що побутує думка, нібито смартфони на Android досить швидко перетворюються на гарбуз через коротку підтримку оновленнями ПЗ від виробника. Тут я спробую показати, що, завдяки доробкам компанії Google, навіть смартфони, яким більше 8 років досі можуть працювати непогано, при цьому отримуючи нові функції системи, не оновлюючи саму систему.

Що таке Google Play Сервіси?

Тож, почнемо з базової інформації - шо це взагалі таке.

Даний застосунок/сервіс - це набір функцій, котрі безшовно вбудовуються в систему і які дуже складно відрізнити саме від системних функцій. Здебільшого - це налаштування Google акаунта і все, що з цим пов'язано. Проте є і деякі фічі, які приносять повністю новий функціонал на всі смартфони, які підтримують саме оновлення Google Play сервісів (здебільшого це пристрої з ОС починаючи з версії 6.0 та вище, на момент написання статті в березні 2024 року). Про них і хочу написати далі.

Перелік основних фіч, доданих через Google Play Сервіси

Насправді, таких функцій небагато (поки що), проте вони дозволяють навіть на пристроях з Android 7 у 2024 році - отримати такі бажані оновлення, без необхідності створювати і підписувати багатомільйонні петиції до виробників, які, зазвичай, будуть проігноровані.

Обмін поблизу / Quick Share

Основне вікно налаштувань (Android 7.1.1)
Вигляд у списку меню поширення (Android 7.1.1)
Запит на прийом файлу (Android 7.1.1)

Однією з найвагоміших на даний момент я вважаю саме фічу під назвою Quick Share. Донедавна вона називалась Nearby Share (Обмін поблизу), та за допомогою Samsung - в Google вирішили просто зробити все зручнішим і поєднати пропрієтарну фічу One UI з нативними Google Play Сервісами, перенісши і назву.

Тож, як можна зрозуміти з назви - це спосіб передачі даних між пристроями. Хочу зазначити, що це працює як між пристроями на Android, так і з комп'ютерами на інших ОС. Єдиний виняток - iOS, хоча, можливо, десь в надрах інтернету і валяється клієнт навіть для цього.

Цікавим цей спосіб робить те, що він став доступним на всіх пристроях починаючи з Android 6.

Сповіщення про невідомі трекери

Меню налаштувань (Android 7.1.1)

З виходом Apple AirTag подібні трекери стають дедалі популярнішими в усьому світі. Не оминули ці пристрої і зловмисників. Досить швидко почали з'являтися скарги про те, що злодії підкидають такі мітки в автівки чи сумки жертв, слідкують за ними до їхнього будинку і потім грабують. Компанія Apple досить швидко випустила оновлення для своїх смартфонів, котре сповіщає користувача, якщо поруч є чужа мітка. Та враховуючи, що найпопулярнішою мобільною ОС на планеті не є iOS - Apple довелося випускати ще й застосунок для Android. Проте - це дуже незручне рішення, адже користувачам довелося постійно вручну заходити в застосунок, запускати пошук і чекати, поки він закінчиться. Пройшов деякий час і Google схаменулися, та випустили в черговому оновленнi Play Сервісів автоматичний пошук таких трекерів. Також, за бажання, користувач може запустити пошук і вручну, якщо має підозру, що за ним стежать за допомогою подібної речі. Плюс до того - також визначаються мітки і інших виробників.

Сповіщення про повітряні тривоги в Україні

Меню налаштувань (Android 7.1.1)

Це вже більш наближена до наших реалій функція, яка дійсно може врятувати життя. Зараз майже кожен має на смартфоні застосунок повітряної тривоги, на вулицях постійно лунають сирени і пропустити таке - практично неможливо. Проте, з особистого досвіду, можу повідомити, що як мінімум двічі саме ця функція сповіщала мене особисто про повітряну тривогу раніше за застосунки і вуличні сирени. За це я щиро вдячний. Також хочу зазначити, що наразі лише на Android є вбудовані такі сповіщення.

Чому ДСНС відмовилося від використання більш надійного сервісу доставки екстрених повідомлень, котрий працює навіть на прадавніх телефонах з ч/б екраном - питання відкрите і відповіді на нього я, на жаль, не маю, проте Google все ж забезпечила користувачів хоча б мінімальним способом убезпечення себе від ударів клятої русні.

Сповіщення про землетрус

Меню налаштувань (Android 7.1.1)

Дана функція лише потенційно працює в Україні, бо, на щастя, в нас давно не було якихось землетрусів, що несли б загрозу життю та здоров’ю людей. Проте - офіційно підтримується, і може допомогти у разі необхідності.

Автозаповнення

Налаштування автозаповнення номеру мобільного (Android 7.1.1)
Налаштування автозаповнення кодів з SMS (Android 7.1.1)

Всім вже відомо, що Chrome дозволяє підставляти на сайтах і в сторонніх застосунках логіни, пошти, паролі, адреси і оце все. Та ось для функції підстановки номеру телефону та кодів з SMS виділили окремі перемикачі. Можливо - з метою безпеки. Та тим не менш - функції присутні і працюють на старих ОС, що робить використання зручнішим.

Знайти пристрій

Основна сторінка функції (Android 7.1.1)

Також не нова фіча, проте не так давно Google переробила застосунок пошуку пристроїв і тепер він виглядає набагато зручнішим і приємнішим. Та, зазвичай, після такого кардинального оновлення - сервіси перестають працювати на старих ОС. Але не цього разу - функція працює чудово, підхоплює і старі, і нові пристрої підключені до акаунта, тож можна буде знайти навіть старий втрачений пристрій у випадку необхідності

Батьківський контроль

Сторінка початкового налаштування Family Link (Android 7.1.1)

З функціями батьківського контролю більшість великих виробників електроніки все ж недопрацьовують, перевірено особисто. Дуже багато обмежень в налаштуваннях, відсутність варіативності і всього такого. Проте, у випадку коли смартфон чи планшет все ж необхідно налаштувати для дитини - це безальтернативний функціонал. І враховуючи, що діти досить недбало користуються речами - віддати якийсь “древній” смартфон для базових задач (дзвінків, відео, месенджерів), при цьому маючи можливість все ще його налаштувати сучасним сервісом саме для дитини і не перейматися, що він раптом перестане працювати - як на мене є досить вагомою фічею.

Висновки

Як можна зрозуміти, наразі, окрім очевидних функцій синхронізації Google акаунтів, входу в різні застосунки, відображення push-сповіщень - сервіси Google Play надають досить багато функцій для смартфонів останніх років. І це дозволяє використовувати старі пристрої навіть зараз, без відчутних критичних обмежень, окрім, звісно, швидкодії, при цьому отримуючи оновлення лише сервісів без оновлення системи до останніх версій.

Сподіваюсь, щось з цього було корисним, мирного неба!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Oleksii
Oleksii@Kingracer

659Прочитань
1Автори
12Читачі
Підтримати
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Made by Google ‘24 - чи змогли здивувати після “зливів”?

    Прийшла та сама пора, коли “корпорація добра” показує нові іграшки. Зазвичай, це відбувається пізніше, та цього року всі кудись поспішають. Тож - приємного читання :)

    Теми цього довгочиту:

    Google
  • Google I/O 2024 - штучний інтелект і нічого більше

    Вітаю. Вже традиційно навесні компанія Google проводить щорічну презентацію Google I/O. Цього року, очікувано, вся увага на Keynote прикута до штучного інтелекту.На жаль,деякі деталі і терміни я не дуже розумію, тому їх покрити повністю не зміг, за це вибачте і приємного читання!

    Теми цього довгочиту:

    Google
  • Galaxy Unpacked 2024 - чим Samsung НЕ здивували

    Все, що показали - було злито за тиждень чи навіть раніше до події. Тому, якщо ви вже ознайомились зі зливами тиждень-два тому - сенсу читати далі немає, чесно :) Всіх інших - вітаю, спробую таки пояснити, шо ж це за S24 series і яке воно.

    Теми цього довгочиту:

    Samsung

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Ти так кажеш , на від інших платформ ))) інших платформ аж цілих одна ))))

Вам також сподобається