Інтерв’ю з Себастьєном Гійемо: майбутнє індустрії Web3 ігор

Поява Web3-ігор у постійно прогресуючому світі цифрових розваг є унікальною ознакою інновацій та нових можливостей. Поєднуючи унікальний досвід традиційних ігор з децентралізованою технологією блокчейн, Web3-ігри змінюють наш спосіб взаємодії з віртуальними світами та їх пізнання.

Для кращого розуміння перетину технології блокчейн та ігор, а також дослідження еволюції ігор в епоху децентралізації я попросив Себастьєна Гійемо, співзасновника Paima Studios та dcSpark, поділитися своїм баченням індустрії Web3-ігор.

Web3-ігри - це відносно невелика індустрія з надзвичайним потенціалом, яка все ще розвивається. Що підштовхнуло вас до вибору цієї сфери?

Концепція рівня 2 («L2») відкрила багато нових інновацій, оскільки люди можуть створювати абсолютно нові середовища, не обмежуючись EVM, при цьому успадковуючи безпеку та доступ до ринку, порівняно з запуском нового L1. Однак було також зрозуміло, що ліквідність буде великою проблемою: що мотивуватиме людей переходити на новий L2 (окрім нижчих комісій)? Якщо середовище не забезпечить 10-кратне покращення порівняно з іншими рівнями, ліквідність буде стійкою і не мігруватиме. Ми вважали, що в цьому середовищі будуть процвітати ті варіанти використання, які менше залежать від ліквідності на інституційному рівні (наприклад, ігри), і саме тому 2 роки тому ми почали розробляти ігрову L2-технологію в Paima Studios.

Чи не могли б ви розповісти про поточний стан індустрії Web3-ігор та траєкторію її розвитку? Що ви вважаєте найперспективнішими аспектами Web3-ігор у порівнянні з традиційними ігровими технологіями?

Наразі більшість ігор живуть у світі web2.5, тобто використовують поєднання централізованих серверів та середовищ web3 виключно для торгівлі внутрішньоігровими активами. Така структура процвітає, оскільки вона вже дозволяє створювати комерційно успішні проєкти без інженерних складнощів побудови повністю децентралізованого додатка. Однак такий підхід є напівмірою. Ви отримуєте лише частковий склад (лише ігрові активи), ви отримуєте неповне право власності (закриття гри все одно означає, що ви втрачаєте все), і багато ігор, які не дотримуються цієї тонкої межі, в кінцевому підсумку успадковують найгірше з обох світів. У зв'язку з цим інтерес до повністю децентралізованих ігор швидко зростає як до способу повною мірою скористатися перевагами web3.

Ви є співзасновником Paima Studios, чи можете ви розповісти нам більше про проєкт, його ключові особливості та переваги, а також про те, як він з'явився?

Paima Studios - це ігрова студія, заснована 2 роки тому, щоб не лише створювати повністю децентралізовані ігри, але й побудувати модульний ігровий фреймворк, який дозволить будь-кому створювати подібні ігри. Ми розгорнули кілька ігор в мережі, використовуючи нашу технологію, наприклад, нашу останню гру Tarochi (ончейн-рольова гра), також багато інших компаній використовують наше програмне забезпечення для своїх розробок.

Ви також є співзасновником dcSpark, яка займається розробкою криптоекосистем. Як співзасновник, ви берете участь у створенні екосистем у криптопросторі. Як ви бачите внесок блокчейн-ігор у ширшу криптоекосистему і яку роль вони відіграють у майбутньому децентралізованих фінансів (DeFi) і не взаємозамінних токенів (NFT)?

Ми розглядаємо ігри як ключовий фактор початкового використання передового програмного забезпечення, такого як криптографія з нульовим знанням (ZK). Наприклад, Zeko (наш фреймворк для ZK, написаний у партнерстві з o1Labs та Mina Foundation), безумовно, може бути використаний для багатьох різних сценаріїв використання, від DeFi до RWA, але ми також приділяємо велику увагу іграм, підключаючи Zeko в ролі першого рівня ZK до Paima Engine.

Для того, щоб орієнтуватися на перетині технології блокчейн та ігор, потрібно глибоко розуміти обидві індустрії. Як ви підходите до подолання розриву між цими двома світами і які можливості ви бачите в їхньому зближенні?

Ігри, на відміну від DeFi, де інституційні гравці, які можуть забезпечити велику ліквідність, часто є ключовими, залежать від великого набору активних гравців. Це вимагає здатності до швидкої ітерації на основі відгуків користувачів (більшість ігор повинні оновлюватися щотижня, щоб залишатися актуальними) і активної комунікації зі спільнотою. Члени нашої команди мають багаторічний досвід створення основних протоколів блокчейну, а також є фанатами ігор, тому багато в чому ми поєднуємо ці дві пристрасті.

Залучення спільноти є життєво важливим для успіху будь-якого ігрового проєкту. Як ви розвиваєте та підтримуєте активну спільноту навколо своїх ігрових проєктів, і які стратегії ви вважаєте найефективнішими для сприяння довгостроковій залученості гравців?

Прозорість у процесі створення є ключовим фактором. Люди розуміють, що ігри web3 мають певну складність (особливо якщо гра повністю децентралізована), але багато людей дуже захоплені технологією, тому прозорість технічного прогресу набагато важливіша, ніж у web2. Крім того, якщо гра повністю децентралізована, це означає, що в кінцевому підсумку саме спільнота визначає токеноміку, тому наявність зворотного зв'язку від спільноти та мозковий штурм ідей щодо токеноміки допомагають кожному відчути, що він є частиною процесу створення.

Які унікальні можливості пропонують Web3-ігри як для гравців, так і для розробників? Чи можете ви розповісти нам більше про потенційні переваги Web3-ігор для гравців з точки зору управління та монетизації?

Окрім можливості торгувати внутрішньоігровими активами, це також дає гравцям більше можливостей впливати на розвиток гри, а розробникам дозволяє почати робити внески в гру й отримувати за це фінансову винагороду, навіть якщо вони не є частиною початкової команди. Більшість web2 ігор, які намагалися бути іграми з відкритим вихідним кодом, зрештою зазнали невдачі через природну централізацію навколо основної команди, яка повинна керувати серверами, сортувати проблеми, обробляти платежі FITA тощо, і ми вважаємо, що web3 ігри можуть дозволити іграм з відкритим вихідним кодом процвітати там, де web2 ігри зазнали невдачі.

Чи вважаєте ви, що існує потреба у зв'язку між Web3-іграми та іншими новими технологіями, такими як віртуальна реальність (VR) та доповнена реальність (AR)? Чи може їх інтеграція покращити ці технології?

Хоча я не думаю, що це обов'язково, я думаю, що інтеграція є бажаною кінцевою метою. Я гадаю, що один з типів ігор, які викликають найбільший резонанс у людей, коли мова заходить про те, чи повинні вони бути децентралізованими, - це ігри, в основі яких лежить соціальна взаємодія. Наприклад, якщо в майбутньому людські взаємодії відбуватимуться в метасвіті, я особисто вважаю, що було б неправильно, якщо все це відбуватиметься в централізованому середовищі, такому як метасвіт Meta під назвою «Horizon Worlds», і що нам буде краще, якщо ми користуватимемось децентралізованою платформою.

Web3-технології постійно розширюють свої можливості. Одним з найбільш безпечних і зручних методів авторизації є Web3-аутентифікація. Вона використовується не тільки у web3 іграх, але й деякими провідними криптовалютними компаніями, такими як OKX, WhiteBIT, Bybit тощо. У чому полягають основні переваги Web3-аутентифікації для сумісності та між платформної інтеграції між різними ігровими майданчиками та Web3-сервісами?

Багато стартапів намагалися використовувати web2 аутентифікацію як основу довіри для створення криптогаманців (особливо в іграх). Хоча це працює до певної міри, часто виникають проблеми з каскадною сумісністю. Наприклад, якщо провайдер для створення гаманців з електронної пошти, що використовується в грі, відрізняється від того, який використовується на ринку NFT, то ці дві платформи можуть генерувати різні web3 гаманці з одного й того ж облікового запису web2, що призведе до плутанини та розчарування користувачів.

Я думаю, що ми вже побачили потенціал сервісів автентифікації web3, і я в захваті від того, що багато людей працюють над усіма аспектами. Починаючи від змін основного протоколу і закінчуючи блокчейнами, такими як Ethereum, і новими продуктами, які допомагають поліпшити користувацький досвід, знизити витрати та поліпшити інтероперабельність.

Забігаючи наперед, які, на вашу думку, будуть найбільш значущі тенденції чи досягнення у сфері web3 ігор у найближчому майбутньому?

Я думаю, що ZK є основним трендом для ігор, оскільки багато проєктів усвідомлюють, що ігри зараз є одним з головних драйверів інтересу до багатьох ZK-платформ, таких як Starknet і Mina. ZK дозволяє не тільки легше доводити стан гри, але також допомагає перенести більшу частину обчислень на локальну машину користувача, що дуже допомагає з масштабуванням, коли мова йде про велику кількість гравців, яку повинні підтримувати ігри.

На завершення, що б ви порадили підприємцям-початківцям та розробникам, які хочуть увійти в ігровий простір web3, спираючись на ваш особистий досвід як співзасновника обох проєктів?

Зараз у децентралізованому ігровому просторі багато команд все ще зосереджені на ітераціях, перевірці концепцій та хакатонах. Це чудовий час, щоб долучитися, навіть якщо ви не хочете робити це своєю кар'єрою, і все ще є багато можливостей для комерційних проєктів на ранніх стадіях розвитку.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав Гринів
Владислав Гринів@hryniv_vlad

Digital-журналіст

725Прочитань
2Автори
4Читачі
На Друкарні з 8 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається