Ізотретиноїнова ембріопатія або як лікування акне викликає вади розвитку ембріону.

Ретиноїди - це біологічно активна група сполук, отриманих з вітаміну А, які існують як у вигляді природних, так і синтетичних похідних.

У косметології використовують натуральні та синтетичні ретиноїди.

Ці сполуки відіграють важливу роль у біологічних/фізіологічних функціях, включаючи зір, підтримку/диференціацію тканин, синтез глікопротеїну, ріст і кровотворення. Ретиноїди беруть участь у експресії генів Hox, які функціонують у сигнальних шляхах, що регулюють формування структури ембріональних структур протягом четвертого тижня розвитку.

З 1950-х років дослідники вивчали здатність великих доз вітаміну А викликати вроджені дефекти або тератогенність.

У 1953 році Сідні К. Кохлан, дослідник лікарні Бет Ізраїль у Нью-Йорку, Нью-Йорк, опублікував дослідження про вплив надмірного споживання вітаміну А матір’ю на новонароджених щурів.

Вернер Боллаг спочатку вивчав ізотретиноїн для лікування раку шкіри у Департаменті експериментальної медицини лабораторії Hoffman-La Roche у Базелі, Швейцарія, у 1960-х роках.

У 1971 році Боллаг виявив здатність сполуки лікувати акне, але через відсутність ефекту ізотретиноїну при лікуванні раку Боллаг відмовився від нього як фармацевтичного засобу.

У 1975 році Гарі Пек і Френк Йодер у США знову відкрили терапевтичний ефект ізотретиноїну для лікування кістозних вугрів, важкої форми вугрів. Hoffman-La Roche зареєструвала ізотретиноїн як Аккутан в Управлінні з харчових продуктів і медикаментів США (FDA) у Меріленді в 1979 році, і вони почали продавати його як рецептурні ліки у 1982 році.

FDA визнало ізотретиноїн тератогеном до того, як він був вперше на ринку в 1982 році, і класифікував ізотретиноїн як препарат категорії Х.

Категорія X, яка вважається найсуворішою у списку призначених FDA категорій вагітності, включає препарати, для яких дослідження на тваринах або людях показали аномалії розвитку плода, і що використання препарату вагітними жінками явно переважує будь-які потенційні переваги.

Ізотретиноїн, широко відомий як Аккутан, є оральною формою ретиноєвої кислоти та найпотужнішим з усіх ретиноїдів, тому його часто виписують для більш важких і стійких форм акне. Це синтетичний ретиноїд для системного використання, відомий своєю потужною дією проти важких форм акне. Він не є вибірковим до конкретних типів RAR, але має сильну системну дію.

Крім побічних ефектів, він може дати досить потужні результати. Ізотретиноїн є єдиним засобом для лікування акне, який має довгостроковий сприятливий вплив на шкіру.  Isotretinoin (Accutane) прописують зазвичай тим, у кого важкі стадії акне та жирний тип шкіри.

Ізотретиноїнова ембріопатія складається з серйозних вроджених вад, пов’язаних із впливом синтетичного ретиноїду ізотретиноїну в першому триместрі (Accutane, Roche Laboratories, A Division of Hoffmann-La Roche, Inc.), який використовується для лікування важких, непокірних кістозних акне.

Ембріони, які піддаються впливу надлишку вітаміну А, мають більшу, ніж зазвичай, кількість ретиноїдів, а їхні гени Hox не працюють, порушуючи генетичний контроль форми тіла (осьовий візерунок) під час розвитку ембріона. Такі порушення можуть призводити до вад розвитку, зокрема спинного мозку ембріона, центральної нервової системи та спинного мозку, де синтезується ретиноєва кислота та де знаходяться катаболічні ферменти.

Існує 35-відсотковий ризик ураження плода цією патологією, якщо ізотретиноїн приймався протягом більше п’ятнадцяти днів після формування ембріона.

Жінкам, які вагітні або планують завагітніти, не слід приймати ізотретиноїн.

Чи можуть місцеві ретиноїди вплинути на вашу дитину під час вагітності?

Місцеві ретиноїди – це ліки, які наносяться безпосередньо на шкіру. Невідомо, чи безпечні місцеві ретиноїди під час вагітності. Але невеликі кількості можуть поглинатися шкірою, тому краще не приймати їх, якщо ви вагітні або плануєте завагітніти. Актуальні ретиноїди, які використовуються для лікування акне, включають:

  • Третиноїн (торгові марки Altreno ® , Atralin ® , Avita ® , Renova ® , Retin-A ® , Retin-A Micro ® )

  • Адапален (торгова марка Differin® )

  • Тазаротен (торгові марки Avage® , Fabior® , Tazorac® )

Жінкам слід шукати альтернативне лікування прищів в період планування та вагітності замість ретиноєвої кислоти та уважно вивчати склад косметичних продутів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Safety Makeup
Safety Makeup@safetymakeup

https://safetymakeup.com.ua/

236Прочитань
3Автори
3Читачі
На Друкарні з 9 червня

Більше від автора

  • Зубні пасти: на які інгредієнти слід звернути увагу у складі.

    При виборі зубної пасти варто звертати увагу на інгредієнти, щоб переконатися, що вона відповідає вашим потребам і вподобанням. Ось кілька ключових інгредієнтів, на які варто звертати увагу.

    Теми цього довгочиту:

    Косметика
  • Чому не слід постійно користуватися антибактеріальними засобами?

    Шкіра першою відчуває на собі вплив мікробів. Відповідно, у процесі еволюції вона придбала властивості бактерицидного (вирицидного і фунгіцидного) захисту, настільки хорошої, що неушкоджений роговий шар завдяки властивостям кератину майже непрохідний будь-яких бактерій.

    Теми цього довгочиту:

    Дермакосметика
  • Як виникає засмага шкіри?

    Фотозахисна функція епідермісу активізується тільки при виникненні певних умов. Людський організм у процесі еволюції був позбавлений практично всього волосяного покриву та можливості мати роговий панцир.

    Теми цього довгочиту:

    Шкіра

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається