Автор: Firosnv. Photography. Опубліковано на Unsplash

Доступність веб-сайтів є критично важливою для забезпечення рівного доступу до інформації та функціональності для всіх користувачів, включаючи людей з обмеженими можливостями. Технологія ARIA (Accessible Rich Internet Applications) розроблена W3C для поліпшення доступності веб-контенту, допомагаючи розробникам створювати більш доступні веб-сайти за допомогою спеціалізованих ролей, атрибутів і станів, які можна додавати до HTML.

Також читайте: Довідник з тегів HTML

Що таке ARIA?

ARIA — це набір специфікацій, які дозволяють розробникам зробити веб-контент та веб-додатки більш доступними для людей з обмеженими можливостями. Вона включає в себе ролі для ідентифікації елементів веб-інтерфейсу, атрибути для зміни їх властивостей і станів, а також вказівки на зміни цих станів.

Ролі ARIA

Ролі ARIA дозволяють точно вказати призначення елемента веб-інтерфейсу. Це особливо важливо для складних віджетів інтерфейсу, які не мають чіткого аналога в стандартних HTML-елементах. Наприклад, роль button може бути присвоєна div-елементу для вказівки на те, що цей елемент слід використовувати як кнопку.

<div role="button" tabindex="0">Натисни мене</div>

Атрибути ARIA

Атрибути ARIA дозволяють додати додаткову інформацію про стан або властивості елементів. Наприклад, aria-disabled="true" вказує, що елемент не активний. Це допомагає асистивним технологіям, таким як екранні читачі, краще розуміти, які дії можливі на сторінці.

<button aria-disabled="true">Неактивна кнопка</button>

Використання ARIA для покращення навігації

Для покращення навігації на веб-сайті за допомогою клавіатури або асистивних технологій можна використовувати різні ARIA ролі, такі як navigation для основного меню сайту або search для поля пошуку:

<nav role="navigation">
  <!-- Посилання на основні розділи сайту -->
</nav>

<div role="search">
  <!-- Форма пошуку -->
</div>

Застереження при використанні ARIA

ARIA повинна використовуватися як доповнення до семантично правильного HTML, а не як заміна йому. Перш ніж застосовувати ARIA ролі та атрибути, слід переконатися, що не існує більш підходящого семантичного HTML-елемента для вашого випадку.

Також читайте Що таке SSL сертифікат і чому він важливий для вашого сайту?

Висновок

Використання ARIA ролей та атрибутів є важливим кроком на шляху до створення доступних веб-сайтів. Вони дозволяють розробникам точніше описати властивості та поведінку елементів інтерфейсу, поліпшуючи взаємодію з асистивними технологіями та забезпечуючи кращий досвід користування для людей з обмеженими можливостями. Водночас важливо залишатися відданим основам семантичного вебу та використовувати ARIA обачно, уникаючи надмірного її застосування.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Volodymyr Zhyliaev
Volodymyr Zhyliaev@digitalowltop

3.4KПрочитань
53Автори
21Читачі
На Друкарні з 7 травня

Більше від автора

  • SEO for a New Website: 10 Easy Steps

    Embarking on the creation of a new website is an exciting journey filled with grand aspirations, including securing a top position in Google search results.

    Теми цього довгочиту:

    Seo
  • WordPress Automation Plugins To Boost Productivity

    WordPress plugins which will help you with automation and productivity of your website. Features pros and cons. Read and find the best for you

    Теми цього довгочиту:

    Wordpress
  • Мови програмування для веброзробки та супутні технології

    Що таке мови програмування для веб-розробки? Які технології існують у цій сфері? Дізнайтесь більше про основні технології створення сайтів

    Теми цього довгочиту:

    Веб-розробка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається