Капсульний гардероб: що це, як його зібрати і чи дійсно він потрібен

Капсульний гардероб — це концепція моди та стилю, яка полягає в комбінації універсальних предметів одягу для отримання різноманітних образів. Зазвичай це класичні речі, які завжди у тренді й складаються переважно із нейтральних кольорів. Завдяки капсульному гардеробу можна легко створювати різні наряди, маючи невелику кількість одежі у шафі.

Концепція капсульного гардеробу останнім часом стала дуже популярною та широко обговорюється в соціальних мережах. Але вона не є новою, оскільки з’явилася кілька десятиліть тому.

Термін «капсульний гардероб» зустрічався в американських виданнях ще в 1940-х роках для опису невеликої колекції одягу, яка була створена з метою забезпечити гармонізацію одежі в певному кольорі та стилі. У 1970-х роках Сюзі Фо (Susie Faux) відкрила бутик «Wardrobe» у Лондоні, де вона продавала мінімалістський одяг, який був універсальним, високоякісним і легко комбінувався. Метою підприємниці було допомогти жінкам набути впевненості в тому, як вони одягаються та виглядають.

Концепція капсульного гардеробу поширилася в США в 1985-му році, коли модельєрка Донна Каран (Donna Karan) створила свою лінію Seven Easy Pieces. Усі її моделі були одягнені в боді та продемонстрували сім предметів одягу, створивши таким чином різні вбрання. Дефіле вдалось, а ідея мати змінний мінімалістичний гардероб набула популярності.

Ось три головних причини мати капсульний гардероб:

1)  Економія грошей;
2)  Менше стресу;
3)  Визначення з власним стилем.

Завдяки капсульному гардеробу не доводиться часто ходити по магазинах, оскільки всі предмети одягу взаємозамінні та універсальні. Він передбачає набір якісних та класичних речей, які добре поєднуються між собою та будуть актуальними протягом багатьох сезонів. Це дозволяє заощадити гроші, оскільки не потрібно часто оновлювати свій гардероб.

Капсульний гардероб означає також менше стресу в житті загалом — не доведеться переживати через те, що предмети одягу не підходять. Оскільки в ньому обмежена кількість одежі, це спрощує процес вибору наряду на кожен день, а тому не варто довго думати, що надягти. Через це ранковий ритуал стає менш стомлюючим і стресовим.

Однією з головних переваг створення капсульного гардеробу є можливість визначити і підкреслити свій власний стиль. У процесі формування капсульної колекції речей людина змушена обдумувати свої власні вподобання. Це вимагає вибору предметів одягу, які відповідають не лише актуальним модним тенденціям, але і власному смаку та комфорту. Постійно працюючи над створенням різних образів з обмеженим числом речей, людина підкреслює свій унікальний стиль і навчається виражати себе через моду.

Тож, як створити капсульний гардероб?

Незважаючи на те, що переважно у більшості людей шафа забита одягом, вони все одно регулярно обирають одні й ті самі образи. Настає момент, коли людина стоїть перед своїм гардеробом і думає: «Мені немає що вдягнути!»

Крок 1: Оцінити поточний гардероб

Першим кроком до створення капсульного гардеробу є огляд того, що вже є. Потрібно переглянути свою шафу та визначити свої улюблені предмети одягу. Потім слід розсортувати одяг та інші предмети гардеробу разом з аксесуарами на дві купи: зберегти чи продати/віддати/пожертвувати. Таким чином можна з’ясувати, що дійсно потрібно і що саме подобається більше. Треба взяти кожен предмет одягу і поставити такі запитання:

1)  Чи добре це виглядає на мені?
2)  Це зручно?
3)  Чи настільки він унікальний і універсальний, що я можу його комбінувати?

Однією з найпоширеніших помилок, які роблять люди на початку створення капсульного гардеробу, є повна відмова від своєї старої одежі та складання списку нових речей, які б хотілося купити. Насправді ж на першому етапі треба спершу попрацювати з тим, що вже є, аби краще зрозуміти свої потреби та стиль.

Крок 2: Вибір палітри кольорів та визначення зі стилем

Палітра кольорів — це чудовий спосіб переконатися, що речі в капсульному гардеробі можна комбінувати та поєднувати. Потрібно вибрати основні нейтральні кольори (наприклад, чорний, білий, сірий, темно-синій або бежевий) і додати кілька акцентних кольорів. Кольоровий акцент — це специфічний відтінок, який виділяється на тлі інших кольорів. Він може бути яскравим або приглушеним, але при цьому обов’язково доповнювати базовий.

Кольори можна розділити на два сезони: темніші для осені/зими та більш веселі та яскраві для весни/літа. Бажано обирати такі, які більше подобаються і добре пасують.

Капсульний гардероб має відображати особистий стиль людини, тому дуже важливо з ним остаточно визначитися:

1) Класичний стиль: наголошує на елегантності та включає в себе костюми, приталені сукні й аксесуари, які надають вишуканий і офіційний вигляд;

2) Кежуал: повсякденний стиль, який спрямований на комфорт і невимушеність. Це можуть бути джинси, футболки, светри, спортивні штани;

3) Спортивний стиль: характеризується спортивним одягом, таким як спортивні костюми, футболки, кросівки і аксесуари для фітнесу;

4) Гламур: визначається розкішшю, блиском, дорогими тканинами, та шовком.

5) Гранж: підкреслює незамороченість і недбалість. Він включає в себе дуже простий одяг, порвані джинси, футболки з різними принтами і т.д.

Перелічені стилі є найбільш популярними, але існує і низка інших, менш відомих. Якщо є проблема з визначенням власного стилю, то можна звернутися до онлайн-тестів, блогів про стиль або модних журналів.

Крок 3: Вибір кількості елементів гардеробу

Після визначення власного стилю і колірної палітри, треба почати вибирати речі, які складатимуть капсульний гардероб. На цьому кроці слід підвести підсумки того, що залишилося після розсортування, і визначитися з кількістю предметів, які складатимуть капсулу.

Кількість елементів може змінюватися, але більшість людей, які займаються наставництвом по складанню капсульних гардеробів, рекомендують від 30-ти до 50-ти предметів (цифра може змінюватися від особистого бюджету людини та її здатності докупити нові речі). Мета полягає в тому, щоб мати універсальний гардероб, де кілька речей можуть створити багато різних нарядів.

Одяг повинен включати верх, низ та взуття. Це число не включає аксесуари та спідню білизну. Їх можна мати скільки завгодно.

Крок 4: Створення капсульного списку з найнеобхіднішого одягу

Перелічені нижче елементи допоможуть створити різноманітні образи для різних сезонів та ситуацій, зберігаючи при цьому функціональність та стиль. Важливо пам’ятати, що капсульний гардероб розробляється з урахуванням особистого стилю людини та потреб, тому можливі варіації вибору предметів в залежності від особистих вподобань.

Ось приклад капсульного гардеробу з 30-ти одиниць одежі, який включає такі основні речі:

● 5 футболок/топів трьох нейтральних і двох акцентних кольорів/візерунків;

● 5 шортів та/або спідниць чотирьох нейтральних кольорів та одного акцентного;

● 5 штанів чотирьох нейтральних відтінків (сірий, темно-синій, джинсовий тощо) та одного акцентного кольору;

● 5 светрів/кофт з довгими рукавами п’яти нейтральних кольорів і двох акцентних кольорів;

● 5 верхньої одежі (кардиган, куртка, жилет) в трьох нейтральних і двох акцентних кольорів;

● По дві пари взуття на сезону (повсякденні кросівки, пара балеток, босоніжки, чоботи тощо);

● Пара сонцезахисних окулярів, кілька шарфів та поясів.

Хоч капсульний гардероб має в основному складатися з універсальної одежі, доцільно включити кілька яскравих речей, щоб додати трохи цікавості до вбрання. Це можуть бути прикраси різних розмірів або, наприклад, яскрава сумочка.

Крок 5: Догляд за капсульним гардеробом

Ще один важливий крок, яким часто нехтують, — це доглядати за своїм одягом і допомагати йому служити довго. Це включає в себе придбання високоякісних речей, які витримають випробування часом. На жаль, не всі тканини створені для тривалого використання. З різних волокон виготовляють різні тканин. Деякі виготовляють із менш якісних матеріалів або з додаванням синтетичних волокон, які можуть бути менш зносостійкими порівняно з природними волокнами, такими як бавовна, вовна або шовк. Якість волокон і їх обробка впливають на тривалість тканини.

Щоб отримувати максимум від своєї шафи, потрібно намагатися інвестувати у високоякісні речі, якість яких не зіпсує час. Якщо у планах є створити бюджетний капсульний гардероб, слід шукати якісні тканини та конструктивні деталі, як-от подвійні шви. Вони свідчать про те, що виріб було зроблено дбайливо та річ прослужить набагато довше, ніж виріб, виготовлений неякісно.

Треба пам’ятати, що некоректний догляд за одягом може призвести до швидкого зносу тканин. Наприклад, високотемпературне прання, використання неправильних мийних засобів або сушка в сушарці може пошкодити тканини і зменшити їхню тривалість.


Капсульний гардероб — обмежена колекція базових речей, які є взаємозамінними і добре комбінуються між собою. Створення капсульного гардеробу — це розумний спосіб упорядкувати шафу та спростити процес ранкового вдягання. Головною перевагою капсульного гардеробу є те, що він допомагає заощадити гроші, зменшивши необхідність постійно купувати новий одяг.

На питання чи дійсно він потрібен, кожен дає відповідь індивідуально. Звісно, капсульний гардероб — не чергова модна тенденція, а дійсно цікава концепція підходу до організації шафи. Він економить час та кошти, спрощує вибір одягу, сприяє сталому споживанню та допомагає із визначенням власного стилю. Суть капсульного гардеробу також полягає в тому, щоб мати менше одягу, але при цьому він буде більш якісним і функціональним.

Загалом, вирішення, чи потрібен капсульний гардероб, залежить від індивідуальних потреб і вподобань кожної людини. Звісно, завжди можна спробувати його створити і визначити, чи відповідає він особистим вимогам та стилю життя. Зараз, у світі, де зростає свідомість щодо екології і споживчих звичок, капсульний гардероб стає справді набуває популярності. Саме тому він підходить особам, які віддають перевагу мінімалізму та практичності. Проте важливо розуміти, що цей метод організації шафи не для всіх. Деякі люди відчувають потребу в більшому розмаїтті і самовиразі у своєму одязі. Для них капсульний гардероб може здаватися обмежувальним.

 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лія Інферно
Лія Інферно@liainferno

Авторка літературних творів

418Прочитань
5Автори
6Читачі
На Друкарні з 28 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається