Ігрові підписки - найбільший скам в індустрії

У наш час все стрімкіше розвивається архітектура підписок в різних додатках. Серіали, фільми, музика, ігри тепер можна отримати у повному доступі тільки в один клік.

І якщо з серіалами та фільмами це працює доволі не погано, а з музикою ще можна миритися, то ігрові підписки нагадують відвертий скам користувачів, який підійде лише одиницям.

Ігрові гіганти давно вже просікли, що гравця можна доїти не тільки мікротранзакціями та допоповненнями у іграх. На піку хайпу підписок від Спотіфай та Нетфлікс кожен зрозумів, що посадити користувача на “ вигідну “ голку підписки вигідніше, ніж отримувати від нього одноразову плату за конкретний продукт.

Здавалось би робоча система: ти купляєш підписку на місяць за 250 грн і маєш доступ до всіх ігор. А тут розробник щей пропонує взяти її на рік всього навсього за 2 к гривень! Ну ж не чудово, правда? Доволі вигідно, якщо згадувати, що ціни на ігри взлетіли до небес. Але не диявол криється в деталях.

Особистий приклад

Особисто я користувався підпискою тільки два рази: одного разу, щоб получити коїни в грі ( що було дешевше собівартості ) , другого разу, бо вона коштувала копійки. Якщо що це була підписка ЕА.
ЕА має десятки ігор, багато популярних легендарних франшиз, космічний фан сервіс і ….

І там немає чого грати.

Буквально за місяць підписки ти можеш пройти половину з усього, що вони тобі пропонують.

Для гравця, який вже має великий список пройдених ігор там робити немає чого. Mass Effect, Dragon Age, Dead Space, Crysis, Battlefield, Titanfall , Medal of Honor, Need for Speed, пару кооп ігор та платформери - це все.

Мінусуємо звідси ігри, які не подобаються по жанру, мінусуємо з мертвим онлайном, мінусуємо те, що вже грали і виходить буквально пару ігор, які хоч якось підпадають під інтерес.

І це при умові, що ти маєш тільки місяць, щоб їх вдосталь пограти.

Диявол який ховається в деталях

Скупий платить двічі, тому людина, яка бачить вигоду в цій підписці, або заплатить за підписку, з якої буде грати пару ігор, або буде за неї переплачувати, бо пройти всі цікаві проекти за місяць просто фізично не можливо.

Це все за умови, що переважна більшість ігор коштують на знижках сотню-дві гривень, залишаючись в тебе назавжди.

А тут, якщо ти захочеш заново повернутися у гру, тобі доведеться знову купляти підписку. Таким чином ти тільки, що подарував розробнику можливість доїти тебе постійно з приводу і без.

Xbox Game Pass : every Day One release so far : r/XboxSeriesX

Знову ж таки, підписка може підійти людині, яка взагалі не знайома з іграми, тоді вона отримає величезну бібліотеку ігор, де зможе знайти щось для себе. Людині ж яка вже багато чого пограла, там знайде тільки нудьгу.

Переважна більшість розбробників категорично проти зливати свої нові ігри у підписки, бо це просто не вигідно. Якщо гра коштує 2к гривень і проходиться за 40-50 годин, а ти купляєш підписку Xbox за 250 гривень і проходиш її за два тижні В такому разі видавець втрачає колосальні кошти, які витратив на розробку.

Тому переважно у підписку впихають або старезні нікому не потрібні ігри, з яких ще можна трішки збити бабла, або ігри за три копійки від інді студії, яку без підписки грали б у кращому разі півтори людини.

І якщо у вашій голові знайшлась контртеза, що Майки дають можливість пограти свої новинки на релізі по підписці, то нагадаю, що це єдиний їхній шанс по-перше зберігати хоч якусь зацікавленість до їхньої приставки, а по-2 вони зараз у колосальних збитках.

То ще у кращому випадку, ті самі ЕА дають пограти у нові ігри лише 10 годин, тому ніхто НОВИНКИ так просто не отримає.

Так, нова Call of Duty буде одразу у геймпасі, але дешевше купити її та мати безлімітний доступ, ніж бути постійно на гачку у розробника.

Припустимо, ви купили підписку на рік, пограли 50 годин у мультиплєєр через брак часу. Далі проходить рік, ви хочете повернутися у гру, але щоб це зробити, вам доведеться знову купляти підписку. І це при умові, що є ще інші ігри, які не можливо пограти по підписці.

Виходить дилема: купляти знову підписку, де тебе цікавить у кращому випадку одна гра, чи купити її назавжди ( що буде завжди правильним вибором )

Аргумент на користь покупки назавжди - постійно існують знижки на ту чи іншу гру, тому ніхто не змушує платити повну ціну. Але ти будеш мати повний доступ до гри, і зможеш її пограти і за місяць, і за десять років.

Ставати заручником підписок дуже небезпечна штука, постійно припиняти підписку - відрізати себе від ігор взагалі.

Как работает Xbox Game Pass | HONOR CLUB (RU)

Тому найкраща довготривала стратегія, це купляти ігри. Зараз більшість ігор коштують на зникаж пару сотень гривень, що не сильно б’є по бюджету, але ти не будеш переплачувати за ігри, які ніколи в житті не пограєш.

Признаємо чесно, 250 грн у місяць це не малі гроші, за які можна купити одну-дві гри на знижках.

Не бачу сенсу йти на поводу у жадібних видавців, які під обгорткою “ вигідної підписки “ продають старі нікому не потрібні ігри та індюшатину.

Мультиплєєрні ігри по підписці взагалі гра з вогнем у якій ти в кінцевому результаті заплатиш більше, ніж міг.

Особисто для мене підписка може грати роль “ тесту “ гри, але ніяк не основною платформою для комфортного геймінгу.

Ігрові видавці вже прогрівають геймерів, що настала пора підписок. Вони хочуть, щоб ти приносив їм гроші завжди, не зважаючи, чи зараз сезон релізів, чи затишшя.

Чи не далекий той час, коли “ купити “ гру стане просто не можливо?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Storm
Storm@ratel

Письменник.

3.5KПрочитань
1Автори
26Читачі
На Друкарні з 28 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

я теж завше сприймав підписку як тест-доступ. Раніше майже всі ігри мали демоверсії (до початку 2010-х рр.), потім цей тренд зник, но зараз відродився, тому підписка неактуальна вже і з погляду тесту. Зиски подібних акцій тре вираховувати у довгострокові, приміром за 10 років: 250 грн міс. = 30к грн, або 120 ігор (250 грн за одну), або 12 ігор на рік, 1 гра на місяць. Навіть якщо грати тільки в сюжетні (конечні) ігри, будуть траплятися такі, що за місяць не закінчиш (в скайрим приміром можна грати хоч і 10 років))), тож нові ігри будуть накопичуватися, а якщо ви граєте ще в мультиплеєрні то подібні витрати складно назвати обґрунтованими.

я підписками ніколи не користувався.

Вам також сподобається