Покоління Z безпрецедентно багате

Illustration of a girl leaning back on a desk chair with her feet up on the desk. On her feet are a pair of crocs with a bunch of money-themed jibbitz on them.

Міленіали були біднішими на цьому етапі свого життя. Як і бебі-бумери.


Покоління z приходить на зміну. У багатому світі налічується щонайменше 250 мільйонів людей, народжених між 1997 та 2012 роками. Близько половини з них мають роботу. На середньому американському робочому місці кількість представників покоління Z (іноді їх ще називають "зумерами"), які працюють повний робочий день, ось-ось перевищить кількість бебі-бумерів, народжених у 1945-1964 роках, чия кар'єра добігає кінця (див. графік 1). Покоління Z також захоплює владу: В Америці зараз налічується понад 6 000 керівників і 1 000 політиків, які належать до покоління Zoomer. Оскільки це покоління стає все більш впливовим, компаніям, урядам та інвесторам необхідно це розуміти.

Експерти багато говорять про цю когорту. Нещодавнє "дослідження", проведене компанією Frito-Lay, виробником чіпсів, показало, що представники покоління Z надають перевагу "закускам, які залишають сліди на пальцях", наприклад, сирному пилу. Проте різні покоління також демонструють глибші відмінності в характері, частково через економічний контекст, в якому вони зростали. Німці, які досягли дорослого віку під час високої інфляції 1920-х років, зненавиділи зростання цін. Американці, які пережили Депресію, як правило, уникали інвестування на фондовому ринку.

Багато хто стверджує, що покоління Z визначається своєю тривожністю. До таких тривожників належить Джонатан Хайдт, соціальний психолог з Нью-Йоркського університету, чия нова книга "Тривожне покоління" наробила чимало галасу. У певному сенсі, покоління Z є незвичайним. Сучасна молодь менш схильна до формування стосунків, ніж молодь минулих років. Вони частіше впадають у депресію або кажуть, що їм приписали не ту стать при народженні. Вони менш схильні пити, займатися сексом, мати стосунки - взагалі робити щось захоплююче. За офіційними даними, американці у віці від 15 до 24 років витрачають на особисте спілкування в середньому лише 38 хвилин на день, тоді як у 2000-х роках цей показник становив майже годину. Пан Хайдт покладає провину за це на смартфони та соціальні мережі, які вони уможливлюють. Його книга викликала бурхливу реакцію. 10 квітня Сара Хакабі Сандерс, губернатор штату Арканзас, підтримала аргументи пана Хайдта, коли окреслила плани регулювання використання дітьми смартфонів і соціальних мереж. Уряд Великої Британії розглядає подібні заходи. Але не всі погоджуються з тезою пана Хайдта. І штовханина навколо тривоги покоління Z затьмарила ще один спосіб, яким ця когорта відрізняється від інших. У фінансовому плані справи у покоління Z йдуть надзвичайно добре. Це, в свою чергу, змінює ставлення покоління до роботи.

Розглянемо групу, яка передувала поколінню Z: міленіали, які народилися між 1981 та 1996 роками. Багато з них вийшли на ринок праці в той час, коли світ переживав глобальну фінансову кризу 2007-09 років, під час якої молодь постраждала непропорційно сильно. У 2012-14 роках більше половини іспанських молодих людей, які хотіли знайти роботу, не змогли її знайти. У Греції рівень безробіття серед молоді був ще вищим. Популярна пісня Брітні Спірс "Work Bitch", випущена в 2013 році, містила безкомпромісне послання для молодих міленіалів: якщо ви хочете мати хороші речі, ви повинні працювати.

Представники покоління Z, які залишили освіту, стикаються з зовсім іншими обставинами. Рівень безробіття серед молоді в багатих країнах світу - близько 13% - не був таким низьким з 1991 року (див. графік 2). У Греції рівень безробіття серед молоді впав удвічі від свого піку. Власники готелів у Каламаті, туристичному центрі, скаржаться на нестачу робочої сили, що було немислимо ще кілька років тому. Популярні пісні відображають дух часу. У 2022 році головна героїня пісні Бейонсе хвалилася: "Я щойно звільнилася з роботи". Олівія Родріго, 21-річна співачка, популярна серед американських представників покоління Z, скаржиться, що "кар'єра її колишнього коханого справді злетіла".

Багато хто обирає для вивчення предмети, які допоможуть їм знайти роботу. У Британії та Америці представники покоління Z уникають гуманітарних наук, натомість обирають більш очевидно корисні речі, такі як економіка та інженерія. Серед тих, хто не відвідує університет, дедалі популярнішими стають професійно-технічні спеціальності. Тоді вони отримують вигоду від обмеженого ринку праці. Молоді люди, наслідуючи героїню Бейонсе, можуть звільнитися з роботи і знайти іншу, якщо хочуть більше грошей.

В Америці зростання погодинної оплати праці серед 16-24-річних нещодавно досягло 13% у річному обчисленні, порівняно з 6% для працівників у віці від 25 до 54 років. Це був найвищий показник "надбавки за молодість" за весь час існування достовірних даних (див. графік 3). У Великій Британії, де оплата праці молоді вимірюється по-іншому, минулого року середня погодинна оплата праці людей віком від 18 до 21 року зросла на вражаючі 15%, випереджаючи зростання оплати праці в інших вікових групах з незвично великим відривом. У Новій Зеландії середня погодинна оплата праці людей у віці від 20 до 24 років зросла на 10% порівняно з середнім показником у 6%.

Високі темпи зростання заробітної плати сприяють збільшенню сімейних доходів. У новій роботі Кевіна Корінта з аналітичного центру American Enterprise Institute та Джеффа Ларрімора з Федеральної резервної системи США оцінюється дохід американських домогосподарств за поколіннями з урахуванням податків, державних трансфертів та інфляції (див. графік 4). Міленіали були дещо краще забезпечені, ніж покоління Х - ті, хто народився між 1965 і 1980 роками, коли вони були того ж віку. Однак "зумери" живуть набагато краще, ніж міленіали у тому ж віці. Середній 25-річний представник покоління Z має річний дохід сім'ї понад 40 000 доларів, що більш ніж на 50% перевищує середній дохід бебі-бумерів у тому ж віці.

Економічна сила покоління Z була продемонстрована на нещодавньому концерті пані Родріго в Нью-Йорку. Переважно дівчата-підлітки та 20-річні відвідувачі заплатили сотні доларів за квиток. Черги до сувенірних кіосків, що продавали футболки по 50 доларів, розтягнулися навколо арени. Пані Родріго не матиме проблем з продажем сувенірної продукції в інших частинах світу, оскільки її тур перетинає Атлантику. Частково це пов'язано з тим, що представники покоління Z, які вийшли на ринок праці, заробляють хороші гроші в усьому багатому світі. У 2007 році середній чистий дохід французів у віці від 16 до 24 років становив 87% від загального середнього показника. Зараз він дорівнює 92%. У деяких країнах, зокрема в Хорватії та Словенії, представники покоління Z приносять стільки ж, скільки і середній показник.

Деякі представники покоління Z протестують, стверджуючи, що вищі доходи - це міраж, оскільки вони не враховують стрімкого зростання вартості навчання в коледжах і житла. Зрештою, світові ціни на житло близькі до історичних максимумів, а випускники мають більше боргів, ніж раніше. Насправді ж представники покоління Z справляються з цим, бо вони багато заробляють. У 2022 році американці віком до 25 років витратили 43% свого доходу після сплати податків на житло та освіту, включно з відсотками за навчання в коледжі - це трохи нижче середнього показника для молоді віком до 25 років з 1989 по 2019 рік. Їхні показники власності на житло вищі, ніж у міленіалів у тому ж віці. Вони також заощаджують більше доходу після сплати податків, ніж молодь у 1980-х і 1990-х роках. Іншими словами, вони живуть краще.

Що означає це багатство? Може здатися, що міленіали виросли з думкою, що робота - це привілей, і поводяться відповідно. Вони шанобливо ставляться до босів і прагнуть їм догодити. На противагу їм, "зумери" виросли з думкою, що робота - це, по суті, право, а це означає, що вони по-іншому ставляться до праці. Минулого року представники покоління Z хвалилися "тихим звільненням", коли вони докладають достатньо зусиль, щоб не бути звільненими. Інші говорять про "мінімальний понеділок". Архетип "дівчини-боса", яка прагне вирвати корпоративний контроль у домінуючих чоловіків, приваблює жінок-міленіалів. Представниці покоління Z частіше обговорюють ідею бути "дівчатами-равликами", які не поспішають і ставлять на перше місце турботу про себе.

Дані підтверджують меми. У 2022 році американці у віці від 15 до 24 років витрачали на 25% менше часу на "роботу та діяльність, пов'язану з роботою", ніж у 2007 році. У новому дослідженні, опублікованому Міжнародним фондом, аналізується кількість годин, які люди кажуть, що хотіли б працювати. Не так давно молодь хотіла працювати набагато більше, ніж старші люди. Тепер вони хочуть працювати менше. Згідно з аналізом Жана Твенге з Державного університету Сан-Дієго, частка американських 12-класників (у віці 17 або 18 років), які вважають роботу "центральною частиною життя", різко скоротилася.

Іншим наслідком є те, що представники покоління Z менш схильні бути підприємцями. За нашими оцінками, лише 1,1% 20-річних в ЄС керують бізнесом, в якому працює хтось інший, і за останні роки ця частка знизилася. Наприкінці 2000-х років понад 1% світових мільярдерів, за оцінками журналу Forbes, були міленіалами. Тоді експерти були одержимі ультрамолодими засновниками технологічних компаній, такими як Марк Цукерберг (Facebook), Патрік Колісон (Stripe) та Еван Шпігель (Snapchat). Сьогодні, навпаки, менше 0,5% у списку Forbes - це зумери. Хто може назвати відомого засновника стартапу з цього покоління?

Представники покоління Z також створюють менше інновацій. За словами Рассела Фанка з Університету Міннесоти, молодь рідше подає патенти, ніж це було в недалекому минулому. Або візьміть до уваги Billboard Hot 100, який вимірює найпопулярніші пісні Америки. У 2008 році 42% хітів були заспівані міленіалами; 15 років потому лише 29% були заспівані представниками покоління Z. Тейлор Свіфт, найпопулярніша у світі співачка і автор пісень, назвала свій найвідоміший альбом "1989", на честь року свого народження. Світ все ще чекає, коли хтось продюсуватиме "2004".

Як довго триватиме економічна перевага покоління Z? Рецесія вдарить по молодим людям сильніше, ніж по іншим, як це завжди буває під час рецесії. Штучний інтелект може дестабілізувати світову економіку, навіть якщо молодь з часом виявиться в кращому становищі, щоб отримати вигоду від потрясінь. Наразі, однак, покоління Z має багато причин для радості. У перервах між виступами в Медісон-сквер-гарден Олівія Родріго сидить за фортепіано і радить своїм шанувальникам бути вдячними за все, що вони мають. "Дорослішати - це до біса круто”, - каже вона. "У тебе є весь час, щоб робити все, що ти хочеш".

Першоджерело: The Economist “Generation Z is unprecedentedly rich”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

12.6KПрочитань
0Автори
110Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається