Какао-боби замінюють інвесторам золото

Світові ціни на какао-боби з початку минулого року подвоїлися і становлять понад $5880 за тонну — стільки коштує ф'ючерс на цей товар на біржах Лондона та Нью-Йорка, пише Reuters.

Ця тенденція стала наслідком посухи та неврожаю в основних країнах-виробниках какао-бобів — Кот-д'Івуарі, Гані, Камеруні та Нігерії.

Уряд Кот-д'Івуару повідомив, що з 1 жовтня по 21 січня фермери Кот-д'Івуару відправили до портів 951 710 тонн какао, що на 37% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Кот-д'Івуар є найбільшим у світі виробником какао.

Несприятливі умови вирощування та хвороби сільськогосподарських культур на фермах Західної Африки минулого року призвели до обмеження виробництва какао та викликали різке зростання цін на какао. Це також викликало стурбованість тим, що нинішнє виробництво какао не може поповнити запаси, щоб уникнути глобального дефіциту.

Погодні умови були такі, що загальна кількість опадів у Західній Африці з початку сезону дощів 1 травня більш ніж удвічі перевищила середній показник за 30 років.

Перспективи продовження обмежених поставок какао оптимістичні для цін. 1 грудня регулятор Кот-д'Івуару призупинив форвардні продажі врожаю середнього врожаю Кот-д'Івуару 2023-2024 років, які розпочнуться 1 квітня 2024 року, тому прогноз виробництва в країні може бути переглянутий. Зупинка посилює перебої в поставках какао в регіоні, і наслідки можуть збільшитися, якщо зупинка триватиме і наступного сезону.

Занепокоєння щодо зниження виробництва какао в Гані, другому за величиною виробника у світі, є оптимістичною для цін на какао. Регулятор Гани з виробництва какао заявляв раніше, що деякі фермери, які вирощують какао, навряд чи виконають деякі зі своїх контрактів на какао в другий сезон. Регулятор Гани відклав 44 000 тонн какао на майбутні сезони через брак поставок.

 Очікується, що обсяг виробництва у поточному сезоні 2023–2024 сягне лише 475 000–500 000 тонн порівняно з 655 000 тонн минулого року.

 Ціни на какао, як і раніше, підтримуються побоюваннями, що погодне явище Ель-Ніньо може підірвати світове виробництво какао. Ціни на какао зросли до 12-річного максимуму в 2016 році після того, як погодне явище Ель-Ніньо спричинило посуху, яка ускладнила світове виробництво какао.

На глобальному ринку очікується дефіцит у 375 тис. т у сезоні 2023/24 р.р.

 Трейдери побоюються, що дефіцит буде й наступного року.

Ф’ючерс на какао в Лондоні досяг 4670 фунтів за тонну в четвер, а потім закрився на позначці 4660 фунтів за тонну і з початку минулого року ціни зросли приблизно вдвічі.

Найактивніший ф'ючерсний контракт на какао в Нью-Йорку досяг максимуму в 5600 доларів за метричну тонну, перевищивши пік 1977 року в 5379 доларів за тонну. Таким чином, контракт є найвищим за 65 років. 

З вищесказаного, можемо зробити висновки, що стрімке зростання цін на какао загрожує подорожчанням шоколаду та інших кондитерських виробів. 

Найгірше може бути попереду , оскільки у виробників шоколаду закінчаться запаси, заброньовані раніше, і це повністю врахує зростання.

Девіс, який також є президентом Європейської асоціації какао, сказав, «Ми перебуваємо в дуже тісному балансі, який, ймовірно, зберігатиметься ще від 18 місяців до трьох років». А  також зазначив, що не виключає, що ціни піднімуться до 6000 доларів за тонну. Глобальні поставки какао не задовольняють попиту вже третій сезон. 

Висновки:

Те що ми побачимо підвищення цін на шоколад в наших магазинах - це однозначно. Тому, любителів шоколаду можливо і варто запастись цим продуктом. 

Щодо трейдингу. Ціна на хаях, за sell ще  рано говорити, немає підтвердження. А купляти,  коли ціна на хаях тоже так собі))

Спостерігається закономірне подорожчання шоколаду та попиту на нього, відповідно падіння акцій шоколадних виробників. Але ще цікавішим наслідком стрибка какао-бобів на біржах є те, що інвестори починають використовувати їх як заміну… золоту чи біткойну! 


Довгочит підготував для Вас адмін. Telegram-каналу “Грамотний Трейдинг” ТИЦЬ Підпишіться, будь ласка, на нього і на мій акаунт в Друкарні, якщо вважаєте цю статтю корисною. Реакції нижче теж вітаються 😉

Всього Вам найкращого!


Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ЮК
Юлія Копитко@yulia_artmanager

184Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 14 лютого

Більше від автора

  • Торгова Стратегія Samurai cats

    Ми пропонуємо стратегію, яка підтримує стабільний та постійний прибуток. Ви навчіться розуміти ринок, а не лише сліпо копіювати операції. З нами ви отримуєте: 🕯 Професійну аналітику 📊Постійну підтримку та консультації 🤫 Ексклюзивний доступ до ринку найкращих стратегій

    Теми цього довгочиту:

    Трейдинг
  • Фігура "Вимпел": що це таке і як з нею торгувати

    Патерн вимпел - це фігура продовження, що формується, коли фіксується суттєвий рух угору чи вниз, після чого відбувається короткострокова консолідація, та  продовжується рух у початковому напрямі. Залежно від напрямку тренду патерн вимпел може бути як ведмежим, так і бичачим.

    Теми цього довгочиту:

    Трейдинг
  • Що означає патерн подвійне дно у трейдингу?

    Досвідчені трейдери чудово знають, що вміння аналізувати графіки Форекс необхідне для отримання прибутку на фінансовому ринку. Цей процес може здатися вам занадто складним та заплутаним, але дана стаття допоможе вам розібратися у деяких тонкощах графічного аналізу.

    Теми цього довгочиту:

    Трейдинг

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається